Korzár logo Korzár

Pohľad do histórie gastronómie od praveku po dnešok (13)

Keď sa presunieme na sever Európy zistíme, že aj gastronómia sa zakladá na celkom iných princípoch ako v ostatnej časti svetadielu.Chlieb s maslom

Keď sa presunieme na sever Európy zistíme, že aj gastronómia sa zakladá na celkom iných princípoch ako v ostatnej časti svetadielu.

Chlieb s maslom a zelenina z dovozu

Ak ste v Dánsku ten chlieb s maslom netreba brať doslova. Pod touto pochúťkou, nazývanou "Smorrebrod" sa totiž skrýva krajec bieleho, čierneho, ražného, či gazdovského chleba, na ktorý natrú rôzne ochutené maslo a potom nakladú raky, mušle, mäso a syr. Tieto ingrediencie vždy závisia od druhu chleba. Smorrebrod ponúkajú tak v elegenatných reštauráciach ako v bufetoch a s obľubou ho konzumujú aj na ulici. Zapíjajú ho pivom alebo studeným mliekom, čo je ináč zvykom po každom druhu jedla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dáni majú radi bohaté raňajky. Na stôl kladú údeniny, veľmi kavlitné maslo, jogurty, viacero druhov chleba, pečiva, čaj, kávu, mlieko, ale mnohí dávajú prednosť kaši, ovseným vločkám a ovociu. Zelenina a ovocie sa do Dánska dováža, nakoľko klimatické podmienky a krátka doba vegetácie nedovoľujú ich dopestovať vo vlastnej krajine.

Dáni jedia v priebehu dňa ešte niekoľkokrát - dooobeda i poobede konzumujú čaj, kávu, pečivo. Na obed a večeru si dajú výdatné pečené mäsá, najmä hovädzie, bravčové a divinu. Ako prílohy sú to varené či pečené zemiaky, rôzne druhy zeleniny a nezaobídu sa ani bez omáčok.

Polievku jedia iba málokedy, zato obľubujú predjedlá. Ide najmä o studené ryby, mušle, raky a paštety. Ako dezert sa podávajú pudingy, krémy a zmrzlina. Zákusky sa pripravujú z lístkového alebo kysnutého cesta plnené vanilkovým krémom, ovocím a šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Návštevu Fínska začneme netradične - nápojmi. K Fínsku patrí totiž i jedna severská špecialita, ktorá prežila aj mnohoročné obdobie prohibície: fínske Sahti. Ide o neobvyklý nápoj, ktorý sa stovky rokov varil len v domácnostiach. V posledných rokoch sa predáva aj v obchodoch a špeciálnych krčmách. Tento nápoj, na výrobu ktorého mali na každom statku svoj originálny recept, je doslova časťou fínskej kultúry a histórie. Patrí k tradícii, čo dokladuje i fakt, že sa veľmi často varí v saune, kde ho Fíni často aj pijú. Zrejme najsilnejšiu tradíciu má Sahti - do ktorého výrobcovia pridávajú aj guličky z jalovca - na severozápade krajiny v oblasti Lammi.

Aj výroba piva má v tejto severskej krajine svoju tradíciu. Najstarší zo súčasných fínskych pivovarov založil v Helsinkách Rus Nikolaj Sinebričov, ktorý začal okolo roku 1850 vyrábať špeciálne kvasené pivo. Približne päťdesiat rokov predáva pivovar svoje produkty pod značkou Koff. Majiteľ Koffu vlastní aj pivovar v meste Pori, odkiaľ pochádza značka Karhu (na snímke). (Nabudúce: Na ceste z Fínska do Švédska).

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  2. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  3. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  4. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  5. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  6. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  7. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  8. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  1. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  2. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  3. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  4. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  5. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  6. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  8. Vzducholoď aj koncert Kaliho? Takto Kaufland oslavuje narodeniny
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 12 630
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 8 098
  3. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 7 644
  4. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 3 935
  5. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 3 647
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 3 059
  7. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 2 736
  8. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 2 471
  1. Rado Surovka: Robo, dokázal si to, gratulujeme.
  2. Pavel Macko: Prelomia Rusi obranu alebo ustúpia ultimátu?
  3. Soňa Kallová: Je to žralok?
  4. Ján Raclavský: Uhorková sezóna prebitá “zásadnou” otázkou: Má sa predĺžiť funkčné obdobie v samospráve?
  5. Monika Albertiová: Kto za koho kope? Briti, influenceri a tichý vplyv na slovenské voľby
  6. Ján Valchár: Pray for Bielorusko and Kamčatka!
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami: Zbrojníky - Pežerňa
  8. INESS: Koľko ušetrí telemedicína?
  1. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 42 091
  2. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 33 607
  3. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 16 071
  4. Monika Albertiová: Kritika nie je útok: PS versus Hnutie Slovensko. Zas do seba kopú - a Fico sa smeje 6 845
  5. Otilia Horrocks: Kto je tu vlastne podozrivý? Matovičovci, ktorí zverejnia mená — alebo tí, čo mlčia? 6 712
  6. Martin Ondráš: Hrobár slovenského vidieka 6 648
  7. Ján Šeďo: Myslel som si, že v Tatrách konečne parkujeme za rozumné ceny... 6 298
  8. Ján Valchár: Bol som zablogovaný. 6 207
  1. Pavel Macko: Prelomia Rusi obranu alebo ustúpia ultimátu?
  2. INESS: Koľko ušetrí telemedicína?
  3. Marcel Rebro: Pellegriniho sestra: Colombova žena slovenskej politiky
  4. Pavel Macko: Nemecká vs. ruská ekonomika: Fakty proti mýtom, ktoré šíri Fico
  5. Pavel Macko: Prečo rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom nikam nevedú?
  6. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  7. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  8. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu