a medzi nimi aj škoricu. Škoricovým práškom posypávali Šalamúnovi posteľ a oblečenie, kráľove ženy si olejom zo škorice natierali vlasy aj telo. Grécke ženy si pudrovali tvár škoricovým práškom a voňavkovali sa škoricovým parfumom. Skrátka, škorica bola afrodiziakum, pochúťka aj liek po celé stáročia. Bohatí Číňania si olejom z nej natierali telo kvôli zostreniu zmyslov a Indovia zasvätili škoricu bohyni Káli. Cena tohto korenia bola veľmi vysoká a mohli si ho voliť iba zámožní.
Škorica má aj iné vlastnosti:
Predovšetkým pôsobí na organizmus povzbudzujúco, zahrieva ho, má protibakteriálne účinky. Začiatkom 20. storočia škoricou kŕmili deti v anglických internátoch, aby zabránili vypuknutiu chrípkovej epidémie. Doktor Rossa z Manchestru tvrdil, že ak 5-6 hodín po vypuknutí choroby začali pacienti so škoricovou kúrou, za 48 hodín sa mohli vrátiť svojim bežným povinnostiam.
Možno ani netušíte, že škorica je aj výborným liekom na žalúdočné problémy, lebo reguluje trávenie. Pomáha aj pri bolestivej menštruácii, dokáže nás zbaviť vleklého kašľu (lyžičku škorice zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť 10 minút. Pijeme 2-3-krát denne.). Po ťažkom dni nás výborne upokojí škoricový čaj. Škoricový olejček sa dáva aj do kúpeľa; v zubnej paste alebo vode po holení pôsobí preventívne, ale aj príťažlivo, vzrušujúco. Rozohrieva telo a odvar zo škorice dodá naším vlasom nielen príťažlivú vôňu, ale aj lesk.
Škorica je však predovšetkým dokonalá prísada. Podvečer v Anglicku je nemysliteľný bez škoricovej hrianky, čiže horúcej žemle potretej maslom, posypanej hnedým cukrom a škoricou.
Škorica sa zvyčajne kombinuje s vanilkou, klinčekmi, kardamonom, marcipánom, ružovou vodou. Vhodné je pridať štipku škorice do pečenej baraniny alebo pečenej husi. Odstraňuje z jedla nepríjemný pach (aj z omáčok z rýb a bravčoviny).
Škorica zlepší chuť a pridá aj liečivé vlastnosti marinádam z hrušiek, sliviek, kompótom, zákuskom a koláčom. Vynikajúco dopĺňa aj všetky mliečne jedlá: ryžu na sladko, pšeno, punč, varené vína.
A ešte zopár receptov, ktoré sa vám hodia pri chrípke, alebo keď potrebujeme upokojiť organizmus.
Protichrípková kúra doktora Rossa: približne 75 g škorice v prášku zalejeme fľašou brandy a týždeň necháme postáť. Nescedíme. Užívame 2 lyžičky nálevu vymiešané s dvoma lyžicami prevarenej vody: prvé dve hodiny každých 30 minút, potom každú hodinu, kým teplota neklesne.
Škoricové mlieko: do hrnčeka s mliekom dáme škoricové drievko a mlieko necháme prejsť varom. Potom ešte päť minút povaríme škoricu s mliekom na miernom ohni. Do pohára pridáme lyžičku medu. Vynikajúco pôsobí pri prechladnutí a podráždení.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.