Korzár logo Korzár
Piatok, 30. júl, 2021 | Meniny má LibušaKrížovkyKrížovky

Ötzi jedol pred smrťou obilniny a divinu

Posledným jedlom Ötziho Ako predposledné jedlo si dal Ötzi obilniny, zeleninu a kozorožie mäso, konštatuje tím odborníkov z Universita di Camerino

Posledným jedlom Ötziho

Ako predposledné jedlo si dal Ötzi obilniny, zeleninu a kozorožie mäso, konštatuje tím odborníkov z Universita di Camerino pod vedením Franca Rolla v utorňajšom vydaní časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Ich správa poskytuje živý obraz o posledných dňoch tohto muža z doby kamennej a môže napokon prispieť k odhaleniu, kým vlastne bol a ako zomrel.

Vedci analyzovali u Ötziho obsah hrubého a tenkého čreva a objavili malé kúsky svalových tkanív z jeleňa a zvyšky obilnín. Našli i peľ, čo naznačuje, že tirolský ľadový muž strávil pred smrťou istý čas v lese. Ötziho našli v talianskych Alpách v roku 1991. Vedci boli nadšení tým, že jeho pozostatky zostali zmrazené, a tým takmer dokonale zakonzervované, viac ako 5000 rokov. Ľadový muž mal na sebe oblečenie z kožušiny a travín a mal so sebou medenú sekeru, luk a šípy. Neskôr v jeho pleci našli úlomok šípu, čo naznačovalo, že nezahynul zamrznutím počas cesty do hôr.

Rollov tím odobral a pod mikroskopom preskúmal vzorky obsahu Ötziho čriev, vybral veľké časti svalového tkaniva a kúsky nestrávenej potravy a vykonal analýzu DNA. Svoje zistenia konzultovali aj s patológmi, ktorí ich oboznámili s tým, ako dlho trvá prechod potravy telom. Odborníci došli k záveru, že na poslednej ceste prechádzal ľadový muž ihličnatým lesom v strednej nadmorskej výške, kde si pravdepodobne dal prvé jedlo pozostávajúce z obilnín, inej rastlinnej zložky a kozorožieho mäsa.

Zomrel v skalnatej kotline v nadmorskej výške viac ako 3200 metrov. Ešte predtým si však dal ďalšie jedlo, zložené tentoraz z jelenieho mäsa a pravdepodobne aj obilnín. Ako tvrdia talianski vedci, dôkazy, ktoré majú k dispozícii, naznačujú, že Ötzi bol lovcom. Zároveň sa domnievajú, že jeho smrť nebola rituálnou vraždou, ale išlo o smrť v boji s inými lovcami. Šíp totiž prepichol Ötziho ľavú lopatku. To bolo miesto, na ktoré zvykli mieriť lovci jeleňov a diviakov v období mezolitu (strednej doby kamennej), keďže to im dávalo najväčšiu šancu zabiť korisť prvou ranou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Ako sa dostať z Blavy do Nitry, Bystrice, Popradu či Prešova?
  2. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  6. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  7. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  8. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  9. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  10. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 8 791
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 4 138
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 774
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 399
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 334
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 327
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 204
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 533
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 092
  10. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 083
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bratislava je vďaka vysokej zaočkovanosti na najlepšej ceste stať sa ostrovom slobody.

V hlavnom meste je úplne zaočkovaných 70 percent ľudí nad 50 rokov.


17 h
Nataša Holinová

Vďaku za celý chaos môžeme vzdať všetkým, čo sledovali vlastný prospech.


4 h
Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar získal striebornú medailu.

Slovenský reprezentant skončil druhý v K1 mužov.


Miloslav Šebela 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop