Výskyt: Breza je rozšírená po celej strednej a severnej Európe a v Prednej Ázii.
Popis: Strom 10 - 20 m vysoký, s bielou borkou na kmeni a s množstvom priečne popraskanými lenticelami. Kvety sú v jahňadoch, samčie jahňady po odkvitnutí opadávajú, samičie sa v zrelosti rozpadávajú.
Zber: Zbierame mladé lepkavé listy od apríla do júna, listové puky od apríla do júna, miazgu od februára do marca.
Účinné látky: Listy brezy majú mnoho liečivých látok, ako nsapr. glykosidy, živice, triesloviny, vitamín C a pod., ktoré účinkujú ako močopudný a potopudný prostriedok.
Použitie: Používajú sa ako hlavná súčasť jarných čajových zmesí na prečistenie krvi, samotné potom na prípravu močopudného čaju pri vodnatieľke, reumatizme, ľadvinových chorobách, chorobách močového mechúra.
Čaj (odvar): Odvarom potierame kožu postihnutú svrabom alebo lišajom, môžeme ho použiť aj na kúpeľ proti poteniu nôh. Štyri lyžičky rezaných sušených listov nasypeme do 1 litra vody a necháme prejsť varom. Na 15 minút odstavíme, precedíme a pijeme teplý ráno a večer po jednej šálke.
Kúpeľ: Päť lyžíc sušených listov povaríme krátko v jednom litri vody, necháme ustáť a precedíme. Na jednu kúpeľ, ktorá má posilňujúce účinky, potrebujeme štyri litre odvaru.
Víno: Jeden liter brezovej miazgy uvaríme s 200 g cukru, precedíme a necháme kvasiť s 2 dcl vina, citrónom nakrájaným na kolieska a s jednou lyžičkou kvasníc. Vykvasené víno uzavrieme, po štyroch týždňoch stočíme do čistej fľaše, pridáme kúsok škoricovej kôry a zapečatíme. Na užívanie je pripravené po 12 týždňoch.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.