ostatní bratia behali kade-tade, on nazeral pod pokrievky hrncov, vymýšľal, skúšal a tvoril. Už ako 8-ročný s kamarátkou od susedov pripravoval rôzne jednoduché oplátkové torty ako prekvapenie pre svojich najbližších. "Ani neviem, či by som vedel robiť niečo iné," vyznáva sa zo svojho vzťahu k vareniu majster kuchár. "Keď môžete vymýšľať, experimentovať a potom hotové jedlá ukladať na taniere tak, aby potešili aj oko hosťa, je to pre mňa tá najväčšia radosť aj zábava. Pre ma je totiž moja práca zároveň aj koníčkom."
Ľuboš Porubský celý svoj profesionálny život ostal verný malebným Bardejovským Kúpeľom, kde pripravuje pochúťky pre pacientov, či dovolenkárov.
Tieto kúpele obkolesené prekrásnymi ihličnatými lesmi majú bohatú históriu. Prvý ubytovací hostinec postavili pri liečivých minerálnych prameňoch, ktoré sa tu nachádzajú, už v roku 1777. Koncom 18. storočia rada mesta Bardejov začala s veľkorysou výstavbou kúpeľov, ktoré sa veľmi skoro stali obľúbeným miestom uhorskej šľachty a mnohých prominentov. Na prelome 19. a 20. storočia boli vybudované prekrásne kúpeľné domy ako Alžbeta, Astória, či Dukla a menšie kúpeľné vilky. Novodobá história sa nesie v znamení opráv, rekonštrukcií a výstavby. K moderným liečebným domom patrí Ozón, v kuchyni ktorého trávi mnoho času aj majster kuchár Ľuboš Porubský.
"Sme dobrý kolektív a snažíme sa o to, aby s našou kuchyňou boli spokojní aj zahraniční klienti, ktorých v posledných rokoch ustavične pribúda. Chodia k nám hostia z Izraela, Maďarska, Poľska, Nemecka aj z Ameriky. Jedálny lístok je preto zostavený tak, aby si všetci prišli na svoje, avšak nezabúdame ani na naše regionálne špeciality. Je o ne veľký záujem, keď do ponuky zaradíme pirohy, či máčanku, cudzinci neváhajú a ochutnávajú a chvália to, čo varievali kedysi naše staré mamy."
Majster kuchár Ľuboš Porubský varí väčšinou aj doma, i keď manželke si svoje miesto pri sporáku tiež zastane. Snaží sa, aby bola strava doma pestrá, aj keď 7-ročná Simonka by najradšej od rána do večera jedla palacinky s čokoládou. Sám pán kuchár však nedá dopustiť na dobrý vyprážaný rezeň, ktorý ho vždy poteší.
V kuchyni košického televízneho štúdia však upiekol pstruha, a pre čitateľov Víkendu pripravil aj recepty, ktoré teraz prinášame.
Morčacie oko
Potrebujeme: 500 g morčacích pŕs, 100 g sušených sliviek, 30 g masla, 1 cibuľa, 40 g tvrdého syra Eidam, 2 vajcia, 3 dl mlieka, 30 g hladkej múky, soľ, čierne mleté korenie, worchester, olej.
Postup: Mäsko nakrájame na rezne, zľahka ich vyklepeme a z oboch strán osolíme, okoreníme a potrieme worchestrom. Na oleji speníme cibuľku, nakrájanú na drobno, pridáme nakrájané sušené slivky, krátko orestujeme. Na rezne uložíme plátky syra a na ne dáme pripravenú zmes zo sliviek. Mäsko preložíme, okraje sklepeme tak, aby sa nám kapsy nerozpadli. Obalíme ich v hladkej múke a vložíme do cestíčka, ktoré sme si pripravili z mlieka, múky a vajec. Potom ich vypražíme v rozohriatom oleji do zlatista. Podávame so zemiakmi a čerstvou zeleninovou oblohou.
Brokolicový závin
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 500 g brokolice, 50 g lieskových orieškov, 50 g masla, 1 cibuľa, 2 vajcia, soľ, muškátový oriešok.
Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a natrieme naň plnku. Túto si pripravíme takto: brokolicu uvaríme v slanej vode, scedíme ju a nakrájame na drobno. Cibuľku nakrájame a opražíme ju na masle do zlatista. Pridáme brokolicu, všetko spojíme vajíčkami a nasypeme tiež posekané popražené lieskové oriešky. Plnku dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Potom, ako plnku rovnomerne rozotrieme, závin stočíme a uložíme ho na vymastený plech. Potrieme ho vaječným žĺtkom, popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Podávame so zapekanou zemiakovou kašou ozdobené čerstvou zeleninou.
Letné halušky
Potrebujeme: 500 g zemiakov, hladká múka podľa potreby, soľ, čínska kapusta, šampiňóny, 1 červená cibuľa, cesnak, pažítka, 150 g syru Niva, olej, príp. údená slanina.
Postup: Zemiaky postrúhame, podľa potreby prisypeme múku a urobíme cesto ako na halušky, dochutíme soľou. Na oleji, prípadne na rozpraženej slaninke speníme nadrobno nakrájanú červenú cibuľku, pridáme nakrájané šampiňóny, pretlačený cesnak a nakrájanú čínsku kapustu. Dusíme asi 15-20 minút, kým kapusta nezmäkne. Túto zmes nasypeme na halušky, vrch posypeme postrúhaným syrom Niva, nadrobno nakrájanou pažítkou, prípadne rozpraženou slaninkou.
Pstruh pod perinou
Potrebujeme: 4 pstruhy, 120 g šunky, 120 g šampiňónov, 60 g masla, 1 rožok, 1 cibuľu, 1 kápiu, 2 vajcia, soľ, zmes na ryby, olej, estragón, kari, tymián, kokos, mandľové lupienky.
Postup: Na masle opražíme cibuľku, pridáme šampiňóny, podusíme a odstavíme. Pridáme navlhčené pokrájané rožky, soľ, majoránku, pokrájanú kápiu, vajce, šunku a všetko premiešame. S takto pripravenou plnkou naplníme okorenených pstruhov, pridáme bylinkové maslo, ktoré si pripravíme tak, že do masla pridáme tymián, estragón, kari korenie a vymiešame.
Nakoniec ryby obalíme v kokosovej múčke a mandľových lupienkoch. Pstruhov dáme na vymastený pekáč a necháme upiecť. Podávame so zemiakovou kašou a ovocným šalátom.
Ovocný šalát
Potrebujeme: 400 g čínskej kapusty, 150 uhoriek, 200 g jabĺk, 200 g ananásového kompótu, 80 g orechov, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 2 čajové lyžičky kryštálového cukru, 1 čajovú lyžičku soli, 2 polievkové lyžičky oleja.
Postup: Zeleninu a ovocie pokrájame na väčšie kúsky, osolíme, pridáme olej a premiešame. Pridáme ananásový kompót, citrónovú šťavu a cukor. Nakoniec šalát posypeme orechmi.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.