Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (35.)

Sympatický majster kuchár František Turek, nový predseda Tatranského klubu kuchárov a cukrárov, drží pevne v rukách šéfkuchársku varešku v horskom

hoteli FIS. Tento hotel je súčasťou známeho Areálu snov, ktorý bol vybudovaný na Štrbskom Plese priamo pod tatranskými štítmi Solisko a Patria. Úchvatné scenérie, čerstvý vzduch, nezabudnuteľné prírodné zákutia, zjazdovky i turistické trasy, to všetko sú lákadlá, za ktorými prichádza množstvo návštevníkov. Každý z nich si po príjemne strávenom dni rád posedí v útulnom prostredí a pochutná na nejakej tej špecialite. "Našim hosťom máme naozaj čo ponúknuť," povedal nám pán šéfkuchár, "veď okrem reštaurácie, kde podávame raňajky, obedy i večere formou švédskych stolov, ponúkame pochúťky aj v Štrbskej izbe, tiež v nefalšovanej slovenskej Kolibe na Janovej polianke a všetkým maškrtníkom ulahodíme v našej cukrárni skvelými koláčmi a zákuskami."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jedálne lístky zostavuje pán šéfkuchár František Turek tak, aby boli pestré, atraktívne, bohaté a zaujímavé. V ponuke je preto vždy, na švédskych stoloch, 12 druhov jedál z bravčoviny, hydiny, hovädziny, ale aj rýb, 10 druhov šalátov a 6 druhov príloh. Gurmáni si tu pochutia aj na múčnych a vegetariánskych jedlách, v Štrbskej izbe a na Kolibe zasa na slovenských špecialitách ako sú gazdovské pirohy, všakovaké halušky, údené kolená s chrenom a feferónkami, na špecialitách v zemiakovom cestíčku, ale aj na "Tatranskom odzemku, Medvedích tlapkách, Horiacej valaške, či Mramorovom mäsku."

"Najväčšiu radosť máme vtedy, keď sú hostia spokojní a naozaj sa aj často stáva, že sa prídu poďakovať priamo do kuchyne. Sme dobrý profesionálny kolektív, každý vie, kde je jeho miesto a tak nám práca ide dobre od ruky, aj keď niekedy dá naozaj zabrať, veď na nedostatok hostí sa nemôžeme sťažovať," s uspokojením konštatuje šéfkuchár. František Turek sa však stará aj o to, aby gastronómia žila a rozvíjala sa, aby sa k slovu dostávali aj mladí, a tak dnes 25-členný Tatranský klub kuchárov a cukrárov, žije čulým a aktívnym životom. Za sebou majú vydarenú jarnú gastronomickú výstavu studených jedál a cukrárskych výrobkov, súťažnú gril párty a 11. októbra ich čaká tretí ročník akcie "Špica guláš", kde budú kuchári i gurmáni predvádzať svoje majstrovstvo vo varení kotlíkového gulášu. V novembri sa zasa dozvieme kto je "Majster palacinky", opäť sa totiž bude súťažiť, tento raz však na palacinkovú nôtu.

SkryťVypnúť reklamu

Súčasný profesný život Františka Tureka je teda úspešný, pestrý a bohatý. Viedla k nemu dlhá 27-ročná cesta učenia, skúšania, objavovania, vzdelávania a najmä tvorivého varenia, bez ktorého skutočný šéfkuchár už nemôže existovať. Všetky aktivity a veľké pracovné nasadenie by však nezvládol bez podpory rodiny, ktorá je, ostatne, vlastne celá do fachu. Pani manželka, mimochodom skvelá kuchárka, pracuje v Panoráme, syn Marek sa vydal v otcových šľapajach a upísal sa kulinárstvu, dcéra Mirka pracuje ako recepčná a Blankinou doménou sú síce počítače, ale oblasť, v ktorej sa pohybuje je, ako inak, gastronomická.

Kuchyňu košického televízneho štúdia prevoňal František Turek "Tatranským odzemkom" a prezradil nám aj niekoľko ďalších receptov, ktoré teraz ponúkame i čitateľom Víkendu.

SkryťVypnúť reklamu

Tatranský odzemok

Potrebujeme: 200 g morčacích alebo kuracích pŕs, 200 g hovädzej sviečkovice, 200 g bravčového stehna, soľ, 100 g oravskej slaniny, 150 g cibule, kečup, vegetu, rascu, papriku mletú, grilovacie korenie, cesnak, 50 g feferónok, 100 g šampiňónov, 100 g kapie, olej, 200 g kyslej kapusty, 200 g zemiakov.

Postup: Všetky tri druhy mäsa nakrájame na drobné rezančeky. Očistenú cibuľu posekáme na drobno a speníme na tuku spolu s oravskou slaninou, nakrájanou na rezance. Pridáme mäso, okoreníme soľou, vegetou, grilovacím korením, rascou a restujeme. Kyslú kapustu posekáme na drobno, pridáme k mäsu spolu so šampiňónmi, kapiou, feferónkami a prelisovaným cesnakom. Podlejeme troškou vody a dovaríme. Pred podávaním na jednotlivé porcie dáme strúhaný varený zemiak.

Mramorové mäso

Potrebujeme: 200 g kuracích pŕs, 200 g hovädzej sviečkovice, 200 g bravčového stehna, čierne mleté korenie, 100 g údenej slaniny, 100 g koreňovej zeleniny, zelenú papriku, 2 paradajky, kečup, šľahačkovú smotanu.

Postup: Mäsko dôkladne očistíme a postupne nakrájame na menšie kocky. Uložíme ho do misy, osolíme, okoreníme, premiešame. Takto pripravené tri druhy mäsa sprudka opečieme na rozohriatom oleji. Keď mäsko zbelie, pridáme k nemu na kocky nakrájané paradajky a papriku a dochutíme kečupom. Chvíľu dusíme a nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou. Podávame s kari ryžou a zeleninovou oblohou.

Medvedie tlapky

Potrebujeme: 600 g bravčového stehna, soľ, vegetu, olej, 60 gr tvrdého syra, 60 gr údenej slaniny, 60 gr šunky, feferónky, kečup, horčicu, 160 gr sterilizovaných šampiňónov, kápiu, kyslé uhorky.

Postup: Bravčové stehno nakrájame na rezne, ktoré rozklepeme na väčšie kúsky. Pripravené rezne osolíme, okoreníme, posypeme vegetou a potrieme horčicou. Potom uložíme plátok údenej slaniny, plátok šunky, plátok tvrdého syra, 1 feferónku, celý šampiňón, kúsok kápie a vejárik kyslej uhorky. Teraz mäso preložíme a na konci spojíme špáradlom. Kapsy sprudka opečieme v rozohriatom oleji. Hotové vyberieme a podávame so zeleninovou oblohou a zemiakovými kroketami.

Chalupárska kapsa

Potrebujeme: 600 g bravčového stehna, soľ, olej, čierne mleté korenie, kyslú kapustu, šunka, údenú slaninu.

Postup: Mäso nakrájame na rezne a naklepeme ich. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme. Na pripravené mäso dáme zmes z nakrájanej šunky, údenej slaniny narezanej na kocky a kyslej kapusty. Preložíme ho tak, aby sme vytvorili kapsičky. Tieto uložíme do pekáča a pečieme ich v rozohriatej rúre asi 20 minút. Podávame so zemiakovými knedľami alebo lokšami.

Filé Solisko

Potrebujeme: 200 g hovädzej sviečkovice, 200 g bravčového stehna, 200 g pečene, 200 kuracích pŕs, bylinkové maslo, soľ, vegetu, olej, zelenú petržlenovú vňať.

Postup: Jednotlivé druhy mäsa naklepeme na medailónky, osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a sprudka opečieme na rozohriatom oleji. Keďže používame kvalitné mäsko, opekáme krátko do zlatista. Hotové plátky vyberieme, uložíme na tanier, pridáme bylinkové maslo, obložíme čerstvou zeleninou a servírujeme s ovocnou ryžou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 772
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 215
  3. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 9 062
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 295
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 612
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 974
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 178
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 053
  1. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  2. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  3. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  4. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  5. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  6. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  7. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  8. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 473
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 073
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 66 666
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 208
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 543
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 685
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 226
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 768
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  2. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  3. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  4. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  5. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  6. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  7. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  8. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 473
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 073
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 66 666
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 208
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 543
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 685
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 226
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 768
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu