Čistenie zeleniny: Aby vám prsty pri čistení či škrabaní zeleniny nezdrsneli a nestmavli, pracujte s mokrými rukami.
Triky so špargľou: Špargľu zbavíte horkosti jednoduchým fígľom: do vody, v ktorej sa varí, dajte surový ošúpaný zemiak, kúsok bieleho chleba alebo trochu mlieka.
Aby mala špargľa jemnú chuť, pridajte do vody okrem soli aj štipku cukru, prípadne kúsok masla.
Špargľu uchováte čerstvú aj niekoľko dní, keď ju zabalíte do vlhkej utierky a odložíte do chladničky.
Pri kúpe špargle dbajte na to, aby rezné plochy boli hladké, svetlé a šťavnaté a šupka nebola popraskaná. Vtedy je zelenina čerstvá.
Varenie brokolice: Pri varení brokolice nebude v kuchyni nepríjemný pach, keď do vody pridáte krajec chleba. Brokolicu nepečte ani neduste na tuku, lebo stvrdne.
Lahodná mrkva: Mrkva bude oveľa chutnejšia, keď do vody, v ktorej sa varí, prilejete trochu jablkovej šťavy.
Mäkké paradajky: Zmäknuté paradajky opäť stuhnú, ak ich položíte asi na štvrťhodinu do ľadovej vody. Aby sa dali ľahšie krájať, ponárajte nôž do studenej vody.
Šúpanie paradajok: Paradajky sa vám budú ľahko šúpať, ak ich oblejete vriacou vodou a vzápätí prudko schladíte studenou.
(Ko)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.