ako pracovisko odborného výcviku SOU dopravy a služieb vo Zvolene. Vladimír Staššák tu prijal miesto zástupcu šéfkuchára a vlastne sa vrátil ku škole, ktorú pred rokmi sám absolvoval. Varenie ho bavilo od malička a keď sa rozhodovalo o jeho budúcom povolaní, nezaváhal ani na chvíľu a prihlásil sa na štúdium - odbor kuchár - čašník. Jeho voľbu zjednodušovalo aj to, že SOU dopravy a služieb vo Zvolene má výborné meno, skvelé výsledky a dlhú tradíciu. Veď je to najstaršia učňovská škola bývalého horného Uhorska, vyučovať sa tam začalo 1. 11. 1883. Po skončení školy nastúpil do hotela Poľana, ktorého vychýrenú reštauráciu poznajú mnohí gurmáni. Práve tu varil aj pre nášho prezidenta Rudolfa Schustera, premiéra Mikuláša Dzurindu a iných významných hostí. Okrem našej kuchyne sa venoval aj orientálnym špecialitám, ktoré ho zaujali originálnymi kombináciami surovín a často veľmi exotickým korením. "Ponuka prísť pracovať do novootvorenej prevádzky ma veľmi zaujala nielen preto, že mám rád zmenu, ale baví ma i práca mladými, a tak dúfam, že sa mi bude dariť. Hotel Akademik nadväzuje na tradíciu bývalej reštaurácie. Za múrmi, kde si doteraz žiaci odborov kuchár-čašník a hotelovej akadémie zdokonaľovali svoje odborné vedomosti a praktické zručnosti. Som presvedčený, že aj naša nová reštaurácia bude mať dobré meno a povesť kuchyne, ktorá stojí za ochutnanie. Na našom jedálnom lístku nechýbajú studené i teplé predjedlá, polievky, minútky či múčniky. Ochutnať sa u nás dajú napr. Jelenie medailóniky marinované na borievkach, zaujímavý Feniklový šalát s plesňovým syrom Niva, alebo hoci aj Filety z hovädzej sviečkovice s domácimi širokými rezancami."
Výber je bohatý a na svoje si môže prísť každý. A čo má najradšej náš majster kuchár? "Zjem všetko, čo lákavo vonia a chutne vyzerá. Ale ak mám byť úprimný, uprednostňujem mäso," povedal nám Vladimír Staššák a pridal aj recepty na niekoľko špecialít, ktoré teraz ponúkame i čitateľom víkendu.
Kuracie prsia s marhuľami na indický spôsob
Potrebujeme: 600 g kuracie prsia, 2 g anýzu, 2 g chili papričky, 120 g cibule, 12 g cesnaku, 120 g sušených marhúľ, 80 g šľahačková smotana, 240 g šúpaných paradajok, 30 g oleja, soľ, sójová omáčka.
Postup: Kuracie prsia zľahka naklepeme, posolíme a potrieme trochu cesnakom. Prudko opečieme z obidvoch strán na rozpálenom oleji. Mäso vyberieme a necháme si na teple. V panvici orestujeme cibuľu, pridáme zvlášť cesnak, olúpané paradajky a marhule. Podusíme spolu s pridaným mäsom, pridáme ešte chili papričky. Nakoniec podlejeme smotanou, podusíme všetko spolu a dochutíme soľou. Podávame s ryžou.
Filetky z hovädzej sviečkovice
Potrebujeme: 600 g hovädzej sviečkovice, olivový olej, 80 g šampiňónov, 100 g čerstvú červenú papriku, 1 dl bieleho vína Nitrianske knieža, sójovú omáčku, soľ, mleté čierne korenie, červenú cibuľu, čerstvú cuketu, maizenu, domáce široké rezance.
Postup: Mäso nakrájame na jemné plátky, osolíme, okoreníme, prudko opečieme na oleji. Pridáme nahrubo nakrájanú zeleninu, všetko orestujeme spolu, nakoniec prilejeme sójovú omáčku rozmiešanú s vínom a maizenou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.