Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (45.)

Majster kuchár Rudolf Patorek sa v gastronómii venuje už viac ako 30 rokov. S vareškou precestoval aj kusisko sveta a dnes si na jeho špecialitách

môžete pochutnať v horskej chate Biotika, ktorú nájdete v malebnom prostredí na konci Krpáčovskej doliny. Do služieb madam Gastronómie ho priviedol kamarát, ktorý sa učil za kuchára, často ho navštevoval, a tak slovo dalo slovo a Rudolf sa v Bratislave vyučil tiež. Potom nastúpil do Maďarskej reštaurácie a do tajov kuchyne našich južných susedov prenikal aj v ich vlasti, kde varil tiež. Ako nám povedal: "Maďari dávajú viac smotany a menej papriky ako my, keď varíme špeciality ich kuchyne. Takže nie vždy platí, že čo je maďarské, musí byť aj veľmi pikantné." Ďalšie cudzokrajné skúsenosti získaval u našich východných susedov. Varil pre našich stavbárov, ktorí tu pracovali na výstavbe plynovodu Oremburg. Pekával im aj pravý domáci chlieb - denne až 50 kg. Všetko preto, aby im priblížil vôňu domoviny... Po návrate do vlasti vystriedal niekoľko reštaurácii ako napríklad: Srdiečko, Skalka, Tále, Mýto či Junior. Z reštaurácie hotela Hydrostav prešiel do súčasnej Biotiky a na svojom konte má aj varenie vo Viedni. Rakúšanom veľmi chutili rôzne plnené mäská a tiež naše pirohy plnené lekvárom a posypané makom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rudolf Pastorek varí rád aj doma a experimentov sa nebojí. Okrem prípravy jedál tradičnej slovenskej kuchyne často vymýšľa a kombinuje a vytvára tak celkom nové receptúry. Dokonca i také tradičné sviatky, ako sú Vianoce, minulý rok ozvláštnil tým, že podával aj morčaciu špecialitu s ovocím. Aj napriek inovátorstvu však istá klasika nesmie chýbať, a tak sa štedrovečerná hostina u Pastorekovcov začína vianočkou s cesnakom, pokračuje oblátkou s medom, potom nasleduje ryba. Môže to byť kapor, filé alebo hoci aj pstruh na masle. Nechýba zemiakový šalát s majonézou alebo bez nej, samozrejme zákusky, koláče a o polnoci skvelé kapustnica s klobásou a údeným mäskom.

Pre všetkých, ktorí nechcú pripravovať kapra, pretože má veľa kostí, máme extra tip. Kapor sa dá vykostiť tak, že nemá žiadne kosti, a pritom je to celkom jednoduché. Potom, ako ho zbavíme šupiniek, narežem ho pozdĺž chrbtice smerom ku chvostu a tesne popri kostre odrežeme plát mäska z jednej aj z druhej strany. Získame tak dve filety bez veľkých kostí. Teraz ich husto narežeme z mäsitej časti tak, aby sme popresekávali malé, takzvané ypsilonové kostičky. Potom už kapra nakrájame na porcie a ľubovoľne ho pripravíme. Výborné chutí vyprážaný, ale aj pečený, dusený so zeleninou, smotanou alebo hoci aj s paradajkovou omáčkou. Nevyhadzujeme ani hlavu a všetky časti, ktoré nám zostali po vykosťovaní, z nich urobíme výborný rybací vývar.

SkryťVypnúť reklamu

Možností na to, ako si môžete spestriť tohtoročné vianočné menu je teda naozaj mnoho, my vám ponúkame niekoľko špecialít majstra kuchára Rudolfa Pastoreka.

Tokajské bravčové medajlónky

Suroviny:600 g bravčového vykosteného karé, 30 g soli, mleté čierne korenie, 80 g masla, 100 g hrozna, 100 g bieleho vína, 40 g hladkej múky, 80 g oleja.

Postup:Mäso nakrájame na medajlónky 3 ks na 1 porciu, naklepeme, osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a opekáme po obidvoch stranách. Pridáme maslo a zalejeme vínom, podusíme asi minút, pred dokončením pridáme hrozno, ktoré pred tým prehrejeme v šťave. Podávame s ovocnou ryžou.

Kuracia prsia so špargľou zapekané s enciánom

Suroviny: 800 g kuracích pŕs, biele korenie, špargľa z konzervy, 200 g/16 ks šunky, 80 g masla, 80 g vývaru, 200 g vlašských orechov, 100 g oleja, 80 g enciánu, 100 g pažítky.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na jednu porciu nakrájame 2 plátky kuracích pŕs, naklepeme, posolíme, pokoreníme, do každého plátku položíme plátok šunky a 2 ks špargle, zrolujeme a zašpáratkujeme. Opečieme na miernom ohni, po opečení pridáme vývar a podusíme krátko, zjemníme maslom, orechy nasekáme nožom a pridáme do šťavy, na koniec pridáme pažítku. Príloha podľa vlastného výberu.

Čierno - biele mäso

Suroviny: 400 g morčacích pŕs, 400 g sviečkovice, 50 g oleja, 80 g masla, 80 g hladkej múky, 4 g mletého čierneho korenia, 12 g soli, worcestrovú omáčka, sójovú omáčka, 80 g mandlí, 1 kocku bujónu, petržlenovú vňať.

Postup: Z obidvoch druhov mäsa nakrájame 50 g plátky. Naklepeme, posolíme, pokoreníme a obalíme v múke. Mäso zprudka opečieme na rozpálenom oleji po oboch stranách. Opečené mäso striedavo ukladáme na horúci tanier. Do výpeku pridáme maslo, nadrobno nasekané mandle, ktoré vyrestujeme. Vvyrestované mandle zalejeme vývarom z bujónu, pridáme sójovú a worcestrovú omáčku a pred dovarením pridáme ešte petržlenovú vňať.

Šťava je krémovej konzistencie, typickej chuti. Touto šťavou prelejem mäso. Ako prílohy podávame rôzne druhy upravených zemiakov alebo ryže.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 068
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 414
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 121
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 255
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 085
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 503
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 230
  1. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  2. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  3. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  4. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  5. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  6. Vladimír Bojničan: Pluralita nie je len nejaký rozmar modernity. Je to náš civilizačný základ
  7. Marek Namešpetra: J.K. Love SuperStar
  8. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum.
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 088
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 225
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 681
  4. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 18 656
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 480
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 777
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 344
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 333
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  2. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  3. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  4. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  5. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  6. Vladimír Bojničan: Pluralita nie je len nejaký rozmar modernity. Je to náš civilizačný základ
  7. Marek Namešpetra: J.K. Love SuperStar
  8. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum.
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 088
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 225
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 681
  4. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 18 656
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 480
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 777
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 344
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 333
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu