na šípky, presnejšie na to, či je celoročné pitie šípkového čaju zdravé alebo či to treba prerušiť alebo časom obmedziť. Pýtate sa aj na mätu priepornú a medovku lekársku.
Šípkový čaj prospieva predovšetkým obsahom vitamínu C. Pri jeho varení treba dávať pozor na to, aby neprišiel do kontaktu s kovom - okrem riadu z nehrdzavejúcej ocele - kedy nastane oxidácia vitamínu C. Podľa liečiteľskej školy S. Kneippa je vhodné pitie šípkového čaju pri dlhodobom užívaní striedať s pitím šťavy z plodov rakytníka, čo je veľmi prospešné najmä pre diabetikov.
Z listov mäty si pripravíme čaj, ktorý je vhodný po ťažkom jedle, pretože pomáha tráviť, ale tiež pri prechladnutí a chrípke.
Čaj z medovky lekárskej - najlpešie z čerstvých listov upokojuje nervy a pomáha aj pri horúčkach. Na jednu šálku horúcej vody dáme 2 lyžičky čerstvých alebo 1 lyžičku sušených listov. Vriacou vodou bylinky prelejeme a 5 - 10 minút necháme prikryté. Potom precedíme a pijeme teplý bez cukru. Ak ho chceme mať sladký, tak stačí iba jedna lyžička medu. Ak to užívame ako liek, pijeme po jednej šálke trikrát denne.
Autor: bea
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.