pracovať vo veľkom, ligotavo-žiarivom a známom hoteli. Stalo sa, veď Permon patrí k najväčším a najlepším hotelom na Slovensku. Exkluzívny je nielen vďaka svojej polohe, stojí uprostred prekrásnej tatranskej prírody v Podbanskom, ktoré je vstupnou bránou do našich veľhôr, ale aj svojím architektonickým riešením a dnes už aj nebývalou atrakciou. Len pred nedávnom tu otvorili lákavý raj - Permon´s Paradies. Je to oáza zdravia, ktorá pohladí dušu i telo, svet nápaditých kúpeľov, sáun, vodných prekvapení akými je divoká rieka, vodná cesta, vitálny dážď, či liečivá aromaterapia, ktorá ponúka jedinečnú technológiu inhalácie suchej pary, doposiaľ nikde inde nepoužitú.
Spokojnosť hostí v hoteli však do veľkej miery závisí aj od toho, ako sa v ňom varí a to v Permone dobre vedia, preto zverili kuchynské kráľovstvo práve do rúk Taťjany Paďourovej.
Jej vzťah k vareniu pramení v detstve, kedy trávila mnoho času v kuchyni svojej starej mamy v Malackách. Len ona vedela variť s takou láskou a kuchyňu prevoňať kysnutými koláčmi s makom, či orechmi, chutnými štrúdľami, polievkami, na aké sa nezabúda. "Bez lásky človek neuvarí, varenie je umenie a treba k nemu pristupovať s otvoreným srdcom," zapamätala si malá Taťjana a vedela, že sa kulinárstvu upíše na celý život.
Potom ako si urobila maturitu a doplnila si kvalifikáciu na vedúcu prevádzky spoločného stravovania, začala pracovať v gastronómii. Prešla všetkými profesiami od pomocnej kuchárky, cez kuchárku, vedúcu výroby i prevádzky až po šéfkuchárku. Tri roky dokonca varila aj vo Švajčiarsku a tak o kulinárstve vie toho viac ako dosť.
K vareniu pristupuje s fantáziou a veľmi tvorivo. Má na čom stavať, už ako 13-ročná posielala svoje autorské recepty do rôznych časopisov a zbiera aj kuchárske knihy a staré receptúry. Aj jedálny lístok vo svojej domovskej reštaurácii zostavovala tak, aby bol nápaditý a aby si v ňom každý prišiel na svoje. "V ponuke máme recepty na jedlá z celého sveta," povedala nám pani šéfkuchárka. "Obľúbené sú naše ´Kuracie prsia milostivej panej´, ale aj ´Pytliacke orgie´, ´Jánošíkov vrkoč´, či ´Gurmánske medailónky´. Hostia si radi zamaškrtia aj na našich múčnikoch ako sú slivkové gule s makom alebo hoci aj domáce rezance s orechmi a vaječným koňakom. U nás máme vždy plno, na nedostatok práce sa veru nemôžeme sťažovať, veď denne uvaríme aj 300 obedov a pripravíme švédske stoly s 1600 porciami. To všetko by nebolo možné bez vysoko odborného a zdatného manažmentu. Som hrdá na to, že mám možnosť pracovať v tomto hoteli so skvelým tímom kuchárov, splnil sa mi tak najväčší detský sen," uzavrela svoje rozprávanie sympatická Taťjana Paďourová.
Svojej práci sa môže naplno venovať aj vďaka podpore svojho manžela, ktorý prevzal na seba vedenie domácnosti. Pomáhajú aj deti, z ktorých majú obaja radosť. Nečudo, veď najstaršia Emília končí vedecký smer molekulárnej biológie na Karlovej Univerzite v Prahe, syn Mirko a najmladšia Ivanka sa vydali v maminých šľapajach a zatiaľ ešte študujú.
Skvelé recepty tejto majsterky varešky, ktoré skutočne stoja za ochutnanie, prinášame i čitateľom Víkendu.
Jánošíkov vrkoč
pre 4 osoby
Potrebujeme: 600 g bravčovej panenky, 200 g oravskej slaniny, 100 g oleja, 100 g syrokrému, 200 g syra Niva, 250 g smotany 33%, 200 g vývar, soľ, cesnak, 1 g bieleho mletého korenia.
Postup: Každú porciu bravčovej panenky 2 krát narežeme, aby nám vznikli tri dlhé pásiky na ktoré položíme 3 rovnako dlhé pásiky oravskej slaniny. Vrchnú časť upevníme a zapletieme vrkoč. Každý vrkoč jemne posolíme a potrieme roztlačeným cesnakom. Na rozohriatom oleji vrkoč z obidvoch strán opečieme.
Omáčku si pripravíme tak, že syry nakrájame na malé kocky, a spolu so smotanou dáme variť. Pridáme mleté biele korenie a podľa potreby pridávame vývar, aby nám vznikla hladká omáčka.
Na tanier nalejeme syrovú omáčku a položíme na ňu opečený vrkoč. Podávame s rôznymi druhmi príloh.
Opekané trojhranky plnené Nivou a olivami (4 osoby)
Potrebujeme: toastový chlieb - 8 kusov, 100 g Nivy, 50 g olív, 2 ks vajcia, 1 dcl mlieka, 2 dcl oleja.
Postup: Chlieb natrieme Nivou, obložíme nasekanými olivami, spojíme druhým chlebom tiež potretým Nivou, poriadne stlačíme, rozrežeme na 2 trojhranky, obalíme v rozšľahanom vajci s mliekom a vypražíme v oleji. Podávame k rôznym zeleninovým šalátom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.