Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (38.)

Šéfkuchárovi Pavlovi Andrejkovičovi učarovala slovenská kuchyňa, pretože ako tvrdí: "V jednoduchosti je krása a jedlá našich starých mám rozohrejú

žalúdok i dušu chuťami, v ktorých sú ukryté spomienky i tajomstvá čias dávnominulých."

Voľakedajšie kuchárky dokázali vyčariť pestrú a najmä zdravú stravu z toho, čo dom a gazdovstvo dali. K najstarším jedlám vôbec patrili kaše - obilninové, zemiakové, strukovinové a neskôr aj ryžové. K tradičným patria aj cestovinové jedlá - kto by z nás nepoznal šúľance so strúhankou či makom, všakovaké rezance, halušky i strapačky, bryndzové aj lekvárové pirohy, lokše či osúchy. Osobitnú kapitolu tvoria zasa zemiakové a kapustové pochúťky - od placiek, cez kapustnicu až po holubky. A, ako inak, nechýbajú ani zabíjačkové špeciality - jaternice, krvavničky, tlačenka, klobásky, o ktorých sa na Slovensku môžete rozprávať celé hodiny, pretože takmer každý má ten svoj zaručene perfektný a skvelý recept na ich výrobu. To všetko a ešte mnohé iné je ukryté v prastarých receptoch a Pavol Andrejkovič sa snaží o to, aby tieto jedlá neupadli do zabudnutia a aby chutili tak, ako kedysi v kuchyniach našich starých mám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jedálny lístok Salaša Barca, v ktorom drží v rukách šéfkuchársku varešku, je preto zostavený tak, aby si našinec skutočne prišiel na svoje. Okrem halušiek a pirohov, tu podávajú aj výbornú fazuľovú polievku s údeným, ale aj jednoduché cesnačku, či domácu slepačiu polievku. Nechýba ani plnená kapusta, pečené mäská a pre hostí, čo predsa len uprednostňujú minútky, sú v ponuke aj tie. O tom, že sa im darí a že sú dobrý kolektív, svedčí, že hostia sú spokojní a na Salaš Barca už tradične chodia za chutným jedlom a príjemným posedením.

Kým sa však stal Pavol Andrejkovič šéfkuchárom, musel prejsť neľahkou cestou učenia a zbierania skúseností. Po tom, ako sa vyučil za kuchára v prešovskej Jednote, varil v jej vychýrených reštauráciách ako boli Zlatý Dukát, Rokoko, Družba, ale aj Carpano. Vyskúšal si tak teplú i studenú kuchyňu, naučil sa pripravovať špeciality medzinárodnej kuchyne, prenikol do tajov pečenia a popritom všetkom stihol s manželkou, ktorá je tiež profesionálnou kuchárkou, vychovať aj štyri deti. Získal tak aj nasledovníka, pretože synovi Petrovi tiež učarovala madam gastronómia a tak sa rodinné kuchárske tajomstvá a rokmi získané skúsenosti určite nestratia.

SkryťVypnúť reklamu

A čo má najradšej na tanieri pán šéfkuchár? "Fašírku, takú, ako vie urobiť iba moja manželka," povedal nám a v televíznom štúdiu raz dva vyčaril chutnú špecialitu z morčacieho mäska. Ponúkol nám aj recept na pravé salašské pirohy a ďalšie špeciality, ktoré teraz prinášame i čitateľom Víkendu.

Tajomstvo v omelete

Suroviny: 280 g sviečkovice, 120 g bravčovej pečene, 200 g bravčového rebierka, olej, 80 g sterilizovaných šampiňónov bez nálevu, 80 g masla, soľ, čierne mleté korenie, 4 vajcia, 125 g sterilizovaného hrášku bez nálevu, 120 g ananásových koliesok bez nálevu, 40 g čerešňového kompótu bez nálevu, 20 g mandarinkového kompótu bez nálevu.

Postup: Najprv si pripravíme bravčové karé, z ktorého čiastočne odsekneme kosti. Sviečkovicu necháme odležať a odblaníme ju, potom odkrojíme plátok a plátok si pripravíme aj z bravčovej pečene. Mierne ich naklepeme, okoreníme a na rozohriatom oleji ich opečieme z oboch strán. Pridáme šampiňóny a pripravíme si omeletu. Vajcia rozšľaháme a osolíme a vylejeme ich na panvicu s rozohriatým olejom. Na vrchu posypeme odkvapkaným hráškom a opečieme. Servírujeme tak, že na misu položíme opečené bravčové karé, naňho rez sviečkovice, potom nasleduje bravčová pečeň so šampiňónmi. Všetko prekryjeme hráškovou omeletou. Na ihlu napichneme koliesko ananásu, mandarinku, čerešňu a túto ihlu s ovocím zapichneme do stredu. Do výpeku pridáme maslo, prehrejeme ho a nalejeme do omáčnika. Ako prílohy sú vhodné varené zemiaky a šalát z čerstvej zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

Morčacie prsia Meditera

Suroviny: 400 g morčacích pŕs, olej, soľ, 40 g hladkej múky, 120 g ananásu, 80 g olív, 100 g zelenej papriky, kari korenie.

Postup: Morčacie prsia očistíme a narežeme ich na plátky. Mierne naklepeme, osolíme a pomúčime. Na rozohriatom oleji opečieme z oboch strán do zlatista. Potom ich podlejeme mäsovým vývarom, dochutíme kari korením a pridáme zmes olív, ananásu a nakrájanej čerstvej papriky. Takto pripravené morčacie prsia podávame s ryžou a kroketami.

Bravčové filé so špargľou a zeleninovou ryžou

Suroviny: 600 g bravčového stehna, soľ, olej, hladká múka, 40 g masla, 120 g sterilizovanej špargle, 80 g syra eidam, 40 g kápie.

Postup: Bravčové stehno nakrájame na rezne, vyklepeme ich a osolíme. Potom ich sprudka opečieme na rozohriatom oleji z oboch strán a podlejeme mäsovým vývarom. Navrch pridáme sterilizovanú špargľu, ktorú zapečieme so syrom a podávame so zeleninovou ryžou.

Morčacie medailónky Salaš

Suroviny: 600 g morčacích pŕs, 150 g šampiňónov, 100 g šunky, 1 cibuľa, hladká múka, červená paprika, olej, šľahačková smotana, vývar, maslo, soľ, čierne mleté korenie.

Postup: Morčacie mäso nakrájame na medailónky, zľahka ich naklepeme, osolíme a okoreníme. Potom ich pomúčime a sprudka opečieme. Hotové odložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme trocha masla, na drobno nakrájanú cibuľu, pokrájané šampiňóny, nakrájanú šunku a všetko dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Podlejeme vývarom a chvíľu dusíme. Zahustíme zátrepkou s hladkou múkou, vrátime späť mäso a pridáme trochu šľahačkovej smotany. Nakoniec pridáme nakrájanú uvarenú kápiu, dodusíme. Podávame s ryžou.

Pirohy plnené bryndzou

Suroviny: Na cesto - 400 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, voda. Na plnku - 100 g bryndze, 400 g zemiakov, čierne mleté korenie, sušený kôpor, soľ, 120 g cibule, 140 slaniny, 100 g masla, 400 g kyslej pochúťkovej smotany 16 %, 12 g kápie.

Postup: Z múky, vajca, soli a vody spracujeme cesto, do ktorého môžeme pridať 2-3 lyžice kyslej pochúťkovej smotany. Takto spracované cesto necháme trochu odležať. Plnku si pripravíme z uvarených prelisovaných zemiakov, pridáme bryndzu a rozmiešame do hustej masy. Hotové cesto vyvaľkáme na tenší plát, asi 3 mm hrubý, ktorý pokrájame na rovnaké štvorce. Na každý štvorec dáme zemiakovo-bryndzovú plnku. Takto naplnené štvorce preložíme do tvaru šatôčky, ktorú pomocou vidličky zlepíme, aby sa nám plnka nevyvarila. Pirohy uvaríme v mierne osolenej vode, vyberieme ich a na tanieri prelejeme rozpraženým maslom, slaninkou a opraženou cibuľkou. Dekorujeme kyslou pochúťkovou smotanou a trochou kápie.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 262
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 13 076
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 719
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 864
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 478
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 248
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 235
  1. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  2. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  3. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  4. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  5. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  6. Vladimír Bojničan: Náboženský infantilizmus ako náš veľký civilizačný problém
  7. Dušan Koniar: A čo robil zatiaľ Gary?
  8. Juraj Tušš: Úroveň politiky a psychika ľudí na Slovensku
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 348
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 108
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 018
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 753
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 056
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 987
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 420
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 727
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  2. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  3. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  4. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  5. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  6. Vladimír Bojničan: Náboženský infantilizmus ako náš veľký civilizačný problém
  7. Dušan Koniar: A čo robil zatiaľ Gary?
  8. Juraj Tušš: Úroveň politiky a psychika ľudí na Slovensku
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 348
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 108
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 018
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 753
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 056
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 987
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 420
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 727
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu