nechyrovali. Alebo naservírujete ho svojmu štvornohému domácemu miláčikovi, na vidieku hydine, ošípanej. Je to chyba! Mykotoxíny prežívajú takmer všetky potravinárske postupy - z kŕmenia sliepok alebo prasiatka sa presunú do ich orgánov, do krvi a potom aj do vášho organizmu, ak sa slepačie mäso alebo zabíjačkové pochúťky ocitnú na tanieri. A domáci miláčik tiež nezostane ušetrený od mykotoxínov.
Najčastejšie plesnie chlieb, najmä ak ho necháme v mikroténovom vrecku aj na tretí či štvrtý deň - ten je iba na krátke skladovanie chleba do dvoch dní. Takisto rožky a iné pečivo, ak na druhý deň neskonzumujete, usušte a postrúhajte na strúhanku a odložte na suché miesto. Vrecúško z chleba a pečiva by sa nemali používať, ale vyhodiť.
Pleseň na kompótoch, džemoch a iných konzervovaných domácich výrobkoch nestačí odstrániť, ale nemilosrdne vyhodiť. Nepite mušty napadnuté plesňou ani neodšťavujte na okamžitú konzumáciu plesnivé alebo nahnité exotické ovocie. Zeleninu kupujte iba takú, ktorá vás presvedčí o svojej čerstvosti.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.