Korzár logo Korzár

Pohľad do histórie gastronómie od praveku po dnešok

S vareškou okolo zemeguleČo predchádzalo dnešným pizzám, hamburgerom, strapačkám, či gulášu? Čo jedli naši praprapredkovia, aké jedlá pripravujú v

S vareškou okolo zemegule

Čo predchádzalo dnešným pizzám, hamburgerom, strapačkám, či gulášu? Čo jedli naši praprapredkovia, aké jedlá pripravujú v jednotlivých krajinách, aké stravovacie návyky dodržujú jednotlivé náboženské spoločenstvá? O tom všetkom sa môžete dočítať v štúdii Gastronómia, ktorú v rámci svetového projektu pripravil maďarský odborník András Tusor. A do tohto zujímavého projektu môžu nahliadnuť aj čitatelia Korzára v niekoľkých pokračovaniach o gastronómii.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gastronómia je grécke slovo

SkryťVypnúť reklamu

a znamená labužník, odborné znalosti v oblasti potravín a nápojov, pôžitok zo stravovania. Slovo má však v širšom slova zmysle aj ďalšie významy - kuchárske majstrovstvo, kultúru stravovania, stolovania a podávania jedál. Prillant Savarin vo svojom diele Filozofia vkusu píše: "Kto sa už raz zúčastnil prepychovej hostiny v sále pnej zrkadiel, sôch, kvetín a pekných žien, kde sa šíri príjemná vôňa parfumov a tóny uchu lahodnej hudby, ten bez väčšej duševnej námahy zistil, že na jeho pôžitkoch a zážitkoch majú podiel mnohé vedné disciplíny".

A tu je ďalšia ukážka: "K príprave obeda potrebuješ predovšetkým dlhú palicu s ostrou špicou, s ktorou môžeš spod zeme vyhrabať huby, obiť žalude z duba, rozbiť kôstky. Potom vyhľadaj v skale dutinu a naplň ju dažďovou vodou, alebo vodou z prameňa. Založ blízko tejto skaly oheň a rozžerav skaly. Potom z nich jednu po druhej vhoď do vody až kým nezačne vrieť. Teraz už môžeš do vody dať očistenú púpavu, divokú šparglu, očistené žalude a šípky. Pridaj posolenú vodu, lupene divokej ruže a pridávaj ďalšie rozžeravené kamene, až kým zelenina a kôstky nezmäknú...", napísal v jednom zo svojich receptov slávny francúzsky kuchár Raymond Oliver. Tento a ďalšie podobné recepty získal na základe archeologických nálezov a vlastného etnografického prieskumu vo vnútrozemí Novej Guiney.

SkryťVypnúť reklamu

Odkedy môžeme teda hovoriť o varení?

Pagáče a víno z praveku

Všetko sa začalo v praveku v dobe kamennej, keď človek ovládol oheň, oboznámil sa s pečením, varením a konzerváciou mäsa údením. Okolnosti a poznatky ho donútili k tomu, aby objavil tajomstvá prostredia v ktorom žil. Začal zbierať a používať k stravovaniu všetko, čo sa zdalo stráviteľné. Kým nevynašiel oheň jedával všetko v surovom stave - kôstky, bobule, sladké listy, huby korene. Jedol vtáky, vajcia, veveričky, krtky a sysle, zo zeme vyhrabával chrobáky a hmyz. Zbieral mušle, slimáky, ale skonzumoval aj uhynuté zvieratá a ryby, ktoré rieka vyplavila na breh. Muselo uplynúť mnoho času, aby prišiel na to, že do ohňa spadnutá kôstka sa dá lepšie olúpať, je chutnejšia a mäkšia. Oheň teda v dejinách ľudstva znamenal historický prielom. Prvým úkonom v príprave stravy bolo pečenie, k čomu človek použil ploché kamene. Na nich si založil oheň a prikladal vetvy a drevo kým sa nerozžhavili. Na nich, na ražni, alebo v pahrebe si upiekol vtáčie vajíčka, ryby. Až oveľa neskôr sa objavilo aj varenie. Na varenie - ešte pred vynájdením hlinených hrncov - používali dutiny v skalách, jamy v zemi, alebo vydlabaný kus dreva. Za veľký pokrok sa počíta prvé použitie korenín. Boli to voda zo slaných prameňov, popol, aromatické rastliny, rôzne kôstkoviny, ako sladidlo med divokých včiel a mok z javorových stromov. Pretože človek mal iba primitívne zbrane, nemal veľké šance pri love veľkých divokých zvierat - mamutov, levov, medveďov, slonov. Vytrvale však lovil ďalej, pretože mäso patrilo k najviac cenenej a najchutnejšej potrave. Postupom času pribudol ďalší pokrok - chov domácich zvierat (pes, hovädzí dobytok, ovce a hydina) a pestovanie obilnín a rastlín. Palica, ktorú človek predtým používal na získanie potravín, ktoré našiel v prírode, mu slúžila ako primitívny pluh a motyka. Do "kuchyne" mu tak pribudli pšenica, jačmeň, proso. Do praveku patrí aj mletie zrna na múku, jej zmiešanie s vodou a pečenie placiek na rozžeravenom kameni. Z konca tohto historického obdobia pochádzajú aj stopy cukrárstva. Archeologické vykopávky hovoria o pagáčikoch zhotovených z čistej pšenice, ktorú "pracukrár" zmiešal s nejakým sirupom a uvaril v horúcej vode. Vložil ich potom do listov a upiekol v horúcej pahrebe. A prvý "zákusok" utrel svetlo sveta. Nakoniec sa treba zmieniť aj o tom, že vo vykopávkach sa našli aj pozostatkykôstky z divokých druhov ovocia a kôstky z divokého hrozna. Dnes už vieme, že z divokého hrozna pračlovek po kysnutí pomocou húb vedel pripraviť víno. (Nabudúce - Stravovanie v praveku).

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 331
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 6 010
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 647
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 590
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 305
  6. Plátené tašky a opakované použitie 4 102
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 327
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 246
  1. Štefan Šturdzík: Pozvoľna padáme ekonomicky aj ľudsky.
  2. Irena Šimuneková: Selčiansky diel
  3. Monika Kučesová: Rodiny nie sú daňový subjekt. Prorodinná politika musí začať od základov.
  4. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu.
  5. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak
  6. Miroslav Pollák: Chaosom vzad
  7. Miroslav Pollák: Chaosom vpred
  8. Viktor Pamula: Alkoholizmus ako neduh slovenskej politiky
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 96 103
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 26 027
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 358
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 281
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 141
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 10 422
  7. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 7 066
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 7 010
  1. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  2. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  3. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  4. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  5. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  6. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  7. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  8. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Pozvoľna padáme ekonomicky aj ľudsky.
  2. Irena Šimuneková: Selčiansky diel
  3. Monika Kučesová: Rodiny nie sú daňový subjekt. Prorodinná politika musí začať od základov.
  4. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu.
  5. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak
  6. Miroslav Pollák: Chaosom vzad
  7. Miroslav Pollák: Chaosom vpred
  8. Viktor Pamula: Alkoholizmus ako neduh slovenskej politiky
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 96 103
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 26 027
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 358
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 281
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 141
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 10 422
  7. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 7 066
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 7 010
  1. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  2. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  3. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  4. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  5. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  6. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  7. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  8. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu