takých jedál, ktoré sa neprejavia na hmotnosti, ale dodávajú energiu. Napríklad zeler, mrkva, ovocie, nízkotučný tvaroh, jogurt, mlieko alebo nízkokalorické keksy. Zároveň sa treba vyhýbať priveľmi sladkému alebo slanému jedlu, pretože to prvé vyvoláva a stupňuje pocit hladu, a to druhé zasa smäd.
* Ak nás čaká namáhavejší výkon, získame energiu z uhľohydrátov, najmä obohatením stravy bielkovinami. Ak teda máme pred sebou namáhavú prácu, konzumujeme cestovinu, kurča, pečené zemiaky, sendviče alebo ovsené vločky v mlieku. Načasovanie je veľmi dôležité: Ak sa chystáme na poradu alebo rokovanie, konzumujeme jedlo dve-tri hodiny vopred, pomáha to aj odstraňovať nervozitu.
* Ak sa chystáme na oslavu, do spoločnosti, nikdy nepijeme alkohol na prázdny žalúdok! Vtedy totiž pôsobí oveľa intenzívnejšie a rýchlejšie. Kto zas príde hladný na večierok, má sklon prejedať sa tam. Práve pre tieto príčiny je žiadúce "ďobnúť" si niečo pred odchodom z domu (trochu ovsených či kukuričných vločiek, jogurt, sendvič). Môžeme zjesť aj niekoľko maslových keksov, lebo tuk spomaľuje vstrebávanie alkoholu.
* Ak nás čaká ďaleká cesta autom, vezmime si so sebou namiesto výdatnej, spánok vyvolávajúcej stravy radšej praktické chlebíčky, ovocie, džúsy v obaloch so slamkou. Vždy sa zíde mať v aute ako rezervu zopár jabĺk.
* Ak sme hladní ako vlci, vtedy zvyčajne jeme hltavo, lebo sa chceme čo najrýchlejšie nasýtiť. V takej situácii človek konzumuje priveľa jedla, pretože žalúdok až po dvadsiatich či tridsiatich minútach ohlási, že má dosť. Preto je veľmi dôležitý výber takých jedál, ktoré si vyžadujú pomalú konzumáciu, napr.: horúca polievka, zelenina (šalát) alebo taký chlieb, čo teba dlhšie hrýzť.
* Ak máme pokazený žalúdok, potrebujeme veľmi ľahkú stravu. Sucháre (nasucho opečený chlieb), sušienky, v nijakom prípade nie korenisté alebo na tuku pripravované jedlá. Vtedy sa vyhýbame aj mliečnym výrobkom! Nech by sme sa cítili akokoľvek zle, zjeme čosi vhodné, lebo prázdny žalúdok len stupňuje nepríjemné pocity. Ak ráno pociťujeme nevoľnosť, pomôže nám, ak si stavu cez deň rozdelíme na menšie dávky a nepreťažíme si žalúdok. "Opicu" na druhý deň vyvoláva najmä strata tekutín. Nahradíme ich pitím rajčiakovej a pomarančovej šťavy, lebo tie napomáhajú aj spaľovať zvyšky alkoholu v tele.
Autor: R/Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.