konzumentmi zemiakov v Európe sú Íri (vyše 110 kg na osobu a rok).
Zemiaky sú celkovo na štvrtom mieste v svetovej spotrebe potravín za ryžou, obilninami a kukuricou. Iba ročná svetová spotreba zmrazených a predsmažených zemiakových hranolkov by zaplnila tanier v priemere 1700 kilometrov.
Aká je spotreba na Slovensku, nie je štatisticky podchytené, vieme, že sú takmer denne na stole. Sú zdrojom proteínov, aminokyselín, minerálnych solí, najmä draslíka, vitamínov C a B. Surové majú iba 1 desatinu percenta tuku, varené v pare majú na každých sto gramov 80 kilokalórií. Pri smažení sa ich energetická hodnota zvyšuje až na 500 kilokalórií na 100 gramov a priemyselne vyrábané chipsy majú až 40 percent tuku. Zemiakom pripisujú dôležitý význam aj v Peru nielen pokiaľ ide o ich pestovanie a prípravu, ale zemiak je "skúšobným kameňom" dievčaťa, ktoré sa chce vydať. Peruánske ženy z Ánd, ktoré ženia syna, dajú pred svadbou budúcej manželke očistiť malý starý zemiak s očkami a výhonkami. V ich jazyku sa tento zemiak nazýva "lumchipamundana" t. j. ten, ktorý rozplače nevestu. Budúca svokra verí, že dievča bude dobrou manželkou ich syna vtedy, ak sa jej podarí zemiak dobre očistiť.
A teraz niečo o negatívnych vlastnostiach tejto plodiny, ktorá sa rozšírila dokonca aj na ázijský kontinent (Čína je dnes najväčším svetovým producentom zemiakov - až 40 miliónov ton ročne): Varené alebo pečené zemiaky by sa nemali jesť so šupkou, pretože môže obsahovať toxické látky. Kadnium, jeden z najjedovatejších ťažkých kovov, ktorým je voda alebo pôda kontaminovaná, zvyšuje množstvo solanínu v zemiakovej šupke. Solanín je jedovatý alkaloid, ktorý môže spôsobiť žalúdočné, črevné a neurologické ťažkosti. Za normálnych okolností obsahuje šupka a očká zemiaka malé množstvo solanínu. Toto sa klíčením a rastom výhonkov zvyšuje. Tiež zemiak, ktorý dostane zelenú farbu zo svetla alebo z neopatrnej manipulácie, má zvýšené množstvo solanínu. Vo vyšších koncentráciach môže solanín spôsobiť vážne obličkové, pečeňové a srdcové ťažkosti. V šupke zemiakov zostávajú aj dusičnany, ktoré obsahujú hnojivá, našťastie v malých množstvách, ktoré zvyčajne neohrozujú zdravie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.