konzumenti pri kúpe výrobkov v najbližšom období počítať, sme sa opýtali Ing. LADISLAVA HÁNU, vedúceho odboru Agrárnych trhových informácií (ATIS) vo Výskumnom ústave ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva:
Zjednodušene povedané sú to dva základné faktory, a to ponuka a dopyt, ktoré sú však ovplyvnené množstvom iných činiteľov. V produkcii rastlinných výrobkov je to celková produkcia, závislá od hektárových úrod, od vplyvu počasia, skladovacie kapacity, kvalita a predpoklady daného produktu na skladovanie. Podobne pri živočíšnych produktoch sú to celkové počty chovaných zvierat, dosahované prírastky, ročné obdobie a stravovacie zvyklosti konzumentov počas roka.
Spoločné faktory pre rastlinné a živočíšne produkty sú konkurencia iných výrobcov, ochrana domáceho trhu pred príliš lacným, často dumpingovým dovozom, ale aj výška vlastných nákladov jednotlivých producentov, využívanie spracovateľských kapacít potravinárskeho
priemyslu, prienik obchodných reťazcov na trhy, dopravné vzdialenosti a v neposlednom rade je to tiež vplyv vývoja v susedných krajinách. Tu je potrebné si uvedomiť, že s pokračujúcou liberalizáciou zahraničného obchodu a eventuálnym vstupom Slovenska do Európskej únie, sa postupne vyrovnajú rozdiely medzi domácim a zahraničným trhom a v hre zostanú iba najlepšie pripravení hráči.
* Spotrebiteľa určite zaujíma, akým smerom sa budú v
najbližšom období uberať ceny mäsa. Viete ich odhadnúť?
-Z vývoja počtu hospodárskych zvierat, ktorý sleduje Štatistický úrad, ako aj z monitoringu zahraničného obchodu a vývoja situácie v zahraničí sa dá pomerne spoľahlivo určiť vývoj cien v najbližšom období. O slovenské teľatá a mladý hovädzí dobytok s hmotnosťou do tristo kilogramov je v zahraničí záujem napriek tomu, že choroba BSE sa vyskytla aj u nás.
Od začiatku tohto roka do prvej dekády októbra sa zo Slovenska vyviezlo 38 877 kusov hovädzieho dobytka, čo je o 11 297 kusov viac ako za porovnateľné obdobie minulého roka. Z toho sa dá usúdiť, že ceny hovädzieho mäsa budú mať z dlhodobého pohľadu skôr stúpajúcu tendenciu. Pred vianočnými sviatkami je však väčší záujem o bravčové mäso a je možné, že spracovatelia krátkodobo znížia ceny niektorých druhov hovädzieho mäsa.
Čo sa týka bravčového mäsa môžeme povedať, že ceny
jatočných ošípaných už dosiahli tohtoročný vrchol. Ceny bravčoviny, ako aj mäsových výrobkov by teda mali postupne klesať.
* Je známe, že viacerí ľudia na Slovensku uprednostňujú v posledných rokoch, vzhľadom na spomínaný výskyt choroby BSE hovädzieho dobytka, iné druhy mäsa. Prečo si však hovädzie mäso na pultoch udržiava vysoké ceny?
- Je to iba uhol pohľadu, či je cena vysoká, alebo nízka. Súčasná nákupná cena kvalitných býkov sa pohybuje na úrovni 47 až 48 Sk za kilogram živej hmotnosti. Spracovateľ získa v prepočte po zabití zvierat na vstupe nákupnú cenu 84,60 až 86,40 korún za kilogram jatočnej hmotnosti. Následne vykostením a delením mäsa i premietnutím všetkých súvisiacich nákladov sa ceny výsekového hovädzieho mäsa pri výstupe z mäsokombinátu pohybujú v rozpätí 80 (hovädzie predné s kosťou) až 175 korún za kilogram (hovädzia roštenka bez kosti). K týmto čiastkam je potrebné pripočítať obchodnú maržu, desaťpercentnú daň z pridanej hodnoty a dostaneme ceny na pulte, ktoré sú pri roštenke nad 200 korún za kilogram.
Od septembra tohto roka má spotrebiteľ možnosť vybrať si, či kúpi lacnejšie mäso z kráv, alebo drahšie mäso z býkov a jalovíc.
Keď sa na ceny pozrieme z pohľadu chovateľov, ktorým v mnohých prípadoch nepokrývajú ani vlastné náklady na chov, alebo si všimneme cenu hovädzieho dobytka v krajinách EÚ, potom je u nás cena hovädzieho mäsa nízka a musíme očakávať jej zvyšovanie. Ak chovateľ nebude mať pokryté náklady na chov býkov, bude sa snažiť predať teľatá alebo mladý dobytok čo najskôr do zahraničia, kde mu cena pokryje náklady. Potom však hrozí reálne riziko, že vzhľadom na dĺžku výkrmu klesne u nás v budúcnosti ponuka jatočne zrelých zvierat. A to pri fungovaní trhového zákona ponuky a dopytu vyvolá tlak na zvyšovanie cien.
* Kupujúcich tiež zarážajú pomerne vysoké cenové rozdiely medzi dovážaným ovocím a domácou produkciou. V septembri sa predávali napríklad jablká niektorých odrôd od slovenských dodávateľov za prijateľných 12 až 13 korún za kilogram. Trvalo to, žiaľ, len krátko. Jablká z dovozu sa pritom ponúkali po 30 až 50 Sk za kilogram
- ATIS pravidelne zisťuje ceny jabĺk od pestovateľov, ako aj odbytové ceny z veľkoobchodov. Podľa našich zistení pestovatelia začiatkom septembra ponúkali letné odrody jabĺk prvej triedy, ktoré nemožno dlhšie skladovať, v cenách od 9,10 do 10,90 korún za kilogram, preto mohla byť aj úroveň spotrebiteľskej ceny nižšia. V ponuke veľkoobchodov sa však ceny jesenných a zimných jabĺk prvej triedy z domácej produkcie pohybovali od 16 do 26 Sk za kilogram, z dovozu od 19 do 28 Sk za kilogram, čo zodpovedá spotrebiteľskej cene do 40 Sk za kilogram.
Cena 50 Sk za kilogram sa mohla vyskytnúť pri atraktívne uložených jablkách nadštandardnej kvality, ktoré pochádzali z dovozu. V polovici septembra sa ponuka domácich jesenných aj zimných jabĺk na trhu zvýšila. Jesenné odrody pestovatelia predávali od 8 do 15 Sk za kilogram, zimné od 9,10 do 19 Sk za kilogram. Odbytové ceny kopírovali ceny pestovateľov, pričom sa pohybovali na úrovni 12,50 až 22 Sk za kilogram. Spotrebiteľské ceny jabĺk prvej triedy, ktoré sa odvíjajú od nákupných a odbytových cien, preto nemohli stáť v tomto období už len 12 a 13 Sk za kilogram.
Importované jablká sa vo veľkoobchodoch predávali od 9,90 do 27 korún za kilogram, pričom lacné jablká z dovozu vždy nezodpovedajú požiadavkám kvality. Cenové rozpätie jabĺk domácej produkcie však určujú okrem celkovej ponuky na trhu, kvality aj skladovacie kapacity pestovateľov. Producenti s obmedzenými skladovacími možnosťami sú nútení predávať jablká za nízke ceny. Na Slovensku je však vybudovaných niekoľko nových skladov s modernou technológiou ULO, triediacimi a baliacimi linkami, ktoré umožňujú uchovať jablká až do mája.
Ešte poznámka k cene nad spomínaných 40 Sk za kilogram: bežnému spotrebiteľovi odporúčam, aby sa nedal vydierať. Keď nie je dopyt po tak drahých produktoch, ich cena musí zákonite klesnúť. V opačnom prípade zhnijú na pulte.
* Dá sa predpokladať, koľkonásobne sa zvýšia ceny
poľnohospodárskych a potravinárskych komodít po vstupe Slovenska do Európskej únie?
- Vývoj cien bude značne diferencovaný. Keď si porovnáme ceny hovädzieho dobytka s cenami v EÚ, môžeme očakávať rast cien hovädzieho mäsa. Naopak, nákupné ceny ošípaných sú momentálne vyššie ako v EÚ i okolitých krajinách a podobne je to aj s celým
radom ďalších produktov. Ak si uvedomíme, že nebudeme platiť dovozové clo z krajín EÚ, dá sa očakávať, že mnohé produkty budú lacnejšie.
Autor: Mária INŠTITORISOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.