Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (26.)

O tom, ako chutí maďarská kuchyňa, by vedel šéfkuchár Gyula Baranyai rozprávať celé hodiny. A nielen to... Kuchyňu dokáže prevoňať pravým baraním, či

rybacím perkeltom, nefalšovaným tokáňom, paprikášom s haluškami, bravčovým guľášom, segedínskou kapustou a - ako inak - aj dokonalým halászlé. Za kuchára sa totiž vyučil v Budapešti. Hneď po skončení školy pracoval v Piroška Čárde, neskôr v reštaurácii Zoldfa v hlavnom meste Maďarska, až kým ho osud nezavial na Slovensko. Už viac ako 25 rokov pripravuje tie najvyberanejšie špeciality pre našich, ale aj zahraničných labužníkov. Jeho voňavé dielka mohli ochutnať návštevníci Rybárskeho cechu a dnes všetci, ktorí zavítajú do hotela Devín v Bratislave. A tých veru nie je málo. Dobrý chýr sa totiž šíri rýchlo a verejnosti neuniklo, že vlani bol tento hotel ocenený titulom, ktorý každoročne udeľuje Slovenský zväz hotelov a reštaurácií Hotel roka 2001. A čo si budeme hovoriť, zásluhu na tom má aj skvelá kuchyňa, ktorú vedie Gyula Baranyai. Hoci je jeho srdcu najbližšia maďarská kuchyňa, jedálny lístok hotelovej reštaurácie je zostavený tak, aby si na svoje prišla kosmopolitná klientela, ktorú hotel má. Nechýbajú v ňom špeciality francúzskej kuchyne, ale ani rýdzo slovenské pochúťky, či gastronomické tajomstvá medzinárodných kuchýň.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímavá je nielen súčasnosť, ale aj história tohoto hotela. Projekt naň vypracoval kolektív autorov, ktorý viedol jeden z najvýznamnejších architektov Emil Belleš. Otvorili ho v roku 1954 a patril medzi prvé hotely, ktoré boli postavené po 2. svetovej vojne. Návštevník sa tu môže potešiť aj pohľadom na vzácne diela známeho slovenského autora Janka Alexyho, pokochať sa originálom maliarky Márie Medveckej, či figurálnymi kompozíciami v technike leptaného skla od Ctibora Belana. Svoje meno dostal hotel podľa hradu Devín, ktorého zrúcaniny sa dnes vypínajú nad sútokom Dunaja a Moravy. Poetický názov Dievčí hrad (Devín pochádza z mena Dovina čiže dievča) učaril aj jeho tvorcom, a tak bolo rozhodnuté.

Klasický exkluzívny hotel, ktorý osloví každého, kto zavíta do našej Krásavice na Dunaji, je teda miestom, kde sa tvorivosti darí. Zelenú tu majú všetky dobré nápady a -samozrejme- aj originálne receptúry majstra kuchára Gyulu Baranyaiho, z ktorých sme niekoľko vybrali aj pre čitateľov Víkendu.

SkryťVypnúť reklamu

Bravčová panenka Devín

Suroviny: 400 g bravčovej panenky, 200 g husacej pečene, 150 g jabĺk, olivy, olivový, olej, soľ, mleté korenie, biele víno, brandy

Postup: Husaciu pečeň nakrájame na plátky a pokvapkáme troškou brandy. Bravčovú panenku tiež nakrájame a sprudka opečieme na rozohriatom oleji. Mäsko nezabudneme potrieť soľou a mletým korením z oboch strán. Do výpeku vložíme plátky pečene a tiež ich sprudka opečieme. Potom vrátime mäsko, podlejeme bielym vínom, pridáme olivy, na plátky nakrájané jablká a všetko spolu dusíme. Servírujeme tak, že naspodok uložíme mäsko, potom plátok jabĺčka, naňho husaciu pečeň a olivu. Výbornou prílohou sú varené zemiaky.

Babylonský veniec

Suroviny: 400 g bravčovej panenskej, 400 g hovädzej sviečkovice, 100 g oravskej slaniny, 2 strúčiky cesnaku, kečup, med, 2 dl vývaru (z kocky), 120 g čerstvých šampiňónov, 80 g sterilizovanej kapie, bazalka, viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, korenie badyán, olej

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Mäso a slaninu pokrájame na dlhé pásiky, upletieme veniec a opečieme ho zo všetkých strán na rozpálenom oleji. Pridáme vývar a podusíme do mäkka. Veniec vyberieme a odložíme na teplé miesto. Vo výpeku podusíme pokrájané šampiňóny a kapiu. Pridáme koreniny, kečup, med, prelisovaný cesnak a dochutíme soľou. Udusenú zmes dáme na tanier, na zmes položíme mäsový veniec a ozdobíme bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.

Terina z husacej pečene

Suroviny: 600 g husacej pečene, soľ, mleté čierne korenie, 0,5 l mlieka, 0,5 dl brandy, 1 dl červeného suchého vína, šalát na ozdobu, 4 polovičky broskyne, 50 g brusnicového kompótu, 1 dl vývaru (z kocky)

Postup: Husaciu pečeň dáme na 24 hodín do studeného mlieka, aby nebola krvavá. Na druhý deň pečeň odblaníme, pokrájame na plátky a vyberieme žilky. Pečeň osolíme, okoreníme, pridáme brandy, dáme do formy (napríklad na srnčí chrbát), dobre stlačíme, prikryjeme alobalom a pečieme v rúre pri teplote 145° C asi 45 minút. Upečenú terinu riadne zatlačíme. Vychladnutú pečeň krájame na rezy a podávame obloženú šalátom, broskyňou, brusnicovým kompótom a poliatou omáčkou.

Omáčka: Do vývaru pridáme víno, povaríme a ochutíme. Omáčku môžeme zahustiť malou lyžičkou maizeny.

Karamelový krém so šľahačkou

Suroviny: 3 dl mlieka, 3 vajcia, 60 g cukru, 1 vanilkový cukor, 60 g kryštálového cukru na karamel, 120 g šľahačkovej smotany, 80 g čerstvých jahôd

Postup: Z cukru, mlieka, vajec a vanilkového cukru pripravíme krém. Z kryštálového cukru si pripravíme karamel, nalejeme ho do 4 formičiek, na karamel nalejeme krém a varíme vo vodnom kúpeli asi 30 minút. Necháme vychladnúť a potom vyklopíme na tanier. Ozdobíme šľahačkou a jahodami.

Autor: Jarmila UUHRÍKOVÁ

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 534
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 336
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 915
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 804
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 569
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 443
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 120
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu