Čo je kyselina pantotenová a na čo je potrebná - pýtate sa.
Pantotenová kyselina - predtým sa označovala ako vitamín B5 - sa podieľala na tvorbe buniek v našom tele aj na iných procesoch premeny a tvorby, ovplyvňuje činnosť nadľadviniek, zvyšuje obsah glukózy v krvi, pôsobí na vyššiu výkonnosť a vitalitu. Pri jej nedostatku sme zvyčajne nervózni a podráždení, unavení aj po dostatočnom spánku, ráno nás bolia kĺby a sú akoby stuhnuté, v kútikoch úst i očí sa objavia drobné prasklinky, tvár je nápadne bledá. Ak pozorujete na sebe jeden alebo dva takéto príznaky, môže vám chýbať práve pantotenová kyselina.
Telo má k pokrytiu svojej dennej potreby (5 - 10 mg kyseliny pantotenovej) dva zdroje. Vitamín sa prijíma jednak z potravy v črevách, jednak sú mikroorganizmy v črevnej flóre schopné vytvárať kyselinu pantotenovú samy. Pri dlhodobej konzumácii potravy chudobnej na živiny, môže vzniknúť jej nedostatok, pretože črevné baktérie týmto spôsobom stravovania trpia. Prvými príznakmi nedostatku vitamínu sú: zápcha, nesústredenosť, zábudlivosť, vypadávanie vlasov a znížená citlivosť v dolných končatinách.
Kyselina pantotenová je v kuracej pečeni, v rybách, v hubách, arašidoch, orechoch, v sóji, v slnečnicových semenách, v lieskových orieškoch, v brokolici a vo vodnom melóne. Takže mali by sme častejšie konzumovať ryby a orechy, ak nemáme radi pečeň.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.