Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (36.)

Sympatická majsterka kuchárka Magdaléna Ileninová zasvätila kuchárskemu majstrovstvu celý svoj život a dnes po rokoch strávených v kuchyni, môže s

neochvejnou istotou skonštatovať": "Varešku by som ani dnes nevymenila za nič na svete, varenie je moje povolanie a záľuba zároveň."

Už ako malá často nazerala pod pokrievky hrncov svojej starej mamy vo Svinici, kde trávievala veľa času. Najmä cez prázdniny sa s obľubou motala pri starkej a pomáhala, učila sa. Varievali spolu síce jednoduché, ale chutné ľudové jedlá ako sú zemiakové lokše, "kokošky" - šúľance so strúhankou, kapustu a fazuľu na všakovaké spôsoby, pirohy i halušky. Keď si potom mladá Magdaléna vyberala svoje budúce povolanie, rozhodovanie nebolo ťažké. Vedela celkom presne, že chce byť kuchárkou. Životný sen sa jej naplnil a stihla sa aj vydať a vychovať dvoch synov - Petra a Mareka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V profesnej oblasti skúsila všeličo - najdlhšie až 23 rokov sa však venovala kuchyni, varila aj v Gazdovskej pivnici a šéfkuchársku varešku držala v rukách v reštaurácii hotela Ranč v Šebastovciach.

O studených pochúťkach by teda vedela rozprávať celé hodiny. Neprekvapí ju žiadny šalát, dokáže vykúzliť pestrofarebné chlebíčky, chuťovky a kanapky, poradí si s aspikmi, roládami, mäsovými či rybacími misami, jednoducho so všetkým, čo bohatý svet studenej kuchyne ponúka. Pri príprave a servírovaní všetkých týchto lahôdok kladie veľký dôraz aj na zdobenie. "Ozdobovanie je veľké umenie. Ozdoba ma vyzdvihnúť vzhľad jedla, má byť tou povestnou bodkou nad a má dodať nádych výnimočnosti všetkým misám, tanierom a podnosom. Stačí len do práce zapojiť fantáziu a z jednoduchých surovín sa raz - dva dajú urobiť kvietky, špirálky, kolieska, srdiečka a rôzne iné dekorácie", povedala nám pani šéfkuchárka.

SkryťVypnúť reklamu

Ako sme sa mohli presvedčiť pri nakrúcaní kulinárskej relácie Varím, varíš, varíme, Magdaléna Ileninová však dokáže roztancovať chuťové poháriky aj špecialitami teplej kuchyne. Pripravila nám niekoľko skvelých pochúťok a pridala aj recepty, ktoré teraz ponúkame i čitateľom Víkendu.

Morčacie medailónky Cassovia

400 g morčacích pŕs, 200 g hydinovej pečene, 80 g šampiňónov, 40 g kápie bez nálevu, cibuľa, olej, soľ, čierne ml. korenie, kečup, biele víno.

Postup: Morčacie mäso nakrájame na plátky - tri na jednu porciu - zľahka ich naklepeme, osolíme a okoreníme. Takto pripravené mäsko sprudka opečieme na rozohriatom oleji do ružova. Potom ho vyberieme a odložíme na teplé miesto. Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme ju na rozohriatom oleji. Pridáme na plátky nakrájané sterilizované šampiňóny bez nálevu, pečeň nakrájanú na menšie kúsky a na rezance nakrájanú kápiu. Krátko porestujeme a pred dokončením pridáme kečup a podlejeme bielym vínom. Servírujeme tak, že na tanier uložíme plátky opečeného morčacieho mäsa, prelejeme ho zmesou pečene a šampiňónov a ako prílohu môžeme naservírovať zemiaky alebo trojfarebnú ryžu.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené bravčové rebierko

400 g bravčového karé s kosťou, soľ, hladká múka, olej.

Na plnku: 80 g strúhanky, 60 g zeleru, maslo, mlieko, soľ, čierne mleté korenie, príloha: 400 g jabĺk, masloj, biele víno.

Postup: Nakrájame si bravčové rebierka a urobíme v nich otvor pre plnku. Potom ich mierne naklepeme, osolíme a okoreníme, naplníme. Plnku si pripravíme nasledovne - zeler očistíme a postrúhame, premiešame ho s o strúhankou, pridáme rozpustené maslo, trochu soli a čierneho mletého korenia. Po naplnení okraje rebierok sklepeme a takto pripravené mäsko opečieme na rozohriatom oleji z oboch strán do zlatista. Potom mäsko podlejeme trochou vody a dáme dusiť do mikrovlnej rúry. Medzitým si pripravíme prílohu. Jablká očistíme a nakrájame na osminky. Maslo rozpustíme, vložíme doňho jablká, podlejeme a dusíme do mäkka. Mäsko podávame s jablkovou prílohou a hranolkami a kopčekom ryže.

Tvarohové knedličky s hrozienkami

400 g mäkkého tvarohu, 80 g masla, 80 g detskej krupice, 80 g hrubej múky, 1 vajíčko, 60 g hrozienok, na posýpku: strúhanka, práškový cukor, maslo.

Postup: Tvaroh prelisujeme, pridáme k nemu maslo, detskú krupicu, hrubú múku, 1 celé vajíčko a hrozienka. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať aspoň 15 minút. Potom z neho vyformujeme stredne veľké guľôčky, ktoré hádžeme do vriacej osolenej vody. Hotové ich vyberieme, posypeme upraženou strúhankou, prelejeme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Bravčový rezeň RANČ

600 g bravčového mäsa, 120 g oleja, 80 g tvrdého syra, 80 g šunky, 80 g sterilizovaných šampiňónov, 40 g čerenej kápie, 50 g masla, soľ, čierne korenie, vegeta.

Postup: Plátok bravčového stehna jemne naklepeme, osolíme, okoreníme, posypeme troškou vegety a opečieme na oleji. Na masle orestujeme na rezance nakrájanú šunku, šampiňóny, kápiu. Túto zmes navŕšime na opečené plátky mäsa, prikryjeme plátkami tvrdého syra a zapečieme v dobre rozohriatej rúre.

Podávame so zemiakovými hranolkami alebo varenými zemiakmi.

Krabí koktail s jablkami

220 g krabých tyčiniek, 80 g jabĺk, 20 g citrónu, 60 g reďkovky, 40 g majonézy, 40 g bieleho jogurtu, 5 ml brandy, soľ, mletá sladká paprika, na ozdobu: plátok citróna, čerstvý kôpor.

Postup: Rozmrazené tyčinky z krabieho mäsa sa nakrájajú na rovnomerné kocky, reďkovky na rezance. Ošúpané, jadrovníkov zbavené jablká sa nakrájajú na jemné rezance a pokvapkajú citrónovou šťavou. Nakrájané suroviny sa mierne osolia, posypú mletou červenou paprikou, pridá sa majonéza s jogurtom, brandy a zľahka sa premieša.

Pripravené koktail sa vloží do dobre vychladnutých pohárov na šampanské a pred podávaním sa ozdobia čerstvým kôprom, listom hlávkového šalátu a plátkom citróna.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 551
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 921
  3. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 5 367
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 023
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 732
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 194
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 157
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 802
  1. Dalibor Eštočák: Pokora, ktorú sme stratili
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Alexander Hričko: SMERujeme do priepasti
  4. Imunoblog: Veľké jarné upratovanie… tela!
  5. Emil Lobotka: Ukrižuj
  6. Lukáš Čelinák: Donald Trump, EÚ a svetová obchodná vojna
  7. Jan Pražák: Já ti to do smrti neodpustím, táto!
  8. Tomáš Csicsó: Akých potenciálnych ministrov ponúka súčasná opozícia?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 753
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 437
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 519
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 301
  5. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 14 344
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 359
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 936
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 502
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dalibor Eštočák: Pokora, ktorú sme stratili
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Alexander Hričko: SMERujeme do priepasti
  4. Imunoblog: Veľké jarné upratovanie… tela!
  5. Emil Lobotka: Ukrižuj
  6. Lukáš Čelinák: Donald Trump, EÚ a svetová obchodná vojna
  7. Jan Pražák: Já ti to do smrti neodpustím, táto!
  8. Tomáš Csicsó: Akých potenciálnych ministrov ponúka súčasná opozícia?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 753
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 437
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 519
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 301
  5. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 14 344
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 359
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 936
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 502
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu