to, aby sme ju nepoškodili a aby pri varení "nevykrvácala". Jeme ju zvyčajne ako šalát, najviac na Veľkú Noc a na Silvestra. Môžeme z nej pripravovať aj polievku, krém, zeleninovú prílohu alebo ju jesť surovú s chrenom. Klasická ruská polievka boršč sa bez nej nezaobíde, lebo z nej má boršč zvláštnu farbu. V Poľsku je obľúbená na polievku. Jeden recept vám ponúkame:
Olúpeme a na kocky nakrájame 100 gr zemiakov a 500 gr cvikly a varíme asi 30 minút v 1 l vývaru, potom dáme hrniec trochu vychladnúť. Pridáme 50 g strúhaného chrenu, rozmixujeme a prelisujeme cez sito. Okoreníme tabascom, štvrť lyžičkou mletých klinčekov a papriky a zohrejeme. Dotuha ušľaháme 200 ml smotany, polovičku vmiešame do polievky. Odstrihneme žeruchu, ktorú pestujeme doma, trošku odložíme, zvyšok zamiešame do smotany. Polievku naplníme do misiek a ozdobíme šľahačkou a žeruchou.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.