Výskyt: Jahoda lesná rastie na pasekách, medziach. slnečných stráňach a v zmiešaných lesoch.
Popis: Vytrvalá bylina z čeľade ružovitých s päťlupeňovými kvietkami a trojitými, rapíkatými lístkami dorastajúca do výšky 10 až 20 cm.
Zber: Zbierame lístky aj s čapíkom v máji až septembri.
Účinné látky: Lístky jahody obsahujú triesloviny, organické kyseliny, vitamín C a minerálne látky.
Použitie: Pôsobí močopudne, reguluje tvorbu žlče, zastavuje hnačku a bojí rany. Liečivé sú aj plody pestovaných aj divých jahôd.
Plody: jahody jeme čerstvé, zrelé a nesladené (pri cukrovke). Sú vhodné pri prekyslení žalúdka, chudokrvnosti, reumatizme, na prečistenie krvi, proti žlčovým kameňom, ľadvinovým kameňom i močovým kameňom. Sladené s mliekom alebo smotanou pôsobia na posilnenie nervov, srdca a pri nedostatku vitamínu C.
Čaj: Pijeme dve šálky denne pri ochorení pečene, ľadvín, pri reumatizme, horúčke a na prečistenie krvi.
Vonkajšie použitie: pri zápale ústnej dutiny. Podobné aj prečisťujúce účinky majú aj listy ostružiny a maliny. Dve lyžice rezaného sušeného lístia alebo zmesi listov, kvetov a koreňa zalejeme 1 litra vody. Povaríme 10 minút a necháme 15 minút odstáť.
Denný čaj: 1 lyžica jahodových listov na 1 liter vody - zalejeme vriacou vodou a necháme 15 minúť stáť.
Lesný čaj: 1 diel jahodových listov, 1 diel listov z ostružiny a 1 diel listov maliny. Listy necháme niekoľko dní zvädnúť a až potom ich dosušíme. Použijeme dve lyžičky na 1 liter vody - prelejeme vriacou vodou a necháme vychladnúť. Pijeme naraz na lačno a večer po jednej šálke.
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.