v rodine dodržiava.
Domáca pani - mamička, to je tá, ktorá nám od narodenia až do dospelosti pripravuje nielen milované jedlá a dobrú kávu, ale väčšinou aj pekne prestretý stôl. Určite nám napríklad nebudú chutiť jedlá podávané v nevzhľadnom plaste. Aj keď - mimochodom - niektoré talianske firmy ponúkajú kvalitné, farebné, polopriesvitné sady z plastu, ktorý nesporne svoje kúzlo má, ale tieto sady sú zatiaľ veľmi drahé.
Nielen pri slávnostných príležitostiach, akými sú Vianoce, Veľká noc či svadobná hostina, by sme mali dbať na peknú úpravu stola. Jedinou odmenou za namáhavú prácu pri príprave jedál je pre gazdinku totiž uznanie stravníkov. A tak ju rozhodne nepoteší, ak jedlo zhltnú tak, že ani nepostrehnú, čo vlastne jedli. Nemenej dôležitý je aj spôsob, akým jedlo jeme. U jedla by sme sa totiž nemali ponáhľať a stolovaniu by sme mali venovať dostatok času. Určite nám to prospeje aj po zdravotnej stránke. Príjemné posedenie u pekne prestretého stola s ľuďmi, ktorých máme radi a s dobrým jedlom, ktoré dokážeme vychutnať, by malo patriť k najpríjemnejším okamžikom dňa. Ak by to nebolo pre nič iné, tak aspoň pre to, že spoločne stolovanie stmeľuje rodinu.
Obrus a obrúsky
Prednosť dávame prírodným materiálom - bavlne a ľanu, aj keď je ich údržba pracnejšia. Umývateľné obrusy sú nepríjemné na dotyk a znižujú kvalitu stolovania na úroveň reštaurácie nižšej cenovej skupiny. K farebnému riadu sa hodí biely obrus, k bielemu riadu zas farebný obrus. Obrúsky môžu byť papierové alebo látkové, ktorá sa musia častejšie obmieňať.
Módne trendy
Látky, ktorými sú zdobené okná, sa objavujú na obrusových kompletoch ale aj dekoračných vankúšoch. Princípom nového storočia je ponúkať nielen textil, ale hneď celý nápad. Napr. obrus a k nemu v rovnakom farebnom prevedení riad (tón v tóne). Princíp krásy je nadradený princípu úžitku. Cez veľké obrusy sa kladú ďalšie a ďalšie menšie obrusy a obrúsky (môžu sa častejšie vymieňať). Všetko v jeden celok potom zjednocuje veľmi decentná tlač, jemné kvetinové vzory zas navodzujú príjemnú jarnú náladu. Výsledkom je elegantný, ľahký a vzdušný stôl s nostalgiou 60. rokov.
Taniere a misky
V priemernej domácnosti, kde sa stravujú dvaja dospelí a dve deti, potrebujeme mať minimálne 6 až 12 plytkých, hlbokých a dezertných tanierov a dve sady šálok s podšálkami na kávu a čaj. Ďalej sa vybavíme dvoma sadami príborov. Najvhodnejšie sú z nerezovej ocele. Aj tu platí že lacné je nakoniec veľmi drahé. Nezabudnime ani na vhodné nápojové sklo (na vodu, limonádu, víno, šampanské, pivo, aperitív), ktoré sa bude dopĺňať častejšie, pretože sa ľahko rozbije.
Módny porcelán
Módne trend v porceláne sú najlepšie pozorovateľné v reštauráciách. Jedlo, aj keď ho nie je veľmi veľa, sa podáva na veľkých tanieroch s farebným dekorom na okraji. Predávajú sa u nás samozrejme tiež, ale rátajte s cenou niekoľko sto korún za jeden kus. Ak ste "človek závislý" na národných kuchyniach a milujete taliansku pizzu alebo čínsku kuchyňu, môžete si pokojne postupne dokúpiť aj špeciálny riad, aký je pre tú ktorú kuchyňu typický. Klasika má však stále zelenú. Cibuľový, ružový porcelán, keramika sú stále v móde.
Maličkosti tvoria dokonalosť
Najväčšou ozdobou akéhokoľvek stola bola, je a bude dokonalá harmónia. Od obrusu, cez porcelán, sklo až po príbor. Aj keď je najkrajšou dekoráciou prestretého stolu váza plná kvetov, môžete experimentovať a použiť napr. zapálenú zaujímavú, prípadne aromatickú sviečku, sklenenú dózu s kamienkami alebo iba tak posypať stôl sklenenými guľôčkami. Uvidíte, ako aj tí najhorší jedáci pobežia k naaranžovanému stolu s veľkou radosťou.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.