okolia Bardejova ležia v hlbokom bezvedomí a prognóza je, žiaľ, veľmi pesimistická. Nejde pritom o prvé prípady otráv hubami v tejto sezóne. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou na Triede SNP v Košiciach prijali v uplynulých dňoch okrem týchto pacientov ďalších štyroch s rovnakou diagnózou. Dvaja z nich zaplatili za konzumáciu nebezpečnej pochúťky najväčšiu daň...
"V priebehu niekoľkých dní sme na klinike prijali až štyroch malých pacientov po otrave hubami. Kým v dvoch prípadoch prišli rodičia včas, v prípade 12-ročného chlapca zo Zemplína to tak nebolo. Keďže sa s liečbou začalo neskoro, boj o jeho život sme prehrali. Obávam sa, že to tak bude aj v ostatnom prípade. Keď aj tento chlapec nevyhľadal lekársku pomoc neskoro, dávka toxínu, ktorú požil, bola podľa všetkého príliž vysoká," informovala nás včera prednostka Kliniky detí a dorastu Prof. MUDr. Ľudmila Podracká, CSc.
Ako sme sa dozvedeli, chlapec podľa všetkého skonzumoval muchotrávku zelenú, pretože lekárom v spišskonovoveskej nemocnici na túto hubu ukázal v atlase. Domnieval sa, že zbiera šampiňóny, ktoré si sám aj osmažil... Keď prišli tráviace ťažkosti, vyhľadal lekára. Bolo to minulý štvrtok a vtedy bol chlapec ešte pri vedomí a normálne komunikoval. Ale v priebehu krátkeho času upadol do hlbokého bezvedomia. Pohľad na jeho takmer bezduché telo napojené na prístroje neveští nič dobré a lekári sa obávajú, že mu nebudú môcť pomôcť.
"Pri otrave hubami je najdôležitejší časový faktor a tiež množstvo skonzumovaného toxínu. Obvykle platí, že keď príde pacient do dvadsiatich štyroch hodín od požitia jedovatej huby, vieme mu pomôcť. Toxín totiž ešte nie je trvale naviazaný na pečeňové bunky a rýchlym podaním liekov vieme zablokovať jeho toxické účinky. V opačnom prípade dochádza k zlyhaniu funkcie a zániku pečene, čo vedie k zlyhaniu celého organizmu. Riešením by bola iba včasná transplantácia pečene, čo obvykle nie je možné," vysvetlil nám pacientov ošetrujúci lekár Martin Uher.
Podľa jeho kolegu MUDr. Milana Kuráka je najhoršie, ak deti zjedia huby sami, obzvlášť, ak o tom ich rodičia nemajú ani potuchy. Deti by huby nemali vôbec konzumovať a je nezodpovedné podávať im takúto potravu. Predovšetkým ak sa konzumované huby podobajú na bedle, šampiňóny alebo plávky, s ktorými sú najčastejšie zamieňané muchotrávky tigrované a zelené. Pritom je naivné sa domnievať, že sa toxín tepelnou prípravou z jedla odstráni.
"Ak sa už huby v rodine konzumovali, netreba podceňovať akékoľvek tráviace ťažkosti (otrava sa obvykle prejavuje zvracaním, hnačkami a bolesaťami brucha). Radšej prísť na vyšetrenie zbytočne, ako neskoro a riskovať tak vlastný život. V prípade muchotrávky zelenej je veľmi nebezpečnou skutočnosťou fakt, že sa prvé príznaky otravy objavujú až zhruba po dvanástich hodinách. Vtedy treba konať rýchlo, lieky je nutné nasadiť najneskôr do ôsmich-dvanástich hodín. V opačnom prípade sa minú účinkom. Rovnako to bolo aj v prípade 12-ročného pacienta z okolia Michaloviec, ktorý nám na klinike zomrel pred niekoľkými dňami. Rodičia vyhľadali lekársku pomoc neskoro a navyše po celý čas zatajovali, že dieťa konzumovalo huby. To sa mu stalo osudným," poznamenal MUDr. Kurák, podľa ktorého je liečba intoxikácií mimoriadne nákladná a napriek tomu neraz bezvýsledná.
Neskoro prišiel do nemocnice aj muž, ktorý skonal na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny v závere minulého týždňa, i spomínaný 39-ročný Bardejovčan. Ten leží na klinike už deviaty deň a podľa slov primárky MUDr. Moniky Grochovej takisto skonzumoval muchotrávku zelenú v domnení, že ide o jedlú hubu.
Aj tieto smutné prípady nútia lekárov apelovať na ľudí, aby sa hubám radšej zoširoka vyhýbali a ak si už nedajú povedať, aby boli pri ich zbieraní aspoň poriadne obozretní. Pretože radšej pofidérny "úlovok" vyhodiť z košíka, ako si zničiť zdravie, alebo celý život žialiť za svojimi blízkymi.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.