Celosvetový sviatok Beaujolais Nouveau je vždy v tretí novembrový štvrtok
Paríž/Košice Aj na Slovensku si už vinárskí labužníci zvykli vyznačiť v kalendári tretí novembrový štvrtok. Tento deň je totiž na celom svete
Eva Mikulová
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
uznávaný ako deň Beaujolais Nouveau, čiže sviatok nového vína.
Kde inde ako vo Francúzsku, v krajine vína môže mať pôvod táto oslava. Začína sa vždy minútu po polnoci v daný deň (tohto roku 21. novembra), podľa časových pásiem. Najprv na Marshallových ostrovoch a postupne sa otvárajú fľaše s týmto vínom na celom svete.
Ani Slovensko beaujolais na svojej trase neobíde. Tradícia sa u nás začína len rodiť. Prvýkrát sa začal tento sviatok u nás sláviť v roku 1998, ale už od prvej chvíle si získal množstvo prívržencov. U nás sa ročne predá asi 15 tisíc fliaš tohto lahkého vína. Je to nič v porovnaní so svetom, kde sa vypije viac ako 65 miliónov fliaš, ale popularita beaujolais z roka na rok stúpa i v našich končinách. Samotná história beaujolais je však podstatne dlhšia.
"Všetko sa začalo ako regionálny zvyk v kaviarničkách, bistrách, hostincoch a reštauráciach v regióne Beaujolais a Lyons. Ľudia si zvykli piť víno z džbánov plnených zo sudov pestovateľov vín. Bolo to rýchlo vyrobené víno na pitie, zatiaľčo lepšiemu beaujolais bol dopriaty čas na dozretie. V roku 1938 zasiahla vláda a presne určila kedy, kde a ako sa s týmto vínom bude zaobchádzať. Po vojne, v roku 1951 boli tieto pravidlá zrevidované novou oficiálnou organizáciou: "Union Interproffessional des Vins de Beaujolais." Deň Beaujolais bol stanovený na 15. novembra. Lenže nakoniec sa Francúzi rozhodli, kvôli tomu, aby bol tento deň bližší k víkendu, na treťom novembrovom štvrtku. Takže aj obchodníci sa museli zaručiť, že ho nezačnú predávať skôr ako v tento deň. A tak je to od roku 1958," prezradil nám riaditeľ firmy distribujúcej francúzske vína a samozrejme aj beaujolais František Šoltis.
Neskôr sa objavil slogan sprevádzajúci toto víno a to "le beaujolais nouveau est arrivé." (nové beaujolais je tu), ktorý obehol celý svet.
Napriek pútavemu marketingu a sprievodých akcii, ktoré toto víno sprevádzajú, len málokto z bežných spotrebiteľov vie, čo je vlastne Beaujolais Nouveau.
" V správnej terminológií sa toto víno nazýva Beaujolais Primeur. Podľa francúzskych a európskych pravidiel, víno vydané od jeho obratia až po nasledujúcu jar sa nazýva primeur. Ale víno vydané od obratia po nasledujúci zber sa volá nouveau. Čiže ide o ľahké, mladé víno. Zaujímavý je aj spôsob jeho výroby. Víno sa rýchlo spracuje. Hrozno sa veľmi skoro lisuje, toto červené víno stráca trpkosť, ktorá je taká typická pre červené vína. Je to víno ľahké, s ovocnou arómou, ktoré je škoda vychutnávať na jazyku, ale pijeme ho po dúškoch. Je nesmierne obľúbené aj preto, lebo je akýmsi mostom medzi bielym a červeným vínom," dodáva F. Šoltis.
Ako je pri špeciálnych výrobkoch známe i mladé víno vyrábané z odrody Gamay, môže nosiť meno beaujolais len vtedy keď pochádza z francúzskej oblasti Beaujolais. Podobné mladé vína, slúžiace na rýchlu konzumáciu sa však vyrábajú všade na svete. Na Slovensku spomeňme aspoň svätomartinské.
Takže ošiaľ s beaujolais sa blíži a výnimkou nebudú ani bary a vinárne v Košiciach. Do prvej ochutnávky tohtoročného Beaujolais Nouveau sa zapojilo 23 košických podnikov. Po prvýkrát na Slovensku bude mať milovník vína možnosť ochutnať aj kvalitnejšie beaujolais nouveau a to Beaujolais Nouveau Villages.
"Ale toto víno nemôžme brať vážne. Neočakávajme od neho viac, ako ľahké víno urobené na rýchlu konzumáciu. Jeho výnimočnosť spočíva v niečom inom. A to v tom, že sa pije naraz v celom svete. Presnejšie v 190 krajinách," upozorňuje F. Šoltis.
Kto si chce fľaštičku beaujolais vychutnať v súkromí s priateľmi, bude milo prekvapený aj jeho cenou. Na našom trhu sa kvalitné beaujolais predáva od 200 do 300 korún.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.