Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (42.)

Šéfkuchárka Grand hotela Permon pani Taťjana Paďourová svojou prácou doslova a do písmena žije. Už ako celkom maličká si vysnívala sen a to smieť tak

pracovať vo veľkom, ligotavo-žiarivom a známom hoteli. Stalo sa, veď Permon patrí k najväčším a najlepším hotelom na Slovensku. Exkluzívny je nielen vďaka svojej polohe, stojí uprostred prekrásnej tatranskej prírody v Podbanskom, ktoré je vstupnou bránou do našich veľhôr, ale aj svojím architektonickým riešením a dnes už aj nebývalou atrakciou. Len pred nedávnom tu otvorili lákavý raj - Permon´s Paradies. Je to oáza zdravia, ktorá pohladí dušu i telo, svet nápaditých kúpeľov, sáun, vodných prekvapení akými je divoká rieka, vodná cesta, vitálny dážď, či liečivá aromaterapia, ktorá ponúka jedinečnú technológiu inhalácie suchej pary, doposiaľ nikde inde nepoužitú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Spokojnosť hostí v hoteli však do veľkej miery závisí aj od toho, ako sa v ňom varí a to v Permone dobre vedia, preto zverili kuchynské kráľovstvo práve do rúk Taťjany Paďourovej.

Jej vzťah k vareniu pramení v detstve, kedy trávila mnoho času v kuchyni svojej starej mamy v Malackách. Len ona vedela variť s takou láskou a kuchyňu prevoňať kysnutými koláčmi s makom, či orechmi, chutnými štrúdľami, polievkami, na aké sa nezabúda. "Bez lásky človek neuvarí, varenie je umenie a treba k nemu pristupovať s otvoreným srdcom," zapamätala si malá Taťjana a vedela, že sa kulinárstvu upíše na celý život.

Potom ako si urobila maturitu a doplnila si kvalifikáciu na vedúcu prevádzky spoločného stravovania, začala pracovať v gastronómii. Prešla všetkými profesiami od pomocnej kuchárky, cez kuchárku, vedúcu výroby i prevádzky až po šéfkuchárku. Tri roky dokonca varila aj vo Švajčiarsku a tak o kulinárstve vie toho viac ako dosť.

SkryťVypnúť reklamu

K vareniu pristupuje s fantáziou a veľmi tvorivo. Má na čom stavať, už ako 13-ročná posielala svoje autorské recepty do rôznych časopisov a zbiera aj kuchárske knihy a staré receptúry. Aj jedálny lístok vo svojej domovskej reštaurácii zostavovala tak, aby bol nápaditý a aby si v ňom každý prišiel na svoje. "V ponuke máme recepty na jedlá z celého sveta," povedala nám pani šéfkuchárka. "Obľúbené sú naše ´Kuracie prsia milostivej panej´, ale aj ´Pytliacke orgie´, ´Jánošíkov vrkoč´, či ´Gurmánske medailónky´. Hostia si radi zamaškrtia aj na našich múčnikoch ako sú slivkové gule s makom alebo hoci aj domáce rezance s orechmi a vaječným koňakom. U nás máme vždy plno, na nedostatok práce sa veru nemôžeme sťažovať, veď denne uvaríme aj 300 obedov a pripravíme švédske stoly s 1600 porciami. To všetko by nebolo možné bez vysoko odborného a zdatného manažmentu. Som hrdá na to, že mám možnosť pracovať v tomto hoteli so skvelým tímom kuchárov, splnil sa mi tak najväčší detský sen," uzavrela svoje rozprávanie sympatická Taťjana Paďourová.

SkryťVypnúť reklamu

Svojej práci sa môže naplno venovať aj vďaka podpore svojho manžela, ktorý prevzal na seba vedenie domácnosti. Pomáhajú aj deti, z ktorých majú obaja radosť. Nečudo, veď najstaršia Emília končí vedecký smer molekulárnej biológie na Karlovej Univerzite v Prahe, syn Mirko a najmladšia Ivanka sa vydali v maminých šľapajach a zatiaľ ešte študujú.

Skvelé recepty tejto majsterky varešky, ktoré skutočne stoja za ochutnanie, prinášame i čitateľom Víkendu.

Jánošíkov vrkoč

pre 4 osoby

Potrebujeme: 600 g bravčovej panenky, 200 g oravskej slaniny, 100 g oleja, 100 g syrokrému, 200 g syra Niva, 250 g smotany 33%, 200 g vývar, soľ, cesnak, 1 g bieleho mletého korenia.

Postup: Každú porciu bravčovej panenky 2 krát narežeme, aby nám vznikli tri dlhé pásiky na ktoré položíme 3 rovnako dlhé pásiky oravskej slaniny. Vrchnú časť upevníme a zapletieme vrkoč. Každý vrkoč jemne posolíme a potrieme roztlačeným cesnakom. Na rozohriatom oleji vrkoč z obidvoch strán opečieme.

Omáčku si pripravíme tak, že syry nakrájame na malé kocky, a spolu so smotanou dáme variť. Pridáme mleté biele korenie a podľa potreby pridávame vývar, aby nám vznikla hladká omáčka.

Na tanier nalejeme syrovú omáčku a položíme na ňu opečený vrkoč. Podávame s rôznymi druhmi príloh.

Opekané trojhranky plnené Nivou a olivami (4 osoby)

Potrebujeme: toastový chlieb - 8 kusov, 100 g Nivy, 50 g olív, 2 ks vajcia, 1 dcl mlieka, 2 dcl oleja.

Postup: Chlieb natrieme Nivou, obložíme nasekanými olivami, spojíme druhým chlebom tiež potretým Nivou, poriadne stlačíme, rozrežeme na 2 trojhranky, obalíme v rozšľahanom vajci s mliekom a vypražíme v oleji. Podávame k rôznym zeleninovým šalátom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 716
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 389
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 4 917
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 564
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 719
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 461
  7. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 081
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 739
  1. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  2. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  3. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  4. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  5. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  6. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  7. Jozef Varga: Rusi majú nato dobiť Európu, chcú naspäť veľkú Rus
  8. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Francúzsko.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 56 547
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 647
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 107
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 098
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 997
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 8 418
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 7 048
  8. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne? 4 925
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  2. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  3. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  4. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  5. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  6. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  7. Jozef Varga: Rusi majú nato dobiť Európu, chcú naspäť veľkú Rus
  8. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Francúzsko.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 56 547
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 647
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 107
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 098
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 997
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 8 418
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 7 048
  8. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne? 4 925
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu