Výskyt: Pochádza pôvodom zo severnej Ameriky, Prednej Ázie a južnej Európy. U nás sa pestuje výlučne iba v záhradách. Majoránka je prastará liečivá
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
rastlina a pestovali ju už starí Egypťania. Do Európy sa dostala údajne z Jeruzalemu za križiackych vojen a od 16. storočia sa používa ako v kuchyni tak v ľudovom liečiteľstve.
Popis: Spravidla jednoročná bylina z čeľade hluchavkovitých, asi 4é cm vysoká s priamymi listnatými byľami a bielymi alebo bledo ružovými drobnými kvetmi, ktoré tvoria guľaté klásky. Celá rastlina je silne aromatická.
Použitie: Urýchľuje a podporuje trávenie zvýšením tvorby žalúdočných štiav, upokojuje kŕče, vo veľkých dávkach pôsobí slabo omamne, účinkuje mierne močopudne a žlčopudne. Pridáva sa do sirupov, mastí, je účinná pri nafukovaní a do kúpelí posilňujúcich nervy.
Čaj (nálev): 2 lyžičky suchej drvenej vňate zalejeme litrom vriacej vody a necháme 15 minút odstáť. Pijeme jednu šálku denne proti nafukovania, žalúdočným kŕčom, pre upokojenie, pri migréne a bolestiach hlavy.
Inhalácie: Inhalovanie majoránky sa odporúča pri astme.
Vinný nálev: Užívame po lyžiciach pre upokojenie a pri migréne. Pri menštruačných problémoch sa odporúča piť 1 - 3 šálky denne. Príprava: 30 g suchej vňate naložíme na týždeň do litra kvalitného bieleho vína.
Olej: 30 g drvenej sušenej vňate naložíme do litra olivového alebo iného kvalitného oleja a necháme za občasného premiešavania 14 dní stáť. Potom zlejeme a prefiltrujeme. Olejom mažeme údy pri svalovici, pri bolestiach hlavy natierame čelo.
Masť I: 1 čajovú lyžičku sušenej vňate varíme minútu s polievkovou lyžicou červeného vína. Pridáme lyžicu masla, roztavíme a precedíme. Po vychladnutí uložíme do chladničky. Vtierame do nosa pri nádche.
Masť II: 1 lyžičku šťavy vylisovanej z čerstvej vňate rozotrieme s 5 lyžičkami nesoleného masla alebo borovej vazelíny. Užívame ako predošlú. Odporúča sa rovnako prikladať masť na zle hojace sa rany a mokvavé zapálené rany.
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.