Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (27.)

Pani Danielu Lichvárovú, majsterku kuchárku, sme zastihli doma - ako inak - v kuchyni. Mala plné ruky práce so zaváraním. Čerešne, marhule, rôzne

džemy i uhorky už boli v špajzi a práve robila marhuľovo - jablkovú detskú výživu. Pochutia si na nej jej dve dcérky školáčka Danielka a maličká Sofia, ktorá má ešte iba osem mesiacov a už iste tuší, že jej mama je kuchárka. Zažila s ňou totiž aj televízne nakrúcanie relácie Varím, varíš, varíme. Pravda, vtedy ešte iba v brušku, ale už ako trojtýždňová si to vyskúšala naostro. Mama Daniela totiž patrí k tým ženám, ktoré ani chvíľku neobsedia a tak, keď ju zavolali do kuchyne, materská - nematerská išla pomáhať. Problém so Sofiou nebol, jednoducho si ju vzala so sebou a maličká spokojne pozorovala cvrkot a ruch, ktorý prípravu veľkej akcie sprevádza. Podujatie sa vydarilo tak, ako mnohé z tých, ktorých menu pripravovala táto šikovná a usmievavá šéfkuchárka, pre ktorú je práca zároveň aj koníčkom. K vareniu mala pani Daniela blízko odmalička. Rada pomáhala v kuchyni a naučila sa pripravovať jednoduchú, ale dobrú dedinskú stravu. Doma sa u nich varievali pirohy, bryndzové halušky, mačanky, zamešky, kysnuté koláče. . . Rozhodujúcim zlomom, kedy sa Daniela rozhodla pre profesionálnu gastronómiu, bol však odchod jej otecka z tohto sveta a sním spojený kar. Možno to bolo riadenie osudu, isté však je, že pohostenie bolo treba pripraviť pre mnoho ľudí, len studených mís bolo viac ako dvadsať. Úlohy sa zhostila veľmi úspešne a vtedy pochopila, že toto je práca, ktorá ju baví ...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ukončila Stredné odborné učilište v Prešove, zúčastnila sa niekoľkých gastronomických súťaží, pobudla na praxi v Bulharsku i Nemecku a vystriedala tiež niekoľko reštaurácií s dobrým menom. Pracovala v prešovskej Astórii, v reštaurácii hotela Šariš i Dukla, v reštaurácii Hummer a teraz z času na čas pomáha aj vo Farme Daniel vo Varhaňovciach, kde aj býva. Pri dome má záhradku, v ktorej si vypestuje všetko, čo do kuchyne treba - zeleninu, ovocie, zemiaky a nechýbajú v nej ani bylinky. Rastie tu šalvia, bazalka kôpor, rôzne zelené vňate tak, aby bolo v každom jedle to, čo v ňom má byť. Doma však nevarí len ona. Aj manžel sa vie postaviť ku sporáku a vykúzliť pochúťky, ktorými ulahodí svojim trom dievčatám. A najnovšie sa do varenia pustila aj malá Danielka. Má za sebou už svoje prvé palacinky a ako nám prezradila hrdá mama chutili výborne.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa totiž varí s láskou a radosťou, výsledok nemôže byť zlý. Tak varieva pani Daniela Lichvárová, vždy pridá i trochu fantázie, a tak jej špeciality naozaj stoja za ochutnanie. Recepty na niektoré z nich ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Jablkovo - marhuľová výživa

Potrebujeme: 1 kg jabĺk, 1 kg marhúľ, 450 g kryštálového cukru, dva balíčky vanilkového cukru.

Postup: Ovocie dôkladne umyjeme a nakrájame ho na plátky. Tieto dáme do hrnca, prilejeme asi deci vody, pridáme cukor a všetko spolu uvaríme na hustú masu. Potom ju prepasírujeme, výživu dáme do fliaš a krátko sterilizujeme.

