jednoducho úžasné..."
Tak sme tam zašli aj my, aby sme sa s majiteľom a šéfkuchárom zároveň Mariánom Filom porozprávali o kulinárstve a pozvali ho aj do našej televíznej relácie Varím, varíš, varíme.
Prišli sme inkognito, aby sme sa presvedčili, či dobré chýry hovoria pravdu. Afrodita nás nesklamala. Nie nadarmo táto reštaurácia nesie meno bájnej bohyne lásky. Veď láska býva rôzna a tá k madam Gastronómii môže byť tiež veľmi vášnivá. Ostatne, klasik svetovej literatúry Georg Bernard Shaw povedal: "Nepoznám úprimnejšiu lásku, ako je láska k dobrému jedlu." A ak sa táto ešte snúbi s profesionálnou láskou k vareniu, výsledok nemôže byť iný ako dokonalý.
Marián filo sa narodil v Českom Těšíne, ale už základnú školu navštevoval v Partizánskom a Stredné odborné učilište - odbor kuchár, čašník v Topoľčanoch. Varenie ho jednoducho bavilo, ale nielen to. Naučil sa pozerať na veci v súvislostiach, a tak mu záležalo na dobrom jedle a tiež na tom, aby bolo zaujímavo a efektne ozdobené, servírované odborne v príjemnom prostredí. O tom všetkom uvažoval už keď začínal pracovať ako hlavný kuchár v Spoločenskom dome v Partizánskom. Potom, ako sa však dostal do Nemecka, kde šéfkuchárčil v hoteli Mainaublick v Unter Uhldingene pri Bodenskom Jazere a zistil, ako vyzerajú gastronomické služby inde, rozhodol sa, že to skúsi aj on sám, a tak si otvoril vlastnú reštauráciu. "Medzi najväčšie úspechy Afrodity patrí ohodnotenie v novinách Trend, kde sme zíkali štyri a pol hviezdičky z celkového možného ohodnotenia päť. Tým sme boli zaradení medzi prvé tri reštaurácie na Slovensku," s úprimnou radosťou sa nám pochválil pán šéfkuchár. A budúcnosť? "Mojou najväčšou túžbou je získať vlastné priestory a vytvoriť malý útulný hotel s vysokou úrovňou poskytovaných služieb," dodal Marián Filo. Veríme, že sa mu sen vyplní a bolo by to dobre, pretože mladých ľudí s podnikateľským duchom, ktorým záleží na tom, čo a ako to robia, je na Slovensku stále málo.
S týmto sympatickým šéfkuchárom sme sa napokon stretli aj pri nakrúcaní v televíznom štúdiu. Vybral pre nás niekoľko pochúťok z diviny, pridal i recepty na morské špeciality a ďalšie lahôdky, ktoré teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.
Srnčí chrbát s čučoriedkovo-karamelovou omáčkou
Suroviny: 600 g vykosteného srnčieho chrbta, 2 polievkové lyžice čučoriedkového kompótu, 1 polievková lyžica cukru, soľ, korenie, borievky, 1 cibuľka, 50 g parmezánu, olej, 2 polievková lyžica hladkej múky, 0,5 dl červeného vína, 20 g masla.
Postup: Srnčí chrbát na oleji opečieme domäkka. Mäso vytiahneme, olej scedíme, do masla pridáme čučoriedky, borievky a dochutíme. Nakoniec pridáme červené víno. Najvhodnejšia príloha sú zemiakové placky so smaženou cibuľkou a parmezánom.
Rada: Cibuľku obalíme v múke a opečieme do zatista na oleji.
Jánošíkov mešec
Suroviny: 600 g sviečkovej, 200 g syra, 180 g šunky, soľ, čierne korenie, olej, worcesterová omáčka, karpatské brandy.
Postup: Pravú hovädziu sviečkovicu nakrájame a naklepeme. Dochutíme a naplníme šunkou a syrom. Do rozpáleného oleja vložíme naplnený mešec a opečieme z oboch strán. Najvhodnejšia príloha: pečené zemiaky.
Rozmarínová omáčka
Suroviny: 50 g masla, 50 g hladkej múky, 1 dl červeného vína, rozmarín.
Postup: Do výpeku pridáme maslo, hladkú múku, zalejeme červeným vínom, dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme štipku rozmarínu.
Flambované garnáty na bielom víne
Suroviny: 16 garnátov, vývar z kostí, soľ, krevety, cukor, suché víno, majzena, koňak, olej.
Postup: Garnáty olúpeme a odstránime črievko pozdĺž chrbta. V7var rozvaríme a vložíme doň garnáty na 1 až 2 minúty podľa veľkosti. Na panvici si rozpálime olej a krevety preflambujeme koňakom. Do vývaru pridáme soľ, cukor a biele suché víno. Zahustíme majzenou. K hotovému jedlu podávame ako prílohu rôzne upravenú ryžu.
Marinovaný losos s krevetami
Suroviny: 600 g lososa, 200 g krevety tigrie, brandy, soľ, čierne korenie, citrón, olej, cesnak, maslo, horčica, worcesterová omáčka, rozmarín, tymián, bazalka, oregano, muškátový kvet, estragon, glutaman, citrónová šťava.
Postup: Losos nakrájame, dochutíme a necháme marinovať v chladničke 2 hodiny. Potom prudko opečieme, preflambujeme, nakoniec položíme na pečeného lososa. Vhodná príloha sú varené zemiaky alebo zemiaky na masle so sezamovým semiačkom. Omáčka najvhodnejšia kôprová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.