v hre Veľa kriku pre nič označuje za jediný účinný prostriedok proti nevoľnosti. Isté ale je, že sa benedikt oveľa viac preslávil ako surovina pre výrobu slávneho likéru "Benediktínka".
Benedikt dostal do vienka mužskú polaritu, vybavenú silnými vibráciami používanými k ochrane proti zlu, odrážaniu kliatob a k vyháňaniu zlých duchov. Slúži tiež na vyvolávanie sexuálnej túžby a povzbudenie mysle.
Kedysi sa v čarodejných knihách písalo, že benedikt láme kúzla a chráni pred napadnutím.
Táto teplomilná rastlina z rodu dvojdomých rastlín z čeľade hviezdicovitých má svoj domov vo východnom Stredomorí a v Oriente. Je až pol metra vysoká. Listy sú podlhovasté, zubaté. Sú tmavozelenej farby. Vňať sa zbiera počas suchého počasia orezávaním, krátko pred úplným rozkvitnutím. Suší sa v tieni, prípadne pri teplote 60 stupňov Celzia.
Využitie benediktu je všestranné. Jeden veľavážený stredoveký lekár radil "paniam a dojkám, ktoré stratili mlieko, benediktový koreň zmiešaný v rovnakom pomere s kôprom a peprom". Pri morových nákazách ľudia verili, že im rastlina pomôže, lebo čistí krv a vyháňa z tela hnilobu. Už naši predkovia používali benedikt ako prostriedok pre posilnenie pečene. Utužuje pamäť, prospieva pri depresii a migréne. Zmes benediktu, mäty, čiernej bazy a zázvoru sa používa pri prechladnutí, horúčkach a bolestiach chrbta. Bylina sa je často surová v šalátoch, alebo v podobe prášku do vína alebo čaju. Lekári - homeopati predpisujú benedikt na žalúdočné nevoľnosti, bolesti v ľavej polovici brucha a na žlčové kamene, pri návaloch krvi, kataroch ciest dýchacích a silných kontrakciách. Je súčasťou bylinkových čajových zmesí, ktoré zlepšujú zažívanie, liečia chorý žlčník a choroby z nachladnutia.
Odborníci usudzujú, že už malé množstvo byliny zvyšuje uvoľňovanie žalúdočných sekrétov a povzbudzuje činnosť žalúdka. Má antibiotické účinky, pôsobí aj na niektoré vírusmi vyvolané neduhy. Je osvedčeným pomocníkom pri liečbe pásového oparu.
Na záver ešte perlička. Pri nedostatku chmeľu býval kedysi vítanou náhradou práve benedikt. Hlavne pre svoju originálnu chuť sa aj dnes pridáva do žalúdočných likérov a aperitívov.
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.