V minulom čísle sme fínsku gastronómiu predstavili nápojmi, hlavne pivom. Dnes sa pozrieme na ponuky jedálnička.
Výbornej chuti sú napríklad pácované haringy, kultovým sú jedlá zo sobieho mäsa, za ozajstné pochúťky pokladajú Fíni pácovanú alebo údenú šunku z medveďa, ale v hojnom množstve sa v tejto krajine konzumuje i bravčové a hovädzie mäso. Pretože kvôli chladnému podnebiu si organizmus potrebuje doplniť svoju zásobu energie, najmä v zime sa zvyšuje konzumácia jedál pripravených z mastného mäsa. Chlieb pečú hlavne z jačmeňa a raže, Laponci varia z raže a sobej krvi aj špeciálnu kašu. Ako príloha k mäsu sa podávajú najmä varené zemiaky, ponuka zeleniny je veľmi chudobná. Súčasťou obeda či večere nie je dezert ani zákusky, skôr ovocie, ktoré sa vo Fínsku urodí - maliny, jahody, brusnice a černice. Pred jedlom si Fíni zvyčajne dajú pálenku (ražnú alebo borievkovú), počas jedla pijú pivo, čerstvé alebo kyslé mlieko. Vo Fínsku je predaj liehovín obmedzený.
Charakteristickou stravovacou formou vo Švédsku je "smörgasbord", u nás známy švédsky stôl. V reštauráciách na primerane veľký stôl vyložia celú ponuku. Hosť si tu do vopred určeného finančného obnosu môže vybrať to, a toľko, koľko chce. Stôl ponúka ako teplé tak aj studené jedlá - ryby, mušle, rôzne mäsá, dezerty, ovocie. V domácnostiach sa však takto stoluje iba počas sviatkov, či rodinných udalostí. V obľube sú polievky - kyslá kapustová, rybacie polievky z lososa, sleďa, klobásová penová polievka, z ružičkového kelu, studená zemiaková polievka, studená sobia polievka s kaviárom. Podobne ako vo Fínsku sa ponuka mäsa pohybuje od bravčového, cez medvedie až po sobie. Pripravujú ich pečením, dusením, robia z nich fašírky a mäsové guľky. Napríklad iba receptov zo sobieho mäsa je vyše stovky. Menovať všetky jedlá z rýb je beznádejné - niekoľko stovák jedál varia zo pstruhov, lososov, sleďov, úhorov, šťuky a morských rýb. Zaujímavé sú niektoré zeleninové jedlá - paštéta z cibule, pečená biela repa, pečené zemiaky s pórkom a šľahačkou. Čučoriedky, maliny, brusnice sa urodia aj vo Švédsku a tvoria súčasť koláčov a zákuskov, v obľube sú aj hrušky v karamele, pašteta z rebarbory či tvarohová torta.
A ešte niečo o nórskej kuchyni. Zo všetkých spomínaných severských krajín je tu najväčšia konzumácia rýb. Rybolov je v Nórsku pokladaný za národné remeslo z čoho vyplýva, že čerstvé ryby sú na dennom jedálničku. Jednou z výnimiek je tzv. "Rakrret", ocenia ho ale iba naozajstní gurmáni. Ide totiž o to, že čerstvé ryby sa vložia do sklenenej nádoby a dva tri mesiace ich nechajú zrieť. Za ten čas dostanú ryby zvláštnu chuť i "arómu". Kto sa stretneme s touto pochúťkou prvýkrát nie je isté či to znesie jeho nos a žalúdok. Fíni okrem rýb majú radi mrazené, solené, alebo údené bravčové a hovädzie mäso. (Nabudúce: Stáročné tradície u Španielov).
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.