Spišským hradom nakoniec snaha troch kuchárov nevyšla nazmar - výsledkom je 144-centimetrový piroh, ktorý prekonal minuloročný svetový rekord o tridsaťsedem centimetrov.
"Celé štvordňové podujatie sa nieslo v znamení kulinárskych špecialít, typických pre Spiš. Išlo nám hlavne o priblíženie niekdajších domácich jedál pre záujemcov, ktoré už takmer vymizli z tunajších jedálnych lístkov napriek svojej jedinečnosti. Po celý čas sme návštevníkom pripravovali džadky, kuľašu, parené buchty a domáce rezance s tvarohom. Vyvrcholením úspešnej akcie bol pokus o uvarenie najväčšieho bryndzového piroha," charakterizovala podujatie námestníčka generálneho riaditeľa Národného osvetového centra Jana Kaplanová, ktorá sa zároveň ujala moderátorského mikrofónu.
Pokus skončil úspešne a z pôvodného 120-centimetrového dĺžka v surovom stave sa z piatich vajec, takmer štyroch kíl múky, štvrťkila soli, približne jeden a pol litra vody a troch kíl bryndzovo-zemiakovej plnky podarilo kuchárskym majstrom zo Spišského salaša uvariť 144-centimetrový piroh. Po technicky náročnom vybratí z obrovskej nádoby, zhotovenej špeciálne na jeho prípravu, poliatí smotanou, ozdobení pažítkou a paprikou svoj účel piroh gigant naplnil a skončil v ústach najmenších.
Medzi sprievodné podujatia patrilo vystúpenie folklórnych skupín a súťaž atraktívna pre všetkých hladných vyznavačov pirohov. V nej bojovali deviati muži a tri ženy o titul Majster piroh nad majstrov XXXL. Ich úlohou bolo zjesť štyri pirohy v čo najkratšom čase.
"Veríme, že aj takéto podujatia prispejú svojou originalitou a dobrým nápadom k zviditeľneniu Slovenska a prilákajú do jednotlivých regiónov viac turistov," dodala na záver J. Kaplanová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.