by sme sa radšej rozhodovali podľa prijateľnejšej ceny. Lacnejší hliník je na večné časy, lenže nemali by sme v hliníkových hrncoch variť nič kyslé ani korenené, ani prevárať mlieko. Už pri stredných teplotách narušujú hliníkový povrch zásadité a kyslé zložky potravín, takže sa hliník ako nežiaduci prvok dostáva do našej stravy.
Smalt je vynikajúci, dobre sa v ňom varí, pečie, ľahko sa udržiava. Niekedy sa kúsok smaltu odlúpne a pri varení vznikajú rôzne chemické reakcie, čo neprospieva kvalite jedla ani nášmu zdraviu.
Varné sklo, keramika, ušľachtilá oceľ, teflon, to sú moderné a spoľahlivé materiály 21. storočia. Krehká keramika a sklo citlivo reagujú na nerovnomerné zahrievanie. Teflon sa neznáša s ostrými predmetmi, a nehrdzavejúcej oceli prospejeme, ak ju nebudeme vystavovať soľným roztokom, ale občas ju potrieme tukom.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.