Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (39)

Ak sa v Partizánskom a jeho okolí opýtate, kde sa dá dobre najesť, odpoveď bude jednoznačná: "Predsa v Afrodite, varia tam výborne a to prostredie,

jednoducho úžasné..."

Tak sme tam zašli aj my, aby sme sa s majiteľom a šéfkuchárom zároveň Mariánom Filom porozprávali o kulinárstve a pozvali ho aj do našej televíznej relácie Varím, varíš, varíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prišli sme inkognito, aby sme sa presvedčili, či dobré chýry hovoria pravdu. Afrodita nás nesklamala. Nie nadarmo táto reštaurácia nesie meno bájnej bohyne lásky. Veď láska býva rôzna a tá k madam Gastronómii môže byť tiež veľmi vášnivá. Ostatne, klasik svetovej literatúry Georg Bernard Shaw povedal: "Nepoznám úprimnejšiu lásku, ako je láska k dobrému jedlu." A ak sa táto ešte snúbi s profesionálnou láskou k vareniu, výsledok nemôže byť iný ako dokonalý.

SkryťVypnúť reklamu

Marián filo sa narodil v Českom Těšíne, ale už základnú školu navštevoval v Partizánskom a Stredné odborné učilište - odbor kuchár, čašník v Topoľčanoch. Varenie ho jednoducho bavilo, ale nielen to. Naučil sa pozerať na veci v súvislostiach, a tak mu záležalo na dobrom jedle a tiež na tom, aby bolo zaujímavo a efektne ozdobené, servírované odborne v príjemnom prostredí. O tom všetkom uvažoval už keď začínal pracovať ako hlavný kuchár v Spoločenskom dome v Partizánskom. Potom, ako sa však dostal do Nemecka, kde šéfkuchárčil v hoteli Mainaublick v Unter Uhldingene pri Bodenskom Jazere a zistil, ako vyzerajú gastronomické služby inde, rozhodol sa, že to skúsi aj on sám, a tak si otvoril vlastnú reštauráciu. "Medzi najväčšie úspechy Afrodity patrí ohodnotenie v novinách Trend, kde sme zíkali štyri a pol hviezdičky z celkového možného ohodnotenia päť. Tým sme boli zaradení medzi prvé tri reštaurácie na Slovensku," s úprimnou radosťou sa nám pochválil pán šéfkuchár. A budúcnosť? "Mojou najväčšou túžbou je získať vlastné priestory a vytvoriť malý útulný hotel s vysokou úrovňou poskytovaných služieb," dodal Marián Filo. Veríme, že sa mu sen vyplní a bolo by to dobre, pretože mladých ľudí s podnikateľským duchom, ktorým záleží na tom, čo a ako to robia, je na Slovensku stále málo.

SkryťVypnúť reklamu

S týmto sympatickým šéfkuchárom sme sa napokon stretli aj pri nakrúcaní v televíznom štúdiu. Vybral pre nás niekoľko pochúťok z diviny, pridal i recepty na morské špeciality a ďalšie lahôdky, ktoré teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Srnčí chrbát s čučoriedkovo-karamelovou omáčkou

Suroviny: 600 g vykosteného srnčieho chrbta, 2 polievkové lyžice čučoriedkového kompótu, 1 polievková lyžica cukru, soľ, korenie, borievky, 1 cibuľka, 50 g parmezánu, olej, 2 polievková lyžica hladkej múky, 0,5 dl červeného vína, 20 g masla.

Postup: Srnčí chrbát na oleji opečieme domäkka. Mäso vytiahneme, olej scedíme, do masla pridáme čučoriedky, borievky a dochutíme. Nakoniec pridáme červené víno. Najvhodnejšia príloha sú zemiakové placky so smaženou cibuľkou a parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu

Rada: Cibuľku obalíme v múke a opečieme do zatista na oleji.

Jánošíkov mešec

Suroviny: 600 g sviečkovej, 200 g syra, 180 g šunky, soľ, čierne korenie, olej, worcesterová omáčka, karpatské brandy.

Postup: Pravú hovädziu sviečkovicu nakrájame a naklepeme. Dochutíme a naplníme šunkou a syrom. Do rozpáleného oleja vložíme naplnený mešec a opečieme z oboch strán. Najvhodnejšia príloha: pečené zemiaky.

Rozmarínová omáčka

Suroviny: 50 g masla, 50 g hladkej múky, 1 dl červeného vína, rozmarín.

Postup: Do výpeku pridáme maslo, hladkú múku, zalejeme červeným vínom, dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme štipku rozmarínu.

Flambované garnáty na bielom víne

Suroviny: 16 garnátov, vývar z kostí, soľ, krevety, cukor, suché víno, majzena, koňak, olej.

Postup: Garnáty olúpeme a odstránime črievko pozdĺž chrbta. V7var rozvaríme a vložíme doň garnáty na 1 až 2 minúty podľa veľkosti. Na panvici si rozpálime olej a krevety preflambujeme koňakom. Do vývaru pridáme soľ, cukor a biele suché víno. Zahustíme majzenou. K hotovému jedlu podávame ako prílohu rôzne upravenú ryžu.

Marinovaný losos s krevetami

Suroviny: 600 g lososa, 200 g krevety tigrie, brandy, soľ, čierne korenie, citrón, olej, cesnak, maslo, horčica, worcesterová omáčka, rozmarín, tymián, bazalka, oregano, muškátový kvet, estragon, glutaman, citrónová šťava.

Postup: Losos nakrájame, dochutíme a necháme marinovať v chladničke 2 hodiny. Potom prudko opečieme, preflambujeme, nakoniec položíme na pečeného lososa. Vhodná príloha sú varené zemiaky alebo zemiaky na masle so sezamovým semiačkom. Omáčka najvhodnejšia kôprová.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 952
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 488
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 315
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 575
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 860
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 283
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 017
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 776
  1. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  2. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  3. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  4. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  5. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  6. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  7. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  8. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 76 640
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 774
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 184
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 164
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 045
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 222
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 6 076
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 745
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  2. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  3. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  4. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  5. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  6. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  7. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  8. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 76 640
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 774
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 184
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 164
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 045
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 222
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 6 076
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 745
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu