Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (30.)

Šéfkuchár Samuel Spevák patrí k tým majstrom kuchárskeho umenia, ktorí povýšili varenie na tvorbu a dielka ktorého majú navyše aj pečať jedinečnosti

i originality. Z jeho tvorivej dielne už vzišlo niekoľko stoviek autorských receptúr a tieto chutné špeciality prekvapili už nejedného papkáča.

Aby však človek mohol tvoriť, vymýšľať, variovať a kombinovať, musí si najprv osvojiť základy toho-ktorého remesla. Inak to nebolo ani s našim majstrom kuchárom. Prvé nesmelé krôčiky na dlhej úspešnej kulinárskej ceste urobil malý Samuel v kuchyni svojej mamy v Báčskom Petrovci. Práve tu nazeral pod pokrievky hrncov, v ktorých sa varili všakovaké pochúťky s názvami, ktoré našinec pozná zo slnkom prehriatych dovolenkových pobytov pri Jadrane. Petrovská kuchyňa je bohatá na zeleninu, ale aj chutné mäská - jahňacinu, teľacinu či ryby. Za ochutnanie stoja rôzne musaky s baklažánmi, zemiakmi, ale aj so zelenou fazuľkou, či mäsom. K miestnym špecialitám patrí aj "jahňacia kapama", ktorá sa pripravuje v hlinených hrncoch. Pochúťku tvoria vrstvy mäska, zemiakov, mladej cibuľky a paradajok, všakovako dômyselne dochutené rôznymi koreninami. Skvelé sú i pečené mäská s voňavým rozmarínom a neopakovateľné dary mora.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

To bol základ, na ktorom sa už dalo stavať a po úspešnom absolvovaní odbornej školy pre kuchárov v Novom Asde pokračoval Samuel v štúdiu na vyššej škole v Belehrade. K tomuto obdobiu jeho profesionálnej dráhy sa viaže aj účasť na mnohých gastronomických súťažiach, z ktorých sa obvykle vracal ovenčený vavrínmi víťazstva a tiež obohatený o neobyčajný zážitok. Podarilo sa mu dostať sa medzi tých, ktorí pripravovali menu pre vtedajšieho prezidenta Juhoslávie Josipa Broz Tita a líbyjského prezidenta Muammara Kaddáfího. Obaja boli vášniví lovci zveri a na poľovačkách, ktoré trvali aj niekoľko dní, ich sprevádzal celý záložný tím. Samuel Spevák mal vtedy možnosť ocitnúť sa v bezprostrednej blízkosti oboch týchto štátnikov a osobne im pripraviť aj niekoľko špecialít z diviny.

SkryťVypnúť reklamu

Osudový zlom v jeho osobnom i profesnom živote nastal jedného krásneho dňa, keď na Makarskej stretol rekreujúcu sa Košičanku, ktorá je dnes jeho manželkou a mamou dvoch dcér - Mirky a Slávky. Potom, čo v roku 1983 prišiel do Košíc, pôsobil ako majster odborného výcviku a do tajov kuchárskeho umenia zasvätil, počas siedmich rokov, desiatky mladých kuchárov. Neskôr šéfkuchárčil v reštaurácii Družba, na Salaši Barca, tiež v Ázijskej reštaurácii a v súčasnosti drží v rukách šéfkuchárske žezlo v kuchyni reštaurácie Golden Royal.

"Jedálny lístok som zostavil tak, aby v ňom boli zastúpené všetky druhy mäsa v najrôznejších úpravách. Ponúkame napríklad aj steaky zo pštrosa, ktorého mäsko je lahodné, dietetické a u nás ešte stále málo rozšírené. Pripravujeme aj chutné ryby a rôzne morské potvorky. Na svoje si však prídu tiež vegetariáni, či milovníci tradičnej slovenskej kuchyne." A čo ulahodí majstrovi kuchárovi najviac? "Na dobrom jedle si pochutnám vždy rád, ale veľmi ma oslovila ázijská kuchyňa, ktorá je bohatá na zeleninu, je ľahká a najmä pestrá."

SkryťVypnúť reklamu

Šéfkuchár Samuel Spevák, majster so zlatými rukami, ktorý dokáže rozvoňať kuchyňu tými najneodolateľnejšími lahôdkami, varil aj pred televíznymi kamerami a recepty, ktoré nám ponúkol, prinášame i čitateľom Víkendu.

Kuracie prsia s omáčkou s lieskovými orieškami

Potrebujeme: 600 g kuracích pŕs, olej, soľ, vegetu, jablká, lieskové oriešky, solamyl, maslo, biele víno, šľahačkovú smotanu, petržlenovú vňať.

Postup: Vykostené kuracie prsia bez kože necháme vcelku, dôkladne ich umyjeme a osolíme. Potom ich sprudka opečieme na rozohriatom oleji z oboch strán a hotové vyberieme a odložíme na teplé miesto. Prebytočný olej zlejeme, na panvicu dáme maslo a necháme ho rozpustiť. Z očistených jabĺk ozdobným vykrajovačom vykrojíme malé guľôčky, ktoré orestujeme na pripravenom masle. Potom podlejeme šľahačkovou smotanou a vlejeme solamyl rozmiešaný v troške vody a dochutený vegetou. Krátko povaríme, vlejeme suché biele víno a nasypeme opražené pomleté lieskové oriešky. Necháme prevrieť a odstavíme. Mäsko nakrájame na menšie kúsky a na tanieri ich poukladáme do tvaru vejárika, vedľa uložíme guľôčky z jabĺk a všetko prelejme orieškovou omáčkou. Podávame s kroketami a ryžou ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Pštrosí steak "Mediteran"

Potrebujeme: 600 g pštrosieho mäsa, olej, soľ, vegetu, ananás, zeleninovú papriku (zelenú, červenú), Kari korenie, solamyl - majzéna, paradajky, petržlenovú vňať, sendvič, bujónovú kocku. Príloha: zemiakové krokety.

Postup: Narežeme si steaky, mierne ich naklepeme, posolíme, okoreníme, a na rozohriatom oleji pečieme z oboch strán. Ananás si narežeme na väčšie kocky, tiež zelenú i červenú papriku i čierne olivy orestujeme na panvici. Pridáme ananásovú šťavu a zahustíme ju solamylom. Pštrosí steak servírujeme na touste a prelejeme ho pripravenou šťavou, ozdobíme a podávame. Ako prílohu ponúkame zemiakové krokety.

Žraločí steak so zeleninou

Potrebujeme: 600 g žraločích steakov, olej, brokolicu, baby mrkva, kukuričné klasy, cesnak, soľ, zmes korenín na rybu, vegetu, biele víno, petržlenovú vňať, zeleninovú papriku (zelenú, červenú), 2 lyžice majzény - solamylu, paradajky, syr eidam, bujónovú kocku.

Postup: Zmrazené steaky necháme voľne rozmraziť, osušíme ich utierkou, posolíme, okoreníme zmesou korenia na ryby a pečieme na rozohriatom oleji. Keď je ryba upečená vyberieme ju z panvice a orestujeme zeleninu. Zalejeme vývarom a dochutíme. Zeleninu poukladáme na žraločí steak, šťavu dochutíme a pridáme biele víno. Nakoniec zeleninu prekryjeme plátkami syra a necháme roztaviť. Podávame na ozdobenom tanieri so zeleninovou oblohou a zemiakovými pusinkami.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 161
  2. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 004
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 802
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 094
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 389
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 533
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 044
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 611
  1. Roman Kebísek: Štúrova teória zakliatia Slovanov
  2. Martin Eštočák: Prešov: Zdražili MHD, ale škody v mestských firmách nikto nerieši. Je čas sa postaviť!
  3. Anton Kovalčík: Ako "Volský Jano" prispel k porážke nacizmu - prvá časť.
  4. Anna Miľanová: Diktátori, sadisti v rôznych oblastiach spoločnosti, počnúc od rodín, zvyknú byť zákerne útoční...
  5. Milan Srnka: Ako poslať Fica do politického dôchodku: Opozícia musí urobiť kompromisy
  6. Štefan Šturdzík: Výstrel Igora Matoviča.
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh.
  8. Anna Šuhajdová: Nemecký bankový obor láme rekordy: Po 14 rokoch zažíva finančný vrchol. Ide o začiatok novej éry?
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 24 449
  2. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 975
  3. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 9 514
  4. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 8 054
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 7 800
  6. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 7 261
  7. Elena Antalová: Ane pred 20 rokmi oznámili, že jej dieťa pri pôrode zomrelo 6 622
  8. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 4 789
  1. Roman Kebísek: Štúrova teória zakliatia Slovanov
  2. Radko Mačuha: Viem ako oslabiť Fica, zoberme mu tému.
  3. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  4. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  5. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  6. Tupou Ceruzou: Smerákov
  7. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  8. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Roman Kebísek: Štúrova teória zakliatia Slovanov
  2. Martin Eštočák: Prešov: Zdražili MHD, ale škody v mestských firmách nikto nerieši. Je čas sa postaviť!
  3. Anton Kovalčík: Ako "Volský Jano" prispel k porážke nacizmu - prvá časť.
  4. Anna Miľanová: Diktátori, sadisti v rôznych oblastiach spoločnosti, počnúc od rodín, zvyknú byť zákerne útoční...
  5. Milan Srnka: Ako poslať Fica do politického dôchodku: Opozícia musí urobiť kompromisy
  6. Štefan Šturdzík: Výstrel Igora Matoviča.
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh.
  8. Anna Šuhajdová: Nemecký bankový obor láme rekordy: Po 14 rokoch zažíva finančný vrchol. Ide o začiatok novej éry?
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 24 449
  2. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 975
  3. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 9 514
  4. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 8 054
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 7 800
  6. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 7 261
  7. Elena Antalová: Ane pred 20 rokmi oznámili, že jej dieťa pri pôrode zomrelo 6 622
  8. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 4 789
  1. Roman Kebísek: Štúrova teória zakliatia Slovanov
  2. Radko Mačuha: Viem ako oslabiť Fica, zoberme mu tému.
  3. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  4. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  5. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  6. Tupou Ceruzou: Smerákov
  7. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  8. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu