Korzár logo Korzár

Pohľad do histórie gastronómie od praveku po dnešok

S vareškou okolo zemeguleČo predchádzalo dnešným pizzám, hamburgerom, strapačkám, či gulášu? Čo jedli naši praprapredkovia, aké jedlá pripravujú v

S vareškou okolo zemegule

Čo predchádzalo dnešným pizzám, hamburgerom, strapačkám, či gulášu? Čo jedli naši praprapredkovia, aké jedlá pripravujú v jednotlivých krajinách, aké stravovacie návyky dodržujú jednotlivé náboženské spoločenstvá? O tom všetkom sa môžete dočítať v štúdii Gastronómia, ktorú v rámci svetového projektu pripravil maďarský odborník András Tusor. A do tohto zujímavého projektu môžu nahliadnuť aj čitatelia Korzára v niekoľkých pokračovaniach o gastronómii.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gastronómia je grécke slovo

SkryťVypnúť reklamu

a znamená labužník, odborné znalosti v oblasti potravín a nápojov, pôžitok zo stravovania. Slovo má však v širšom slova zmysle aj ďalšie významy - kuchárske majstrovstvo, kultúru stravovania, stolovania a podávania jedál. Prillant Savarin vo svojom diele Filozofia vkusu píše: "Kto sa už raz zúčastnil prepychovej hostiny v sále pnej zrkadiel, sôch, kvetín a pekných žien, kde sa šíri príjemná vôňa parfumov a tóny uchu lahodnej hudby, ten bez väčšej duševnej námahy zistil, že na jeho pôžitkoch a zážitkoch majú podiel mnohé vedné disciplíny".

A tu je ďalšia ukážka: "K príprave obeda potrebuješ predovšetkým dlhú palicu s ostrou špicou, s ktorou môžeš spod zeme vyhrabať huby, obiť žalude z duba, rozbiť kôstky. Potom vyhľadaj v skale dutinu a naplň ju dažďovou vodou, alebo vodou z prameňa. Založ blízko tejto skaly oheň a rozžerav skaly. Potom z nich jednu po druhej vhoď do vody až kým nezačne vrieť. Teraz už môžeš do vody dať očistenú púpavu, divokú šparglu, očistené žalude a šípky. Pridaj posolenú vodu, lupene divokej ruže a pridávaj ďalšie rozžeravené kamene, až kým zelenina a kôstky nezmäknú...", napísal v jednom zo svojich receptov slávny francúzsky kuchár Raymond Oliver. Tento a ďalšie podobné recepty získal na základe archeologických nálezov a vlastného etnografického prieskumu vo vnútrozemí Novej Guiney.

SkryťVypnúť reklamu

Odkedy môžeme teda hovoriť o varení?

Pagáče a víno z praveku

Všetko sa začalo v praveku v dobe kamennej, keď človek ovládol oheň, oboznámil sa s pečením, varením a konzerváciou mäsa údením. Okolnosti a poznatky ho donútili k tomu, aby objavil tajomstvá prostredia v ktorom žil. Začal zbierať a používať k stravovaniu všetko, čo sa zdalo stráviteľné. Kým nevynašiel oheň jedával všetko v surovom stave - kôstky, bobule, sladké listy, huby korene. Jedol vtáky, vajcia, veveričky, krtky a sysle, zo zeme vyhrabával chrobáky a hmyz. Zbieral mušle, slimáky, ale skonzumoval aj uhynuté zvieratá a ryby, ktoré rieka vyplavila na breh. Muselo uplynúť mnoho času, aby prišiel na to, že do ohňa spadnutá kôstka sa dá lepšie olúpať, je chutnejšia a mäkšia. Oheň teda v dejinách ľudstva znamenal historický prielom. Prvým úkonom v príprave stravy bolo pečenie, k čomu človek použil ploché kamene. Na nich si založil oheň a prikladal vetvy a drevo kým sa nerozžhavili. Na nich, na ražni, alebo v pahrebe si upiekol vtáčie vajíčka, ryby. Až oveľa neskôr sa objavilo aj varenie. Na varenie - ešte pred vynájdením hlinených hrncov - používali dutiny v skalách, jamy v zemi, alebo vydlabaný kus dreva. Za veľký pokrok sa počíta prvé použitie korenín. Boli to voda zo slaných prameňov, popol, aromatické rastliny, rôzne kôstkoviny, ako sladidlo med divokých včiel a mok z javorových stromov. Pretože človek mal iba primitívne zbrane, nemal veľké šance pri love veľkých divokých zvierat - mamutov, levov, medveďov, slonov. Vytrvale však lovil ďalej, pretože mäso patrilo k najviac cenenej a najchutnejšej potrave. Postupom času pribudol ďalší pokrok - chov domácich zvierat (pes, hovädzí dobytok, ovce a hydina) a pestovanie obilnín a rastlín. Palica, ktorú človek predtým používal na získanie potravín, ktoré našiel v prírode, mu slúžila ako primitívny pluh a motyka. Do "kuchyne" mu tak pribudli pšenica, jačmeň, proso. Do praveku patrí aj mletie zrna na múku, jej zmiešanie s vodou a pečenie placiek na rozžeravenom kameni. Z konca tohto historického obdobia pochádzajú aj stopy cukrárstva. Archeologické vykopávky hovoria o pagáčikoch zhotovených z čistej pšenice, ktorú "pracukrár" zmiešal s nejakým sirupom a uvaril v horúcej vode. Vložil ich potom do listov a upiekol v horúcej pahrebe. A prvý "zákusok" utrel svetlo sveta. Nakoniec sa treba zmieniť aj o tom, že vo vykopávkach sa našli aj pozostatkykôstky z divokých druhov ovocia a kôstky z divokého hrozna. Dnes už vieme, že z divokého hrozna pračlovek po kysnutí pomocou húb vedel pripraviť víno. (Nabudúce - Stravovanie v praveku).

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 205
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 314
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 869
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 813
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 545
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 387
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 155
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 44 100
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 472
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 241
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 780
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 215
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 028
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 438
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 471
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 44 100
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 472
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 241
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 780
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 215
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 028
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 438
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 471
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu