koncentráciou olova v tele a infarktom existuje priama súvislosť.
Vysokú hladinu olova vedci objavili v mäse zo žralokov, mečiarov, makrel a menšie množstvo v čerstvých i mrazených tuniakoch. Ľudia by preto mali vylúčiť tieto druhy rýb zo svojej stravy, a to predovšetkým tehotné ženy a malé deti. Vedci sa obávajú, že olovo môže poškodiť nervový systém plodu a malé deti môže priotráviť.
Vedci v rámci svojho výskumu vyšetrili 1400 mužov z ôsmich krajín, vrátane Británie a zistili, že v tele mužov, ktorí prekonali infarkt, bola hladina olova vyššia o 15 percent, ako u tých, ktorí žiadne problémy so srdcom nemali. Dospeli preto k záveru, že priaznivé účinky konzumácie rýb bohatých na omega 3 mastné kysliny úplne anuluje vysoká koncentrácia olova v ich organizme. To ale podľa výskumníkov neznamená, že ľudia by mali úplne vylúčiť ryby z jedálneho lístka, veď napríklad u malých oceánskych rýb či lososov bola koncentrácia olova v poriadku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.