lete jogurty a čo vám z nich hrozí. Obávate sa, že by ste mohli dostať salmonelózu ako z vajíčok, lebo ako živočíšny produkt obsahujú salmonelu.
Salmonely sa podľa odborníkov zvyčajne v mlieku nevyskytujú, takže kyslomliečne výrobky, medzi nimi jogurty, zvýšené riziko nákazy baktériami salmonely nepredstavujú. Pravdaže, pri dodržaní predpísanej výrobnej technológie. A ak by aj mlieko bolo nakazené z vonkajšieho prostredia napr. od pracovníka vo výrobnom procese, určite by sa počet zárodkov salmonely pasterizáciou a pôsobením bakteriálnych kultúr znížil pod hranicu infekčnej dávky. O baktobaciloch v jogurtoch sa vie, že produkty ich metabolizmu obmedzujú rozmnožovanie iných bakteriálnych druhov, okysľujú prostredie a tvoria kyselinu mliečnu, ktorá je schopná salmonely priamo zabíjať. A to aj vtedy, ak jogurt po tepelnej úprave obsahuje už len neúčinné baktérie mliečneho kvasenia.
Autor: xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.