Egypte, kde sa produkty včiel využívali na mumifikáciu.
Predkovia pravčely majú už tiež nejaký ten rôčik za sebou (50 miliónov rokov), praprababky včely medonosnej sú o čosi mladšie - tie majú za sebou asi takých miliónov 15.
ODKIAĽ SA VZAL...
Med je včelí produkt, za ktorý okrem propolisu a peľu môžeme vďačiť včelám medonosným. Kedysi žili včely v lesoch v spoločenstvách divých včelstiev, neskôr ich prví včelári začali ochraňovať, a preniesli ich až k svojim príbytkom.
NEUVERITEĽNÁ ZMESKA
Med je zdrojom vitamínov, minerálov, amínokyselín obsahuje najmenej 6 dôležitých vitamínov, vrátane B a C, meď, draslík, železo, mangán, enzýmy, vápnik a mnoho iných prírodných zložiek.
Zdraví ho môžu využívať ako pochutinu a chorí ako doplnok liečby, ktorý pomáha revitalizácii črevnej mikroflóry, po užívaní antibiotík značne vybitej.
POPRASKANÉ PERY? ŽIADNY PROBLÉM
Častý zimný problém popraskaných pier a herpesov sa dá medom hravo odstrániť. Obsahuje totiž peroxid vodíka, vďaka čomu má silné antibakteriálne účinky. Stačí ním opakovane natierať postihnuté miesta.
V ľudovej medicíne sa med využíva aj na liečenie popálenín. Urýchľoval hojenie rán tým, že výživným zložkám dopomohol preniknúť na popálené miesta a pomôcť tak rastu nových buniek.
JE ZDRAVÝ, NO SÚ AJ ZDRAVŠIE alebo ČO ZNAMENÁ EKOLOGICKÉ VČELÁRSTVO
Taký vedia vyprodukovať včielky zapojené do projektu ekologického včelárstva. Tento pojem je spätý s nasadením včielok do chránených krajinných oblastí. Kde čistota ovzdušia a neporušenosť flóry sa podpíše pod medovú kvalitu, ktorú nemôže dosahovať med z okolia väčších miest.
KRYŠTALIZÁCIA
Celkom prirodzený jav, ktorému na vrub určite nemožno pripísať zníženú kvalitu medu. Súvisí so zvýšenou cukornatosťou a a ak je prekážkou (určite nie znehodnotením), veľmi jednoducho sa ho dá zbaviť ponorením fľaše medu do horúcej vody a postupným roztápaním.
POROVNANIE SO ZAHRANIČÍM
Čo je alarmujúce je konzumácia našich obyvateľov so zahraničím, kde sa konzumuje až 5 kilogramov medu ročne na osobu. U nás konzumácia viac ako o polovicu nižšia.
V KUCHYNI
Aj tu má to sladká lepkavá pochutina široké využitie do čaju, mlieka ale aj ako nátierka na chlieb či pečivo. Ako sladidlo sa používa už oddávna, najmä bylinkové čaje sa odporúča osladiť si práve medom a nie cukrom. Je dobrou alternatívou zdravého prírodného sladidla pri zvýšenej hladine cukru v krvi.
Vhod príde aj teraz v predvianočnom čase kde sa už tradične pri pečení voňavých medovníčkov. Tak dobrú chuť pri tom sladkom, zdravom, lepkavom.
Autor: kam
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.