kde sa z nich vyrába stolový olej na vyprážanie a margarín.
Veľa amerických firiem začalo vyrábať náhradkové mäso v šesťdesiatich rokoch, keď sa viac ľudí začalo orientovať na zdravú výživu.
Prvým technologickým krokom bola premena odpadu na vlákna. Tu pomohla skúsenosť s výrobou umelých vlákien, napríklad nylonu a hodvábu. Sójový odpad sa najprv spracoval s hydroxidom sodným, ktorý oddelil koncentrovaný proteín vo forme hustého sirupu.
Pri výrobe umelých vlákien sa roztavený nylon alebo umelý hodváb preháňa pod vysokým tlakom tisícok drobných trysiek v zvlákňovacom stroji. Pretlačené jemné vlákna pri styku so vzduchom tuhnú. Rovnako sa pretlačil i proteínový sójový sirup do roztoku kyseliny fosforečnej a soli, kde sa vyzrážal na dlhé tenké vlákna. Pri lisovaní sa vlákna usporiadali do asi 6 milimetrov hrubého zväzku. Ten sa naťahoval, kým priemer nedosiahol pätinu pôvodného priemeru, kyselina a soľ sa odstránili vypraním vo vode a povrch sa obalil vaječným bielkom, ktorý vlákna spojil. Vlákna sa nastrihali na rovnakú dĺžku, vysušili vzduchom, zabalili a uskladnili.
Zmiešaním s vodou, rastlinným olejom, farbiacimi a dochucovacími prísadami sa neskôr vytvorili rôzne druhy náhradkového mäsa (vrátane hydinového).
Nedávno medzi výrobcami sójových produktov spopulárnela iná metóda výroby náhradkového mäsa. Produktom je suchá a prevzdušnená sója, vyzerajúca ako huba. Keď sa namočí, zmäkne, je veľmi šťavnatá a pripomína varené mäso. Používa sa do pikantných instantných pokrmov (napríklad rezance s kari), z ktorých sa pridaním horúcej vody pripraví hotové jedlo priamo v pôvodnej plastovej škatuľke. Predávajú sa rôzne ochutené a vytvarované druhy, ktoré sa používajú pri príprave domácich jedál.
Aj tento druh náhradkového mäsa sa vyrába na stroji adaptovanom zo stroja na výrobu plastických hmôt. Sójový odpad sa pri zvyšujúcom sa tlaku a teplote pretláča cez bubon, mení sa na horúcu hmotu, ktorá po pretlačení otvorom na spodnom konci bubna vďaka náhlemu poklesu tlaku rýchlo zväčšuje svoj objem. Tým sa odparuje vnútorná voda a produkt zostáva suchý, prevzdušnený.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.