Placky z cukiny

Potrebujeme: 1/2 kg cukiny, 200 g strúhaného tvrdého syra, 3 vajcia, kôpor, 200 g polohrubej múky, 100 g liptovskej salámy, soľ, biele mleté korenie, 1 dl mlieka a olej.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cukiny očistíme a na hrubo nastrúhame, pridáme nastrúhaný tvrdý syr, na rezance nakrájanú liptovskú salámu, tri vajcia, polohrubú múku a deci mlieka. Vypracujeme na hustejšiu masu, ktorú ochutíme trochou soli, bielym mletým korením a pridáme aj nasekaný čerstvý kôpor. Pomocou lyžice formujeme menšie placky, ktoré vyprážame na rozohriatom oleji do zlatista.

Pečený kapor so zemiakovou kôrkou

Potrebujeme: Kapor (1, 80 kg), citrón, 3 veľké sypké zemiaky, dva zväzky mladej cibuľky, 100 g masla, olej, horčica, mleté čierne korenie, soľ, hladká múka.

Na srbskú omáčku: cibuľa, cesnak + polovica červenej a žltej čerstvej papriky, petržlenová vňať, maslo, 1 dl sladkej a ˝ dl kyslej smotany, citrón, soľ a čierne mleté korenie, biele víno.

Postup: Najprv si pripravíme srbskú omáčku: cibuľku nakrájame na drobno a na plátky nakrájame aj cesnak, zelenú petržlenovú vňať posekáme nadrobno. Rovnako aj žltú a červenú čerstvú papriku. Maslo speníme a dáme doňho cibuľku, cesnak aj vňať a papriku. Podlejeme bielym vínom a dusíme. Potom pridáme sladkú smotanu a keď zovrie, vmiešame do omáčky aj kyslú smotanu. Polovicu omáčky rozmixujeme a potom ju spojíme s tou, ktorá zostala. Kvôli štruktúre. Ochutíme korením, citrónovou šťavou a trochou soli.

Teraz si pripravíme kapra. Nakrájame ho na plátky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a z jednej strany potrieme ostrou horčicou. Potom kapra posypeme hladkou múkou.

Zemiaky uvarené v šupe očistíme a pretlačíme. Uložíme ich na kúsky ryby, pritlačíme tak, aby držali a takto pripraveného kapra pečieme v rozohriatom oleji asi 5 až 7 minút z oboch strán.

Kapra podávame so srbskou omáčkou a s mladou cibuľkou, ktorú uvaríme v slanej vode a potom krátko opražíme na spenenom masle.

Ovocný steak s orechovou omáčkou

Potrebujeme: vodu, soľ, bazalku, 200 g kukuričnej krupice, 1 vajíčko, 250 g kyslej smotany, 0,5 l smotany 33%, 100 g kukuričnej múky, 600 g sviečkovice, mleté biele korenie, 3 dl oleja, 1 banán, 200 g hrušiek, 1 dl bieleho vína, 100 g mletých vlašských orechov.

Postup:

Kukuričná placka: Vodu nacháme zovrieť, pridáme kukuričnú krupicu, osolíme a miešame až do zhustnutia. Po zhustnutí do nej pridáme vajíčko s kyslou smotanou a podľa hustoty pridáme kukuričnú múku. Nakoniec posypeme bazalkou a z cesta pečieme malé placky.

Úprava mäsa: Mäso si osolíme, okoreníme a naplníme banánom a prešpikujeme ho hruškami. Necháme ho odležať v bielom víne cca 10 minút z oboch strán, obalíme ho v kuk. krupici a pečieme na panvici.

Omáčka: V panvici si orestujeme očistené a pomleté orechy, pridáme sladkú smotanu a necháme zovrieť.

Upečené mäso prelejeme omáčkou, pridáme kukuričné placky, ozdobíme a podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 439
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 327
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 894
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 806
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 559
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 424
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 142
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 804
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 529
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 301
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 039
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 804
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 529
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 301
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 039
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu