Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (43.)

Najväčším šťastím pre človeka je, keď si v živote nájde prácu, ktorá je zároveň aj jeho koníčkom. Šéfkuchárovi Michalovi Gimovi a zároveň majiteľovi

Kelt Pub Lammas v Prešove sa to podarilo. Dokázal spojiť svoju gastronomickú vášeň s láskou k muzike, histórii a, čuduj sa svete, k ekonomike. Kombinácia je to zdanlivo nezlučiteľná, ale podarilo sa (k súladu a dnešnej harmónii však viedla dlhá cesta skúseností a hľadania). Varenie Michala Gimu bavilo odmalička, rovnako ako hudba. Prvé kuchárske inšpirácie získaval pri nazeraní pod pokrievky hrncov svojej mamy a starej mamy. Učil sa, tvoril, sníval a - ako inak - trápil sladké drevo. Po absolvovaní štúdií - venoval sa ekonomike - pracoval ako vedúci rôznych reštauračných prevádzok a zariadení, až raz v ňom dozrelo rozhodnutie otvoriť si vlastný podnik. "Chcel som vytvoriť niečo zvláštne a originálne. Miesto, kde by sa ľudia cítili dobre a kde by bola aj dobrá kuchyňa. A tak som sa rozhodol otvoriť v Prešove keltský pub." Povedal nám pán šéfkuchár. V encyklopédii archeológie stojí, že: "Kelti (Galovia) sú skupina indoeurópskych kmeňov, ktorých kultúra (laténska) predstavuje vrchol barbarskej civilizácie v našich dejinách. Ich historický význam je v tom, že otvorili cestu výdobytkom antického sveta a položili základy ďalšieho rozvoja. Keltskými jazykmi a dialektami hovorí ešte aj dnes asi 2 milióny ľudí vo francúzskom Bretónsku, v britskom Walese, v Škótsku a Írsku."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Keď teda chcel Michal Gima vytvoriť naozaj dokonalú ilúziu s nádychom minulosti a na jedálnom lístku oživiť keltské špeciality, musel toho veľa naštudovať. Preto sa do príprav zarátali aj hodiny strávené nad knihami. Námaha sa však vyplatila. Dnes ponúka na atraktívnom a skutočne originálnom jedálnom lístku vo forme novín s názvom "Hlad ľudu" tím šikovných kuchárov viac ako 80 druhov jedál, rovnaké množstvo príloh a šalátov s názvami, ktorých jeden je zvláštnejší ako ten druhý a okrem tých keltských sú tu aj také, ktoré súvisia s hudbou. "Sme vlastne aj hudobným a umeleckým klubom. Keďže hrám v skupine Mloci aj v novozaloženej formácii Malý princ a navyše spoluorganizujem dnes už známy Country festival Sigord, na našom jedálnom lístku je napr. mäsová misa "Mlocký hlad" alebo "Pirohy B B country" špecialita "Malý princ" a podobne. Neďaleko nás je aj divadlo a stretnúť u nás niektorého z umelcov nie je naozaj žiadnym problémom. A čo sa týka plánov do budúcnosti, sú odvážne. Chceme rozšíriť prevádzku o ďalších 100 miest, organizovať, tak ako doteraz, rôzne akcie pri príležitosti významných keltských sviatkov a ako inak, zachovať si stále dobrú kuchyňu."

SkryťVypnúť reklamu

Doma u Gimovcov majú varenie rozdelené. Pani manželke varí veľmi dobre, rovnako ako dcéra Katka a dokonca i syn Michal, ako nám však pán Gima prezradil, najväčšiu radosť má vtedy, keď môže variť on sám. V kuchyni je totiž rád a dokázal nám to aj pri nakrúcaní televíznej relácie Varím, varíš, varíme.

Recepty na špeciality s vôňou histórie teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Murphy's Chicken (Kuracie prsíčka v šunkovom plátku)

Rozpočet pre 4 osoby: 4 kuracie prsia po 125 g, ˝ lyţičky bieleho korenia, Ľ lyţičky oreg?na, 8 šunkových plátkov, 4 lyžice masla na pečenie, 100 g kyslej smotany, 100 g sladkej smotany, soľ, 8 špáradiel.

Príloha: 200 g hranolky, 2 dl oleja, 200 g ryža, 50 g hrášok mrazený, voda.

Postup: Mäso posolíme, okoreníme a jemne ponarezujeme, potom speníme na panvici maslo pri strednej teplote. Rezne vložíme do rozpusteného masla, počas pečenia ich často obraciame. Hotové rezne vyberieme a na rozpálené maslo dáme opiecť plátky šunky. Do opečenej šunky vložíme rezne, zabalíme ich a ešte chvíľu pečieme. Hotové rezne dáme na misu. Prikryjeme. Do šťavy z výpeku zamiešame smotanu a povaríme. Ochutíme a prelejeme do misy na omáčku. Podávame s varenou ryžou s hráškom a opekanými hranolkami.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiaky Conn Cetchathach (Zemiaky so syrovou penou)

Potrebujeme: 8 väčších zemiakov, maslo, tavený syr (napr. Bambinko), cesnak, petržlenovú vňať a olej na pečenie.

Postup: Umyté zemiaky v šupke varíme asi 3 minúty od doby, keď začne voda vrieť. Zemiaky vyberieme, priečne ich asi 4 krát narežeme na povrchu do hĺbky asi 1/3 zemiakov a vo vyhriatej rúre ich necháme na troche oleja upiecť tak, aby sa teplom roztvorili a na rezoch do zlatista upiekli. Na horúce zemiaky do zárezov nanesieme zmes, vymiešanú z masla, taveného syra, prelisovaného cesnaku a petržlenovej vňate. Podávame ihneď a horúce!

Leinsterské bravčovinky

Potrebujeme: 400 g zemiakov, 120 g bravčového bôčika, hladkú múku na obaľovanie, olej na vyprážanie, soľ, čierne korenie, horčicu, chlieb.

Postup: Do postrúhaných zemiakov (zemiaky postrúhame ako na zemiakové placky) pridáme pomletý bravčový bôčik, soľ a mleté čierne korenie. Vymiesime a vytvoríme tenké placky menšej veľkosti dlane. Obalíme ich v hladkej múke a sprudka opečieme na oleji po oboch stranách do zlatista. Podávame horúce na krajíčku chleba potreté horčicou a posypané nadrobno pokrájanou cibuľkou.

Colcannom (4 porcie - Tradičná írska špecialita)

Potrebujeme: 4 väčšie zemiaky, 300 g na rezance postrúhanú sladkú bielu kapustu, 60 g masla, 2 dl teplého (!) mlieka, petržlenovú vňať, nakrájanú cibuľku (množstvo podľa chuti), mleté čierne korenie, soľ.

Postup: Zemiaky uvaríme v osolenej vode, potlčieme ich (skôr nahrubo, nie na kašu). Primiešame s kapustou, ktorú sme predtým 10 minút povarili v slanej vode a opražili spolu s cibuľkou na masle. Zmes prelejeme teplým mliekom a opäť premiešame. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s úsmevom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 858
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 448
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 181
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 572
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 824
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 193
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 093
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 889
  1. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  2. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  3. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  4. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  5. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  6. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  7. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  8. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 70 689
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 730
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 155
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 151
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 022
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 8 961
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 6 381
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 510
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Martin Madej stvárňuje Jozefa Tisa v inscenácii Hitlerov prezident a hrá ho spôsobom, kedy je aj divák na pochybách, či v Tisovi nebolo trochu ľudskosti.

V divadle hrá Jozefa Tisa.


15
Grécko - Slovensko: ONLINE prenos z prípravného zápasu.

Sledujte s nami prenos.


4
17. november v Bratislave.

To, že zo všetkých sviatkov zmizne práve 17. november, dokazuje, že sme neustrážili demokraciu.


Veronika Šikulová 40
Coco Gauffová vo finále Roland Garros 2025.

Gauffová zdolala Sabalenkovú v druhom grandslamovom finále.


a 1 ďalší 6
  1. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  2. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  3. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  4. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  5. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  6. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  7. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  8. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 70 689
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 730
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 155
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 151
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 022
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 8 961
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 6 381
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 510
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu