Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (39)

Ak sa v Partizánskom a jeho okolí opýtate, kde sa dá dobre najesť, odpoveď bude jednoznačná: "Predsa v Afrodite, varia tam výborne a to prostredie,

jednoducho úžasné..."

Tak sme tam zašli aj my, aby sme sa s majiteľom a šéfkuchárom zároveň Mariánom Filom porozprávali o kulinárstve a pozvali ho aj do našej televíznej relácie Varím, varíš, varíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prišli sme inkognito, aby sme sa presvedčili, či dobré chýry hovoria pravdu. Afrodita nás nesklamala. Nie nadarmo táto reštaurácia nesie meno bájnej bohyne lásky. Veď láska býva rôzna a tá k madam Gastronómii môže byť tiež veľmi vášnivá. Ostatne, klasik svetovej literatúry Georg Bernard Shaw povedal: "Nepoznám úprimnejšiu lásku, ako je láska k dobrému jedlu." A ak sa táto ešte snúbi s profesionálnou láskou k vareniu, výsledok nemôže byť iný ako dokonalý.

SkryťVypnúť reklamu

Marián filo sa narodil v Českom Těšíne, ale už základnú školu navštevoval v Partizánskom a Stredné odborné učilište - odbor kuchár, čašník v Topoľčanoch. Varenie ho jednoducho bavilo, ale nielen to. Naučil sa pozerať na veci v súvislostiach, a tak mu záležalo na dobrom jedle a tiež na tom, aby bolo zaujímavo a efektne ozdobené, servírované odborne v príjemnom prostredí. O tom všetkom uvažoval už keď začínal pracovať ako hlavný kuchár v Spoločenskom dome v Partizánskom. Potom, ako sa však dostal do Nemecka, kde šéfkuchárčil v hoteli Mainaublick v Unter Uhldingene pri Bodenskom Jazere a zistil, ako vyzerajú gastronomické služby inde, rozhodol sa, že to skúsi aj on sám, a tak si otvoril vlastnú reštauráciu. "Medzi najväčšie úspechy Afrodity patrí ohodnotenie v novinách Trend, kde sme zíkali štyri a pol hviezdičky z celkového možného ohodnotenia päť. Tým sme boli zaradení medzi prvé tri reštaurácie na Slovensku," s úprimnou radosťou sa nám pochválil pán šéfkuchár. A budúcnosť? "Mojou najväčšou túžbou je získať vlastné priestory a vytvoriť malý útulný hotel s vysokou úrovňou poskytovaných služieb," dodal Marián Filo. Veríme, že sa mu sen vyplní a bolo by to dobre, pretože mladých ľudí s podnikateľským duchom, ktorým záleží na tom, čo a ako to robia, je na Slovensku stále málo.

SkryťVypnúť reklamu

S týmto sympatickým šéfkuchárom sme sa napokon stretli aj pri nakrúcaní v televíznom štúdiu. Vybral pre nás niekoľko pochúťok z diviny, pridal i recepty na morské špeciality a ďalšie lahôdky, ktoré teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Srnčí chrbát s čučoriedkovo-karamelovou omáčkou

Suroviny: 600 g vykosteného srnčieho chrbta, 2 polievkové lyžice čučoriedkového kompótu, 1 polievková lyžica cukru, soľ, korenie, borievky, 1 cibuľka, 50 g parmezánu, olej, 2 polievková lyžica hladkej múky, 0,5 dl červeného vína, 20 g masla.

Postup: Srnčí chrbát na oleji opečieme domäkka. Mäso vytiahneme, olej scedíme, do masla pridáme čučoriedky, borievky a dochutíme. Nakoniec pridáme červené víno. Najvhodnejšia príloha sú zemiakové placky so smaženou cibuľkou a parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu

Rada: Cibuľku obalíme v múke a opečieme do zatista na oleji.

Jánošíkov mešec

Suroviny: 600 g sviečkovej, 200 g syra, 180 g šunky, soľ, čierne korenie, olej, worcesterová omáčka, karpatské brandy.

Postup: Pravú hovädziu sviečkovicu nakrájame a naklepeme. Dochutíme a naplníme šunkou a syrom. Do rozpáleného oleja vložíme naplnený mešec a opečieme z oboch strán. Najvhodnejšia príloha: pečené zemiaky.

Rozmarínová omáčka

Suroviny: 50 g masla, 50 g hladkej múky, 1 dl červeného vína, rozmarín.

Postup: Do výpeku pridáme maslo, hladkú múku, zalejeme červeným vínom, dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme štipku rozmarínu.

Flambované garnáty na bielom víne

Suroviny: 16 garnátov, vývar z kostí, soľ, krevety, cukor, suché víno, majzena, koňak, olej.

Postup: Garnáty olúpeme a odstránime črievko pozdĺž chrbta. V7var rozvaríme a vložíme doň garnáty na 1 až 2 minúty podľa veľkosti. Na panvici si rozpálime olej a krevety preflambujeme koňakom. Do vývaru pridáme soľ, cukor a biele suché víno. Zahustíme majzenou. K hotovému jedlu podávame ako prílohu rôzne upravenú ryžu.

Marinovaný losos s krevetami

Suroviny: 600 g lososa, 200 g krevety tigrie, brandy, soľ, čierne korenie, citrón, olej, cesnak, maslo, horčica, worcesterová omáčka, rozmarín, tymián, bazalka, oregano, muškátový kvet, estragon, glutaman, citrónová šťava.

Postup: Losos nakrájame, dochutíme a necháme marinovať v chladničke 2 hodiny. Potom prudko opečieme, preflambujeme, nakoniec položíme na pečeného lososa. Vhodná príloha sú varené zemiaky alebo zemiaky na masle so sezamovým semiačkom. Omáčka najvhodnejšia kôprová.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na Marka oharka do jarka
  2. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 194
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 10 961
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 239
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 311
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 264
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 919
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 147
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 029
  1. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  2. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  3. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  4. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 506
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 153
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 481
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 226
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 559
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 691
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 309
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 820
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  2. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  3. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  4. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 506
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 153
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 481
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 226
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 559
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 691
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 309
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 820
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu