Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (38.)

Šéfkuchárovi Pavlovi Andrejkovičovi učarovala slovenská kuchyňa, pretože ako tvrdí: "V jednoduchosti je krása a jedlá našich starých mám rozohrejú

žalúdok i dušu chuťami, v ktorých sú ukryté spomienky i tajomstvá čias dávnominulých."

Voľakedajšie kuchárky dokázali vyčariť pestrú a najmä zdravú stravu z toho, čo dom a gazdovstvo dali. K najstarším jedlám vôbec patrili kaše - obilninové, zemiakové, strukovinové a neskôr aj ryžové. K tradičným patria aj cestovinové jedlá - kto by z nás nepoznal šúľance so strúhankou či makom, všakovaké rezance, halušky i strapačky, bryndzové aj lekvárové pirohy, lokše či osúchy. Osobitnú kapitolu tvoria zasa zemiakové a kapustové pochúťky - od placiek, cez kapustnicu až po holubky. A, ako inak, nechýbajú ani zabíjačkové špeciality - jaternice, krvavničky, tlačenka, klobásky, o ktorých sa na Slovensku môžete rozprávať celé hodiny, pretože takmer každý má ten svoj zaručene perfektný a skvelý recept na ich výrobu. To všetko a ešte mnohé iné je ukryté v prastarých receptoch a Pavol Andrejkovič sa snaží o to, aby tieto jedlá neupadli do zabudnutia a aby chutili tak, ako kedysi v kuchyniach našich starých mám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jedálny lístok Salaša Barca, v ktorom drží v rukách šéfkuchársku varešku, je preto zostavený tak, aby si našinec skutočne prišiel na svoje. Okrem halušiek a pirohov, tu podávajú aj výbornú fazuľovú polievku s údeným, ale aj jednoduché cesnačku, či domácu slepačiu polievku. Nechýba ani plnená kapusta, pečené mäská a pre hostí, čo predsa len uprednostňujú minútky, sú v ponuke aj tie. O tom, že sa im darí a že sú dobrý kolektív, svedčí, že hostia sú spokojní a na Salaš Barca už tradične chodia za chutným jedlom a príjemným posedením.

Kým sa však stal Pavol Andrejkovič šéfkuchárom, musel prejsť neľahkou cestou učenia a zbierania skúseností. Po tom, ako sa vyučil za kuchára v prešovskej Jednote, varil v jej vychýrených reštauráciách ako boli Zlatý Dukát, Rokoko, Družba, ale aj Carpano. Vyskúšal si tak teplú i studenú kuchyňu, naučil sa pripravovať špeciality medzinárodnej kuchyne, prenikol do tajov pečenia a popritom všetkom stihol s manželkou, ktorá je tiež profesionálnou kuchárkou, vychovať aj štyri deti. Získal tak aj nasledovníka, pretože synovi Petrovi tiež učarovala madam gastronómia a tak sa rodinné kuchárske tajomstvá a rokmi získané skúsenosti určite nestratia.

SkryťVypnúť reklamu

A čo má najradšej na tanieri pán šéfkuchár? "Fašírku, takú, ako vie urobiť iba moja manželka," povedal nám a v televíznom štúdiu raz dva vyčaril chutnú špecialitu z morčacieho mäska. Ponúkol nám aj recept na pravé salašské pirohy a ďalšie špeciality, ktoré teraz prinášame i čitateľom Víkendu.

Tajomstvo v omelete

Suroviny: 280 g sviečkovice, 120 g bravčovej pečene, 200 g bravčového rebierka, olej, 80 g sterilizovaných šampiňónov bez nálevu, 80 g masla, soľ, čierne mleté korenie, 4 vajcia, 125 g sterilizovaného hrášku bez nálevu, 120 g ananásových koliesok bez nálevu, 40 g čerešňového kompótu bez nálevu, 20 g mandarinkového kompótu bez nálevu.

Postup: Najprv si pripravíme bravčové karé, z ktorého čiastočne odsekneme kosti. Sviečkovicu necháme odležať a odblaníme ju, potom odkrojíme plátok a plátok si pripravíme aj z bravčovej pečene. Mierne ich naklepeme, okoreníme a na rozohriatom oleji ich opečieme z oboch strán. Pridáme šampiňóny a pripravíme si omeletu. Vajcia rozšľaháme a osolíme a vylejeme ich na panvicu s rozohriatým olejom. Na vrchu posypeme odkvapkaným hráškom a opečieme. Servírujeme tak, že na misu položíme opečené bravčové karé, naňho rez sviečkovice, potom nasleduje bravčová pečeň so šampiňónmi. Všetko prekryjeme hráškovou omeletou. Na ihlu napichneme koliesko ananásu, mandarinku, čerešňu a túto ihlu s ovocím zapichneme do stredu. Do výpeku pridáme maslo, prehrejeme ho a nalejeme do omáčnika. Ako prílohy sú vhodné varené zemiaky a šalát z čerstvej zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

Morčacie prsia Meditera

Suroviny: 400 g morčacích pŕs, olej, soľ, 40 g hladkej múky, 120 g ananásu, 80 g olív, 100 g zelenej papriky, kari korenie.

Postup: Morčacie prsia očistíme a narežeme ich na plátky. Mierne naklepeme, osolíme a pomúčime. Na rozohriatom oleji opečieme z oboch strán do zlatista. Potom ich podlejeme mäsovým vývarom, dochutíme kari korením a pridáme zmes olív, ananásu a nakrájanej čerstvej papriky. Takto pripravené morčacie prsia podávame s ryžou a kroketami.

Bravčové filé so špargľou a zeleninovou ryžou

Suroviny: 600 g bravčového stehna, soľ, olej, hladká múka, 40 g masla, 120 g sterilizovanej špargle, 80 g syra eidam, 40 g kápie.

Postup: Bravčové stehno nakrájame na rezne, vyklepeme ich a osolíme. Potom ich sprudka opečieme na rozohriatom oleji z oboch strán a podlejeme mäsovým vývarom. Navrch pridáme sterilizovanú špargľu, ktorú zapečieme so syrom a podávame so zeleninovou ryžou.

Morčacie medailónky Salaš

Suroviny: 600 g morčacích pŕs, 150 g šampiňónov, 100 g šunky, 1 cibuľa, hladká múka, červená paprika, olej, šľahačková smotana, vývar, maslo, soľ, čierne mleté korenie.

Postup: Morčacie mäso nakrájame na medailónky, zľahka ich naklepeme, osolíme a okoreníme. Potom ich pomúčime a sprudka opečieme. Hotové odložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme trocha masla, na drobno nakrájanú cibuľu, pokrájané šampiňóny, nakrájanú šunku a všetko dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Podlejeme vývarom a chvíľu dusíme. Zahustíme zátrepkou s hladkou múkou, vrátime späť mäso a pridáme trochu šľahačkovej smotany. Nakoniec pridáme nakrájanú uvarenú kápiu, dodusíme. Podávame s ryžou.

Pirohy plnené bryndzou

Suroviny: Na cesto - 400 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, voda. Na plnku - 100 g bryndze, 400 g zemiakov, čierne mleté korenie, sušený kôpor, soľ, 120 g cibule, 140 slaniny, 100 g masla, 400 g kyslej pochúťkovej smotany 16 %, 12 g kápie.

Postup: Z múky, vajca, soli a vody spracujeme cesto, do ktorého môžeme pridať 2-3 lyžice kyslej pochúťkovej smotany. Takto spracované cesto necháme trochu odležať. Plnku si pripravíme z uvarených prelisovaných zemiakov, pridáme bryndzu a rozmiešame do hustej masy. Hotové cesto vyvaľkáme na tenší plát, asi 3 mm hrubý, ktorý pokrájame na rovnaké štvorce. Na každý štvorec dáme zemiakovo-bryndzovú plnku. Takto naplnené štvorce preložíme do tvaru šatôčky, ktorú pomocou vidličky zlepíme, aby sa nám plnka nevyvarila. Pirohy uvaríme v mierne osolenej vode, vyberieme ich a na tanieri prelejeme rozpraženým maslom, slaninkou a opraženou cibuľkou. Dekorujeme kyslou pochúťkovou smotanou a trochou kápie.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 951
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 485
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 309
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 575
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 857
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 280
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 021
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 778
  1. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  2. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  3. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  4. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  5. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  6. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  7. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  8. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 76 584
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 774
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 184
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 164
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 045
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 222
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 6 076
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 742
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  2. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  3. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  4. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  5. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  6. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  7. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  8. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 76 584
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 774
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 184
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 164
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 045
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 222
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 6 076
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 742
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu