tohto črevného ochorenia sa totiž vyskytli v niekoľkých obciach okresu Spišská Nová Ves a Gelnica.
Zdrojom nákazy boli v tomto prípade zákusky veterníky, ktorá do obchodného obehu pustila nemenovaná cukrárenská výrobňa na Spiši. "Od 10. do 19. júla toho roku bolo hlásených spolu 37 ochorení," informovala nás riaditeľka Štátneho zdravotného ústavu v Spišskej Novej Vsi MUDr. Elena Gajdošová. Ako ďalej dodala, našťastie prípady tohto infekčného ochorenia sa nevyskytli v kolektívnych zariadeniach.
Choroba, ktorá vyčíňa hlavne v letných mesiacoch, postihla konzumentov veterníkov všetkých vekových kategórií. Prevahu však majú pacienti starší ako 60 rokov. "Dôvodom pretrvávajúcej vysokej chorobnosti salmonelózy je nesprávne skladovanie a manipulácia s rizikovými potravinami. Najvážnejším rizikom je v tomto prípade používanie surových slepačích vajec pri príprave jedál," popisuje E. Gajdošová dôvod, prečo je táto črevná choroba rok čo rok nie len slovenským ale aj celosvetovým problémom. Najčastejšie potraviny ktoré spôsobujú ochorenia sú krémy do zákuskov s pridaním surového vajíčka, doma pripravovaná majonéza so surových vajec a tepelne nedostatočne upravené vajíčka, a to v praženici a volskom oku.
Čo sa týka súčasného výskytu choroby na Spiši, pracovníkom štátneho zdravotníckeho ústavu sa, bohužiaľ, nepodarilo zaistiť odber vzoriek z podozrivých zákuskov na mikrobiologické vyšetrenie. "Táto situácia nastala kvôli dlhému časovému rozpätiu od konzumácie zákuskov po prvé mikrobiologicky potvrdené ochorenia a následné hlásenia lekárov prvého kontaktu o výskyte infekčného ochorenia," vysvetlila E. Gajdošová. Okrem toho, ako ďalej dodala, cukrárenské výrobky zdroj nákazy boli už distribuované do obchodnej siete. "Z biologického materiálu, ktorý poskytli postihnuté osoby bol v 30 prípadoch kultivačne potvrdený výskyt salmonelózy," konštatovala riaditeľka spišskonovoveského štátneho zdravotného ústavu.
Vzhľadom na tieto skutočnosti v okrese Spišská Nová Ves a Gelnica boli podľa E. Gajdošovej vykonané príslušné protiepidemické opatrenia. "Tie slúžia konkrétne na zabránenie ďalšieho šírenia prenosného ochorenia. V podozrivej cukrárenskej výrobni sme vyšetrili stery z prostredia. Zamestnancov sme nariadili podrobiť sa lekárskej kontrole s mikrobiologickým vyšetrením. Všetko výsledky boli negatívne," popísala E. Gajdošová. Prevádzka cukrárenskej výroby, odkiaľ do obchodného obehu putovali spomínané veterníky je momentálne na základe rozhodnutia štátneho okresného hygienika zatvorená. Zároveň, okresný hygienik nariadil sanitáciu všetkých priestorov spomínanej výrobne.
Na otázku, či prevádzkovateľ cukrárenskej výrobne, ktorý spôsobil výskyt infekčnej choroby bude stíhaný za nedodržanie hygienických predpisov E. Gajdošová odpovedala: "Najprv mu to musíme dokázať."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.