Každý olej sa nehodí na tepelnú úpravu, najmä ochutený koreninami, ktorý je určený výhradne pre studenú kuchyňu, najmä do zeleninových šalátov.
Najviac používaný v kuchyni je slnečnicový olej (na smaženie). Hodí sa aj na šaláty.
Kukuričný olej je vhodný pri redukčnej diéte, je všestranne použiteľný a je aj súčasťou margarínu, rovnako ako slnečnicový olej.
Sójový olej patrí k čínskej kuchyni. Má ľahko horkastú, ale pritom príjemnú chuť. Je takisto široko použiteľný a často tvorí súčasť šalátových dresingov.
Repkový olej používajú gazdinky do cesta na koláče namiesto masla a margarínu. Môžeme v ňom fritovať a vyprážať a použiť aj na zeleninové šaláty.
Na zjemnenie krémov, nátierok, do cesta na sladké pečivo, na šaláty, je vynikajúci orechový olej (z vlašských orechov). Nehodí sa na smaženie a celkovo do teplej kuchyne.
Olivový olej je kráľom medzi olejmi svojou kvalitou a vlastnosťami. Južné národy ho hojne používajú v kuchyni, je zdraviu prospešný a v severnej Afrike, kde sú tisíce olivovníkov, niet domácnosti, kde by ho nemali v hlinených nádobách a nepoužívali ako všestranný liek. Kúsky chleba, namočené do neho, nahradia hlavné jedlo.
Autor: xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.