Korzár logo Korzár

Žatva na Poloninách preveruje ľudí aj techniku

Papín - V severných oblastiach Zemplína žatva v týchto dňoch len vstupuje do druhej polovice. Pomalé dozrievanie obilia vystriedalo úsilie dostať pod

strechu každé zrnko. Oproti rovinatým južnejším oblastiam zemplínskeho regiónu, je tu žatva náročnejšia. Tvrdé podmienky však ľahšie znášajú ľudia ako technika.

"Máme dva pätnásťročné kombajny E-514, ktoré napriek svojmu veku slúžia relatívne dobre. Objavujú sa menšie poruchy, ale zatiaľ sme ich dokázali odstrániť. Terén je u nás náročný a jeho zdolávanie si vyžaduje dokonalú súhru strojov a ľudí. Aj preto neradi púšťame do našich polí cudzích traktoristov a kombajnistov. Napriek tomu čakáme, že nám prídu ďalšie dva kombajny na výpomoc. Zrno je zrelé a každé zaváhanie sa môže prejaviť na kvalite úrody," povedal nám mechanizátor spoločnosti AGRO Papín, s. r. o., Michal Balint.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Doterajšie výnosy hovoria, že Papínčania môžu byť s tohtoročnou úrodou spokojní. Ozimná pšenica im "dáva" priemerne 3 tony z hektára. Jačmene v tomto roku Papínčania nesiali, zato hybrid tritikale im "sypal" v priemere, podobne ako pšenica, po 3 tony z hektára.

Ani repka olejnatá s výnosmi 2,07 tony z hektára ich v tomto roku, vzhľadom na jej skoré odkvitnutie a veľké sucho, nesklamala. "K dnešnému dňu sme zožali polovicu výmery základných obilnín. Najviac sme pokročili s pšenicou a ražou. S úrodou sme spokojní, aj keď rozdiely vo výnosoch na jednotlivých honoch sú až dve tony z hektára. Nepovažujeme to však za nič nové, pretože náš chotár dosahuje šírku vyše 25 kilometrov a na takom území sú možné aj väčšie klimatické zmeny. Ak sa neprihodí nič mimoriadne, chceme počas najbližšieho víkendu žatvu ukončiť," priblížil nám stav zberu obilia agronóm spoločnosti AGRO Papín, s. r. o., Ján Jevič.

SkryťVypnúť reklamu

Skorý koniec žatvy je však v podmienkach papínskej spoločnosti relatívny. Na koreni im stále ostane 30 hektárov významnej krmoviny, ovsa. "Máme ho v pomerne vysokej nadmorskej výške a jeho dozrievanie ovplyvňuje viac faktorov. Pri ostatnej kontrole stavu porastu ovsa sme museli konštatovať, že nie je ešte zrelý na zber," dodáva Ján Jevič.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  3. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  2. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  3. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  4. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  5. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  6. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  7. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  8. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 639
  2. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 13 554
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 881
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 839
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 5 502
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 005
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 4 765
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 569
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu