Korzár logo Korzár

Pohľad do histórie gastronómie od praveku po dnešok (13)

Keď sa presunieme na sever Európy zistíme, že aj gastronómia sa zakladá na celkom iných princípoch ako v ostatnej časti svetadielu.Chlieb s maslom

Keď sa presunieme na sever Európy zistíme, že aj gastronómia sa zakladá na celkom iných princípoch ako v ostatnej časti svetadielu.

Chlieb s maslom a zelenina z dovozu

Ak ste v Dánsku ten chlieb s maslom netreba brať doslova. Pod touto pochúťkou, nazývanou "Smorrebrod" sa totiž skrýva krajec bieleho, čierneho, ražného, či gazdovského chleba, na ktorý natrú rôzne ochutené maslo a potom nakladú raky, mušle, mäso a syr. Tieto ingrediencie vždy závisia od druhu chleba. Smorrebrod ponúkajú tak v elegenatných reštauráciach ako v bufetoch a s obľubou ho konzumujú aj na ulici. Zapíjajú ho pivom alebo studeným mliekom, čo je ináč zvykom po každom druhu jedla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dáni majú radi bohaté raňajky. Na stôl kladú údeniny, veľmi kavlitné maslo, jogurty, viacero druhov chleba, pečiva, čaj, kávu, mlieko, ale mnohí dávajú prednosť kaši, ovseným vločkám a ovociu. Zelenina a ovocie sa do Dánska dováža, nakoľko klimatické podmienky a krátka doba vegetácie nedovoľujú ich dopestovať vo vlastnej krajine.

Dáni jedia v priebehu dňa ešte niekoľkokrát - dooobeda i poobede konzumujú čaj, kávu, pečivo. Na obed a večeru si dajú výdatné pečené mäsá, najmä hovädzie, bravčové a divinu. Ako prílohy sú to varené či pečené zemiaky, rôzne druhy zeleniny a nezaobídu sa ani bez omáčok.

Polievku jedia iba málokedy, zato obľubujú predjedlá. Ide najmä o studené ryby, mušle, raky a paštety. Ako dezert sa podávajú pudingy, krémy a zmrzlina. Zákusky sa pripravujú z lístkového alebo kysnutého cesta plnené vanilkovým krémom, ovocím a šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Návštevu Fínska začneme netradične - nápojmi. K Fínsku patrí totiž i jedna severská špecialita, ktorá prežila aj mnohoročné obdobie prohibície: fínske Sahti. Ide o neobvyklý nápoj, ktorý sa stovky rokov varil len v domácnostiach. V posledných rokoch sa predáva aj v obchodoch a špeciálnych krčmách. Tento nápoj, na výrobu ktorého mali na každom statku svoj originálny recept, je doslova časťou fínskej kultúry a histórie. Patrí k tradícii, čo dokladuje i fakt, že sa veľmi často varí v saune, kde ho Fíni často aj pijú. Zrejme najsilnejšiu tradíciu má Sahti - do ktorého výrobcovia pridávajú aj guličky z jalovca - na severozápade krajiny v oblasti Lammi.

Aj výroba piva má v tejto severskej krajine svoju tradíciu. Najstarší zo súčasných fínskych pivovarov založil v Helsinkách Rus Nikolaj Sinebričov, ktorý začal okolo roku 1850 vyrábať špeciálne kvasené pivo. Približne päťdesiat rokov predáva pivovar svoje produkty pod značkou Koff. Majiteľ Koffu vlastní aj pivovar v meste Pori, odkiaľ pochádza značka Karhu (na snímke). (Nabudúce: Na ceste z Fínska do Švédska).

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 84 835
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 545
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 277
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 497
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 354
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 220
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 416
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Rudolfa Vallová: Prečo nám dnešok pripomína čas II. svetovej vojny?
  4. Vladimír Bojničan: Prečo je “Desatoro” morálne neakceptovateľné v dnešnej modernej spoločnosti
  5. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  6. Ján Škerko: Prečo vláda nezvládla slintačku a krívačku? Lebo sama je ňou postihnutá
  7. Teodor Dlužanský: Vážení zamestnanci okrem verejného sektora – štát ďakuje!
  8. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 724
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 588
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 40 373
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 192
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 479
  6. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 15 335
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 976
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 860
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  4. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Rudolfa Vallová: Prečo nám dnešok pripomína čas II. svetovej vojny?
  4. Vladimír Bojničan: Prečo je “Desatoro” morálne neakceptovateľné v dnešnej modernej spoločnosti
  5. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  6. Ján Škerko: Prečo vláda nezvládla slintačku a krívačku? Lebo sama je ňou postihnutá
  7. Teodor Dlužanský: Vážení zamestnanci okrem verejného sektora – štát ďakuje!
  8. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 724
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 588
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 40 373
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 192
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 479
  6. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 15 335
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 976
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 860
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  4. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu