džemy i uhorky už boli v špajzi a práve robila marhuľovo - jablkovú detskú výživu. Pochutia si na nej jej dve dcérky školáčka Danielka a maličká Sofia, ktorá má ešte iba osem mesiacov a už iste tuší, že jej mama je kuchárka. Zažila s ňou totiž aj televízne nakrúcanie relácie Varím, varíš, varíme. Pravda, vtedy ešte iba v brušku, ale už ako trojtýždňová si to vyskúšala naostro. Mama Daniela totiž patrí k tým ženám, ktoré ani chvíľku neobsedia a tak, keď ju zavolali do kuchyne, materská - nematerská išla pomáhať. Problém so Sofiou nebol, jednoducho si ju vzala so sebou a maličká spokojne pozorovala cvrkot a ruch, ktorý prípravu veľkej akcie sprevádza. Podujatie sa vydarilo tak, ako mnohé z tých, ktorých menu pripravovala táto šikovná a usmievavá šéfkuchárka, pre ktorú je práca zároveň aj koníčkom. K vareniu mala pani Daniela blízko odmalička. Rada pomáhala v kuchyni a naučila sa pripravovať jednoduchú, ale dobrú dedinskú stravu. Doma sa u nich varievali pirohy, bryndzové halušky, mačanky, zamešky, kysnuté koláče. . . Rozhodujúcim zlomom, kedy sa Daniela rozhodla pre profesionálnu gastronómiu, bol však odchod jej otecka z tohto sveta a sním spojený kar. Možno to bolo riadenie osudu, isté však je, že pohostenie bolo treba pripraviť pre mnoho ľudí, len studených mís bolo viac ako dvadsať. Úlohy sa zhostila veľmi úspešne a vtedy pochopila, že toto je práca, ktorá ju baví ...
Ukončila Stredné odborné učilište v Prešove, zúčastnila sa niekoľkých gastronomických súťaží, pobudla na praxi v Bulharsku i Nemecku a vystriedala tiež niekoľko reštaurácií s dobrým menom. Pracovala v prešovskej Astórii, v reštaurácii hotela Šariš i Dukla, v reštaurácii Hummer a teraz z času na čas pomáha aj vo Farme Daniel vo Varhaňovciach, kde aj býva. Pri dome má záhradku, v ktorej si vypestuje všetko, čo do kuchyne treba - zeleninu, ovocie, zemiaky a nechýbajú v nej ani bylinky. Rastie tu šalvia, bazalka kôpor, rôzne zelené vňate tak, aby bolo v každom jedle to, čo v ňom má byť. Doma však nevarí len ona. Aj manžel sa vie postaviť ku sporáku a vykúzliť pochúťky, ktorými ulahodí svojim trom dievčatám. A najnovšie sa do varenia pustila aj malá Danielka. Má za sebou už svoje prvé palacinky a ako nám prezradila hrdá mama chutili výborne.
Keď sa totiž varí s láskou a radosťou, výsledok nemôže byť zlý. Tak varieva pani Daniela Lichvárová, vždy pridá i trochu fantázie, a tak jej špeciality naozaj stoja za ochutnanie. Recepty na niektoré z nich ponúkame aj čitateľom Víkendu.
Jablkovo - marhuľová výživa
Potrebujeme: 1 kg jabĺk, 1 kg marhúľ, 450 g kryštálového cukru, dva balíčky vanilkového cukru.
Postup: Ovocie dôkladne umyjeme a nakrájame ho na plátky. Tieto dáme do hrnca, prilejeme asi deci vody, pridáme cukor a všetko spolu uvaríme na hustú masu. Potom ju prepasírujeme, výživu dáme do fliaš a krátko sterilizujeme.
Placky z cukiny
Potrebujeme: 1/2 kg cukiny, 200 g strúhaného tvrdého syra, 3 vajcia, kôpor, 200 g polohrubej múky, 100 g liptovskej salámy, soľ, biele mleté korenie, 1 dl mlieka a olej.
Postup: Cukiny očistíme a na hrubo nastrúhame, pridáme nastrúhaný tvrdý syr, na rezance nakrájanú liptovskú salámu, tri vajcia, polohrubú múku a deci mlieka. Vypracujeme na hustejšiu masu, ktorú ochutíme trochou soli, bielym mletým korením a pridáme aj nasekaný čerstvý kôpor. Pomocou lyžice formujeme menšie placky, ktoré vyprážame na rozohriatom oleji do zlatista.
Pečený kapor so zemiakovou kôrkou
Potrebujeme: Kapor (1, 80 kg), citrón, 3 veľké sypké zemiaky, dva zväzky mladej cibuľky, 100 g masla, olej, horčica, mleté čierne korenie, soľ, hladká múka.
Na srbskú omáčku: cibuľa, cesnak + polovica červenej a žltej čerstvej papriky, petržlenová vňať, maslo, 1 dl sladkej a ˝ dl kyslej smotany, citrón, soľ a čierne mleté korenie, biele víno.
Postup: Najprv si pripravíme srbskú omáčku: cibuľku nakrájame na drobno a na plátky nakrájame aj cesnak, zelenú petržlenovú vňať posekáme nadrobno. Rovnako aj žltú a červenú čerstvú papriku. Maslo speníme a dáme doňho cibuľku, cesnak aj vňať a papriku. Podlejeme bielym vínom a dusíme. Potom pridáme sladkú smotanu a keď zovrie, vmiešame do omáčky aj kyslú smotanu. Polovicu omáčky rozmixujeme a potom ju spojíme s tou, ktorá zostala. Kvôli štruktúre. Ochutíme korením, citrónovou šťavou a trochou soli.
Teraz si pripravíme kapra. Nakrájame ho na plátky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a z jednej strany potrieme ostrou horčicou. Potom kapra posypeme hladkou múkou.
Zemiaky uvarené v šupe očistíme a pretlačíme. Uložíme ich na kúsky ryby, pritlačíme tak, aby držali a takto pripraveného kapra pečieme v rozohriatom oleji asi 5 až 7 minút z oboch strán.
Kapra podávame so srbskou omáčkou a s mladou cibuľkou, ktorú uvaríme v slanej vode a potom krátko opražíme na spenenom masle.
Ovocný steak s orechovou omáčkou
Potrebujeme: vodu, soľ, bazalku, 200 g kukuričnej krupice, 1 vajíčko, 250 g kyslej smotany, 0,5 l smotany 33%, 100 g kukuričnej múky, 600 g sviečkovice, mleté biele korenie, 3 dl oleja, 1 banán, 200 g hrušiek, 1 dl bieleho vína, 100 g mletých vlašských orechov.
Postup:
Kukuričná placka: Vodu nacháme zovrieť, pridáme kukuričnú krupicu, osolíme a miešame až do zhustnutia. Po zhustnutí do nej pridáme vajíčko s kyslou smotanou a podľa hustoty pridáme kukuričnú múku. Nakoniec posypeme bazalkou a z cesta pečieme malé placky.
Úprava mäsa: Mäso si osolíme, okoreníme a naplníme banánom a prešpikujeme ho hruškami. Necháme ho odležať v bielom víne cca 10 minút z oboch strán, obalíme ho v kuk. krupici a pečieme na panvici.
Omáčka: V panvici si orestujeme očistené a pomleté orechy, pridáme sladkú smotanu a necháme zovrieť.
Upečené mäso prelejeme omáčkou, pridáme kukuričné placky, ozdobíme a podávame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.