Korzár logo Korzár

Pohľad do histórie gastronómie od praveku po dnešok

S vareškou okolo zemeguleČo predchádzalo dnešným pizzám, hamburgerom, strapačkám, či gulášu? Čo jedli naši praprapredkovia, aké jedlá pripravujú v

S vareškou okolo zemegule

Čo predchádzalo dnešným pizzám, hamburgerom, strapačkám, či gulášu? Čo jedli naši praprapredkovia, aké jedlá pripravujú v jednotlivých krajinách, aké stravovacie návyky dodržujú jednotlivé náboženské spoločenstvá? O tom všetkom sa môžete dočítať v štúdii Gastronómia, ktorú v rámci svetového projektu pripravil maďarský odborník András Tusor. A do tohto zujímavého projektu môžu nahliadnuť aj čitatelia Korzára v niekoľkých pokračovaniach o gastronómii.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gastronómia je grécke slovo

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

a znamená labužník, odborné znalosti v oblasti potravín a nápojov, pôžitok zo stravovania. Slovo má však v širšom slova zmysle aj ďalšie významy - kuchárske majstrovstvo, kultúru stravovania, stolovania a podávania jedál. Prillant Savarin vo svojom diele Filozofia vkusu píše: "Kto sa už raz zúčastnil prepychovej hostiny v sále pnej zrkadiel, sôch, kvetín a pekných žien, kde sa šíri príjemná vôňa parfumov a tóny uchu lahodnej hudby, ten bez väčšej duševnej námahy zistil, že na jeho pôžitkoch a zážitkoch majú podiel mnohé vedné disciplíny".

A tu je ďalšia ukážka: "K príprave obeda potrebuješ predovšetkým dlhú palicu s ostrou špicou, s ktorou môžeš spod zeme vyhrabať huby, obiť žalude z duba, rozbiť kôstky. Potom vyhľadaj v skale dutinu a naplň ju dažďovou vodou, alebo vodou z prameňa. Založ blízko tejto skaly oheň a rozžerav skaly. Potom z nich jednu po druhej vhoď do vody až kým nezačne vrieť. Teraz už môžeš do vody dať očistenú púpavu, divokú šparglu, očistené žalude a šípky. Pridaj posolenú vodu, lupene divokej ruže a pridávaj ďalšie rozžeravené kamene, až kým zelenina a kôstky nezmäknú...", napísal v jednom zo svojich receptov slávny francúzsky kuchár Raymond Oliver. Tento a ďalšie podobné recepty získal na základe archeologických nálezov a vlastného etnografického prieskumu vo vnútrozemí Novej Guiney.

SkryťVypnúť reklamu

Odkedy môžeme teda hovoriť o varení?

Pagáče a víno z praveku

Všetko sa začalo v praveku v dobe kamennej, keď človek ovládol oheň, oboznámil sa s pečením, varením a konzerváciou mäsa údením. Okolnosti a poznatky ho donútili k tomu, aby objavil tajomstvá prostredia v ktorom žil. Začal zbierať a používať k stravovaniu všetko, čo sa zdalo stráviteľné. Kým nevynašiel oheň jedával všetko v surovom stave - kôstky, bobule, sladké listy, huby korene. Jedol vtáky, vajcia, veveričky, krtky a sysle, zo zeme vyhrabával chrobáky a hmyz. Zbieral mušle, slimáky, ale skonzumoval aj uhynuté zvieratá a ryby, ktoré rieka vyplavila na breh. Muselo uplynúť mnoho času, aby prišiel na to, že do ohňa spadnutá kôstka sa dá lepšie olúpať, je chutnejšia a mäkšia. Oheň teda v dejinách ľudstva znamenal historický prielom. Prvým úkonom v príprave stravy bolo pečenie, k čomu človek použil ploché kamene. Na nich si založil oheň a prikladal vetvy a drevo kým sa nerozžhavili. Na nich, na ražni, alebo v pahrebe si upiekol vtáčie vajíčka, ryby. Až oveľa neskôr sa objavilo aj varenie. Na varenie - ešte pred vynájdením hlinených hrncov - používali dutiny v skalách, jamy v zemi, alebo vydlabaný kus dreva. Za veľký pokrok sa počíta prvé použitie korenín. Boli to voda zo slaných prameňov, popol, aromatické rastliny, rôzne kôstkoviny, ako sladidlo med divokých včiel a mok z javorových stromov. Pretože človek mal iba primitívne zbrane, nemal veľké šance pri love veľkých divokých zvierat - mamutov, levov, medveďov, slonov. Vytrvale však lovil ďalej, pretože mäso patrilo k najviac cenenej a najchutnejšej potrave. Postupom času pribudol ďalší pokrok - chov domácich zvierat (pes, hovädzí dobytok, ovce a hydina) a pestovanie obilnín a rastlín. Palica, ktorú človek predtým používal na získanie potravín, ktoré našiel v prírode, mu slúžila ako primitívny pluh a motyka. Do "kuchyne" mu tak pribudli pšenica, jačmeň, proso. Do praveku patrí aj mletie zrna na múku, jej zmiešanie s vodou a pečenie placiek na rozžeravenom kameni. Z konca tohto historického obdobia pochádzajú aj stopy cukrárstva. Archeologické vykopávky hovoria o pagáčikoch zhotovených z čistej pšenice, ktorú "pracukrár" zmiešal s nejakým sirupom a uvaril v horúcej vode. Vložil ich potom do listov a upiekol v horúcej pahrebe. A prvý "zákusok" utrel svetlo sveta. Nakoniec sa treba zmieniť aj o tom, že vo vykopávkach sa našli aj pozostatkykôstky z divokých druhov ovocia a kôstky z divokého hrozna. Dnes už vieme, že z divokého hrozna pračlovek po kysnutí pomocou húb vedel pripraviť víno. (Nabudúce - Stravovanie v praveku).

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. Páni, prestávate sa cítiť vo svojej koži? Toto môžu byť príčiny
  3. McDonald’s podporil dva zelené projekty v Prešovskom kraji
  4. Wattiva spúšťa na Slovensku revolúciu v nabíjaní elektromobilov.
  5. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  6. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili
  7. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  8. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  1. Páni, prestávate sa cítiť vo svojej koži? Toto môžu byť príčiny
  2. McDonald’s podporil dva zelené projekty v Prešovskom kraji
  3. Wattiva spúšťa na Slovensku revolúciu v nabíjaní elektromobilov.
  4. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  5. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili
  6. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  7. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  8. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 875
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 542
  3. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 5 473
  4. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 4 341
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 3 067
  6. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili 2 568
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 487
  8. Páni, prestávate sa cítiť vo svojej koži? Toto môžu byť príčiny 2 011
  1. Zdravotní Klauni: List do neba
  2. Martin Pollák: Steblá šírej stepi
  3. Monika Albertiová: Chlapci, vám už musí… Vám to musí behať!
  4. Marcel Rebro: Existuje dôkaz o tom, že Rusi naozaj napadli Ukrajinu?
  5. Dušan Piršel: Zdravotníctvo by malo byť barometrom ľudskosti celého systému
  6. Vladimír Krátky: Pomrzneme ?!
  7. Martin Fronk: Oslava stáročnej tradície na hrade
  8. Irena Šimuneková: Studený hrad, ktorý už nie je hradom
  1. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR. 30 307
  2. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 17 546
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 8 155
  4. Juraj Droppa: Čo vám Fico na tlačovke nepovedal. 6 858
  5. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 746
  6. Monika Albertiová: Kradol som. Pán Glück, až tak? Alebo ako sa rodí spravodlivosť v Chujave 5 481
  7. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 5 279
  8. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod. 5 167
  1. Marcel Rebro: Existuje dôkaz o tom, že Rusi naozaj napadli Ukrajinu?
  2. INEKO: Hodnotenie finančného zdravia samospráv: Kleslo zadlženie, ale aj prebytky na bežných účtoch
  3. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR.
  4. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  5. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  6. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  7. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  8. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu