Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (35.)

Sympatický majster kuchár František Turek, nový predseda Tatranského klubu kuchárov a cukrárov, drží pevne v rukách šéfkuchársku varešku v horskom

hoteli FIS. Tento hotel je súčasťou známeho Areálu snov, ktorý bol vybudovaný na Štrbskom Plese priamo pod tatranskými štítmi Solisko a Patria. Úchvatné scenérie, čerstvý vzduch, nezabudnuteľné prírodné zákutia, zjazdovky i turistické trasy, to všetko sú lákadlá, za ktorými prichádza množstvo návštevníkov. Každý z nich si po príjemne strávenom dni rád posedí v útulnom prostredí a pochutná na nejakej tej špecialite. "Našim hosťom máme naozaj čo ponúknuť," povedal nám pán šéfkuchár, "veď okrem reštaurácie, kde podávame raňajky, obedy i večere formou švédskych stolov, ponúkame pochúťky aj v Štrbskej izbe, tiež v nefalšovanej slovenskej Kolibe na Janovej polianke a všetkým maškrtníkom ulahodíme v našej cukrárni skvelými koláčmi a zákuskami."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jedálne lístky zostavuje pán šéfkuchár František Turek tak, aby boli pestré, atraktívne, bohaté a zaujímavé. V ponuke je preto vždy, na švédskych stoloch, 12 druhov jedál z bravčoviny, hydiny, hovädziny, ale aj rýb, 10 druhov šalátov a 6 druhov príloh. Gurmáni si tu pochutia aj na múčnych a vegetariánskych jedlách, v Štrbskej izbe a na Kolibe zasa na slovenských špecialitách ako sú gazdovské pirohy, všakovaké halušky, údené kolená s chrenom a feferónkami, na špecialitách v zemiakovom cestíčku, ale aj na "Tatranskom odzemku, Medvedích tlapkách, Horiacej valaške, či Mramorovom mäsku."

"Najväčšiu radosť máme vtedy, keď sú hostia spokojní a naozaj sa aj často stáva, že sa prídu poďakovať priamo do kuchyne. Sme dobrý profesionálny kolektív, každý vie, kde je jeho miesto a tak nám práca ide dobre od ruky, aj keď niekedy dá naozaj zabrať, veď na nedostatok hostí sa nemôžeme sťažovať," s uspokojením konštatuje šéfkuchár. František Turek sa však stará aj o to, aby gastronómia žila a rozvíjala sa, aby sa k slovu dostávali aj mladí, a tak dnes 25-členný Tatranský klub kuchárov a cukrárov, žije čulým a aktívnym životom. Za sebou majú vydarenú jarnú gastronomickú výstavu studených jedál a cukrárskych výrobkov, súťažnú gril párty a 11. októbra ich čaká tretí ročník akcie "Špica guláš", kde budú kuchári i gurmáni predvádzať svoje majstrovstvo vo varení kotlíkového gulášu. V novembri sa zasa dozvieme kto je "Majster palacinky", opäť sa totiž bude súťažiť, tento raz však na palacinkovú nôtu.

SkryťVypnúť reklamu

Súčasný profesný život Františka Tureka je teda úspešný, pestrý a bohatý. Viedla k nemu dlhá 27-ročná cesta učenia, skúšania, objavovania, vzdelávania a najmä tvorivého varenia, bez ktorého skutočný šéfkuchár už nemôže existovať. Všetky aktivity a veľké pracovné nasadenie by však nezvládol bez podpory rodiny, ktorá je, ostatne, vlastne celá do fachu. Pani manželka, mimochodom skvelá kuchárka, pracuje v Panoráme, syn Marek sa vydal v otcových šľapajach a upísal sa kulinárstvu, dcéra Mirka pracuje ako recepčná a Blankinou doménou sú síce počítače, ale oblasť, v ktorej sa pohybuje je, ako inak, gastronomická.

Kuchyňu košického televízneho štúdia prevoňal František Turek "Tatranským odzemkom" a prezradil nám aj niekoľko ďalších receptov, ktoré teraz ponúkame i čitateľom Víkendu.

SkryťVypnúť reklamu

Tatranský odzemok

Potrebujeme: 200 g morčacích alebo kuracích pŕs, 200 g hovädzej sviečkovice, 200 g bravčového stehna, soľ, 100 g oravskej slaniny, 150 g cibule, kečup, vegetu, rascu, papriku mletú, grilovacie korenie, cesnak, 50 g feferónok, 100 g šampiňónov, 100 g kapie, olej, 200 g kyslej kapusty, 200 g zemiakov.

Postup: Všetky tri druhy mäsa nakrájame na drobné rezančeky. Očistenú cibuľu posekáme na drobno a speníme na tuku spolu s oravskou slaninou, nakrájanou na rezance. Pridáme mäso, okoreníme soľou, vegetou, grilovacím korením, rascou a restujeme. Kyslú kapustu posekáme na drobno, pridáme k mäsu spolu so šampiňónmi, kapiou, feferónkami a prelisovaným cesnakom. Podlejeme troškou vody a dovaríme. Pred podávaním na jednotlivé porcie dáme strúhaný varený zemiak.

Mramorové mäso

Potrebujeme: 200 g kuracích pŕs, 200 g hovädzej sviečkovice, 200 g bravčového stehna, čierne mleté korenie, 100 g údenej slaniny, 100 g koreňovej zeleniny, zelenú papriku, 2 paradajky, kečup, šľahačkovú smotanu.

Postup: Mäsko dôkladne očistíme a postupne nakrájame na menšie kocky. Uložíme ho do misy, osolíme, okoreníme, premiešame. Takto pripravené tri druhy mäsa sprudka opečieme na rozohriatom oleji. Keď mäsko zbelie, pridáme k nemu na kocky nakrájané paradajky a papriku a dochutíme kečupom. Chvíľu dusíme a nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou. Podávame s kari ryžou a zeleninovou oblohou.

Medvedie tlapky

Potrebujeme: 600 g bravčového stehna, soľ, vegetu, olej, 60 gr tvrdého syra, 60 gr údenej slaniny, 60 gr šunky, feferónky, kečup, horčicu, 160 gr sterilizovaných šampiňónov, kápiu, kyslé uhorky.

Postup: Bravčové stehno nakrájame na rezne, ktoré rozklepeme na väčšie kúsky. Pripravené rezne osolíme, okoreníme, posypeme vegetou a potrieme horčicou. Potom uložíme plátok údenej slaniny, plátok šunky, plátok tvrdého syra, 1 feferónku, celý šampiňón, kúsok kápie a vejárik kyslej uhorky. Teraz mäso preložíme a na konci spojíme špáradlom. Kapsy sprudka opečieme v rozohriatom oleji. Hotové vyberieme a podávame so zeleninovou oblohou a zemiakovými kroketami.

Chalupárska kapsa

Potrebujeme: 600 g bravčového stehna, soľ, olej, čierne mleté korenie, kyslú kapustu, šunka, údenú slaninu.

Postup: Mäso nakrájame na rezne a naklepeme ich. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme. Na pripravené mäso dáme zmes z nakrájanej šunky, údenej slaniny narezanej na kocky a kyslej kapusty. Preložíme ho tak, aby sme vytvorili kapsičky. Tieto uložíme do pekáča a pečieme ich v rozohriatej rúre asi 20 minút. Podávame so zemiakovými knedľami alebo lokšami.

Filé Solisko

Potrebujeme: 200 g hovädzej sviečkovice, 200 g bravčového stehna, 200 g pečene, 200 kuracích pŕs, bylinkové maslo, soľ, vegetu, olej, zelenú petržlenovú vňať.

Postup: Jednotlivé druhy mäsa naklepeme na medailónky, osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a sprudka opečieme na rozohriatom oleji. Keďže používame kvalitné mäsko, opekáme krátko do zlatista. Hotové plátky vyberieme, uložíme na tanier, pridáme bylinkové maslo, obložíme čerstvou zeleninou a servírujeme s ovocnou ryžou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 952
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 488
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 315
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 575
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 860
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 283
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 017
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 776
  1. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  2. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  3. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  4. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  5. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  6. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  7. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  8. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 76 640
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 774
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 184
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 164
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 045
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 222
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 6 076
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 745
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  2. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  3. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  4. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  5. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  6. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  7. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  8. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 76 640
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 774
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 184
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 164
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 045
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 222
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 6 076
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 745
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu