Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (37.)

V reštaurácii hotela Luna v Martine velí malému, ale skvelému tímu odborníkov mladý šéfkuchár Marek Rapan. K vareniu sa dostal akosi prirodzene: doma

pomáhal, učil sa, skúšal a keď nastal čas, podal si prihlášku na Stredné odborné učilište v rodnom Martine. Už v škole zistil, že urobil dobre, varenie ho bavilo a stalo sa i jeho koníčkom. V hoteli Luna, kde dnes šéfkuchárči, začínal ako kuchár hneď po ukončení školy. Vyskúšal si však aj kuchyňu v motoreste Trusalová a tiež špeciálnu rybársku reštauráciu. Na svoje prvé pracovisko sa však rád vrátil najmä preto, že Luna je moderný hotel, v ktorom sú hostia spokojní. Nečudo, veď na výber majú bazén, fitnesscentrum i solárium, rozhodnúť sa môžu aj pre masáže a turistiku. Neďaleká Malá Fatra im ponúka nádherné prechádzky a lyžiari zasa oceňujú výborné svahy na Martinských holiach, v Jasenskej doline, či na Kľačianskej Magure.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nemenej dôležitá je aj kuchyňa a o tú sa šéfkuchár so svojimi kolegami stará naozaj vzorne. Snažia sa, aby ponúkali aj špeciality, ktoré u nás nepatria k bežným a tak si tu môžete objednať napríklad aj pochúťku z klokana či zo pštrosa. "Hostia tieto mäská ochutnávajú radi, sú pre nich nové a vlastne nahrádzajú hovädzinu. Sú však dietetickejšie a dobre pripravené chutia skvele," povedal nám pán šéfkuchár. "Onedlho sa u nás začnú aj dni francúzskej kuchyne, ktoré potrvajú až do konca januára. Už na budúci týždeň odchádzam do Bratislavy, na odborné školenie, kde si svoj obzor v príprave francúzskych špecialít ešte rozšírim. Francúzsku kuchyňu mám rád, veď patrí medzi najbohatšie a to nielen počtom jedál, ktoré v nej vznikli, ale aj preto, že sa v nej dajú nájsť takmer všetky chuťové kompozície, techniky a metódy prípravy, ako aj zastúpenie všetkých surovín, ktoré sa v súčasnom kulinárskom umení používajú."

SkryťVypnúť reklamu

Marek Rapan doma nevarí, túto úlohu prevzala manželka Nora a darí sa jej výborne, aj keď občas si nejaké to slovko kritiky musí vypočuť, veď profesionálny kuchár sa v ňom nezaprie. Najväčšiu radosť mu však vie urobiť pečeným mäskom s dusenou kyslou kapustou a knedlíkom, pravdaže domácim.

V kuchyni košického televízneho štúdia pri nakrúcaní kulinárskej relácie Varím, varíš, varíme nám šéfkuchár dokázal, že ho nezaskočí ani pečenie a k plnenej morčacine nám ponúkol aj sladký tvarohový koláč. Pridal i niekoľko zaujímavých receptov a my ich teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Losos "a la nordic"

Potrebujeme: 600 g losos (podkova alebo filé), soľ, korenie na ryby, olej, čerstvé šampiňóny, šalotka, smotana, petržlenová vňať, citrón, maslo, vývar.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Lososa osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme 2 hodiny v chladničke. Šalotku nakrájame na jemno, speníme ju na masle, pridáme nakrájané šampiňóny, ktoré orestujeme. Zalejeme trochou vývaru, pridáme smotanu a vydusíme na potrebnú hustotu. Dochutíme soľou. Lososa opečieme z oboch strán do ružova. Podávame s varenými zemiakmi a zemiakovými kroketami.

Tvarohový koláč

Potrebujeme: vajcia o váhe 160 g, 80 polohrubej múky, 400 g mäkkého tvarohu, 150 g masla, 180 g práškového cukru, 50 g vanilkového cukru, 4 g prášku do pečiva, 80 g jahodového džemu, 50 g čokolády na varenie.

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Zľahka vmiešame do vymiešaných žĺtkov. Upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu do ružova. Upečené piškótové cesto potrieme džemom. Tvaroh vymiešame s cukrom a s maslom do peny a s cukrárskym vreckom nastriekame na piškótové cesto. Vrch posypeme jemne nastrúhanou čokoládou a dáme schladiť na 2 hod. do chladničky. Ozdobíme kokteilovou čerešňou a mätovými lístkami.

Plnené morčacie prsia s cisárskou zeleninou a brokolicovou omáčkou

Potrebujeme: 600 g morčacích pŕs, 400 g cisárskej zeleniny (mrkva, karfiol, brokolica), 100 g hlávkového šalátu, 80 g údeného Eidamu, 80 g hydinovej šunky, soľ, olej, hladká múka, hydinový vývar, petržlenová vňať.

Na omáčku: 300 g mrazenej brokolice, zeleninový vývar, smotana, solamyl, maslo.

Postup: Z morčacích pŕs nakrájame plátky mäsa, naklepeme, osolíme. Na plátky mäsa uložíme hlávkový šalát, plátok šunky, syra a jemne nakrájanú cisársku zeleninu. Mäso zrolujeme do rolky, obalíme v múke a opečieme do ružova. Podlejeme hydinovým vývarom a podusíme 5 - 8 minút. Hotový závitok vyberieme a odložíme na teplé miesto. Morčací závitok nakrájame na kolieska alebo prekrojíme priečne, uložíme na tanier a mierne prelejeme brokolicovou omáčkou. Zvyšnú omáčku podávame v omáčniku.

Brokolicová omáčka: Brokolicu dáme variť do zeleninového vývaru asi na 5 minút. Uvarenú brokolicu rozmixujeme, mierne zahustíme solamylom, dochutíme soľou a zjemníme maslom a smotanou.

Hydinovo-ovocná torta s ohnivou paradajkou

Potrebujeme: 600 g kuracích pŕs, 200 g kuracej pečene, soľ, biele korenie, biele víno, 4 menšie paradajky, 4 jablká, 1 dcl vodky 40 %.

Postup: Kuracie prsia nakrájame na medailónky, osolíme, okoreníme, opečieme na oleji z oboch strán a uložíme na teplé miesto. Jablko očistíme a nakrájame na kolieska (z jedného jablka asi 6 koliesok).

Na jednu porciu potrebujeme 6 koliesok jabĺk, 6 kuracích medailónkov - ukladáme ich striedavo na seba a na jednu porciu spravíme dve tortičky po 3 jablká a 3 kuracie medailónky. Prepichneme ich kovovou ihlicou a navrch dáme po kúsku orestovanej hydinovej pečene. Všetko vložíme na plech, podlejeme bielym vínom a dáme na 15 minút piecť pri 180 stupňoch C. Hotové uložíme na tanier. Tortičky obložíme zeleninou a pri servírovaní pridáme vydlabanú paradajku, v ktorej bude horieť vodka.

Podávame so zemiakovými pusinkami, ryžou, varenými zemiakmi - podľa chuti.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 925
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 479
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 268
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 574
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 845
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 235
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 072
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 801
  1. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  2. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  3. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  4. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  5. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  6. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  7. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  8. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 75 056
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 756
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 174
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 161
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 039
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 189
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 6 163
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 683
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Martin Madej stvárňuje Jozefa Tisa v inscenácii Hitlerov prezident a hrá ho spôsobom, kedy je aj divák na pochybách, či v Tisovi nebolo trochu ľudskosti.

V divadle hrá Jozefa Tisa.


24
Dimitris Kourbelis oslavuje gól v prípravnom zápase Grécko - Slovensko.

Domáci futbalisti pridali v závere dve poistky.


a 1 ďalší 7
17. november v Bratislave.

To, že zo všetkých sviatkov zmizne práve 17. november, dokazuje, že sme neustrážili demokraciu.


Veronika Šikulová 60
Ilustračné foto.

Obmedzenie by malo platiť do nedeľného predpoludnia.


TASR 2
  1. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  2. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  3. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  4. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  5. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  6. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  7. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  8. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 75 056
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 756
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 174
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 161
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 039
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 189
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 6 163
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 683
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu