Ľudové názvy: Pivonková ruža, mariánska ruža, pivonka
Výskyt: Pochádza z južnej a juhovýchodnej Európy, u nás sa pestuje a divie iba veľmi zriedka.
Popis: Vytrvalá rastliny z jednoduchou byľou 30 až 60 cm vysokou. Listy sú dlhé, rapíkaté, dvakrát trojčlenené. Veľké kvety sú ružové alebo červené, kvitnú v máji a júni. Tyčiniek je mnoho a z 2 3 semeníkov sa vyvinú mechúriky.
Zber: Zbierame koreň a kvet. Koreň v septembri a októbri, kvet v júni. Koreň sa rýchlo umyje a suší v tieni alebo pri umelej teplote 45 °C. Vonia mierne omamne a má sladkastú, horkú a ostrú chuť. Okvetné plátky výlučne zo záhradných plnokvetých druhov sa zbierajú okolo 12. hodiny a sušia sa v tieni v malej vrstve alebo pri umelej teplote do 35 ° C. Droga musí mať peknú červenú farbu. Chránime ju pred svetlom. Má medový sladký zápach a zvieravú slizovitú chuť.
Účinné látky: V koreni je alkaloid peregrinin, triesloviny, škrob, cukor, organické kyseliny, šťavelan vápenatý, sacharózu, kyselinu metarabinovú, kalciumoxalát a glykosidy. Kvety obsahujú trieslovinu, sliz, peonidin a glukózu.
Použitie: Znižuje črevnú peristaltiku (rytmické sťahovanie svalstva tráviaceho traktu), napätie hladký svalov, zmierňuje bolesti. Čaj z koreňa sa používa pri astme, epilepsii, ženských problémoch, ľadvinových kolikách, ochorení ľadvín a proti kŕčom. Koreň pivonky vylúhovaný vo víne sa používa pri žltačke, pečeňových a ľadvinových chorobách. Jednu čajovú lyžičku koreňa pivonky varíme v 0,25 l vína asi päť minút. Pijeme 2 3x denne pomaly po dúškoch. Čaj z kvetov sa používa proti kašľu, bolestiam, kŕčom, pri silnom menštruačnom krvácaní.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.