Do hrnca dáme variť kapustu s nálevom(podľa potreby prilejeme vodu), pridáme posekanú cibuľu, bobkový list a umyté, na malé kúsky pokrájame mäso a vopred namočené huby. Keď sú mäso a huby mäkké, pridáme rajčiakový pretlak, umytú klobásu a dobre prevarenú zápražku pripravenú z pokrájanej slaniny, múky a vody. Spolu ešte prevaríme a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a rozotretým cesnakom.
Umyté a osušené krídla posolíme. Potrieme ich zmesou z olivového oleja, čierneho korenia, papriky, karí, prelisovaného cesnaku a horčicových semienok. Necháme 60 minút odležať. Potom dáme piecť vo vymastenom pekáči.
Potrebujeme: 200 g mrazených krabov, 1 balenie uvarených zemiakových krokiet, 2 - 3 lyžice oleja, 600 g mrazeného lososa, soľ, čierne mleté korenie, 400 g mrazenej brokolice, 1 cibuľa, 40 g masla, 250 ml vývaru z kostí alebo z kocky masoxu, 250 ml smotany, 1 cm sardelovej pasty z tuby, 20 g mandľových lupienkov.
Rozmrazíme lososa a pokrájame na rezy, opečieme na strednom ohni 6 - 8 min. z oboch strán, až potom posolíme, okoreníme. Kraby po rozmrazení umyjeme a pridáme krátko pred dopečením k lososovi. Na 10 g masla zosklovatíme cibuľu, zalejeme vývarom a smotanou, pridáme sardelovú pastu. Za stáleho miešania 2 - 3 minúty povaríme na miernom ohni, podľa chuti osolíme, okoreníme. Uvarenú brokolicu scedíme, mandľové lupienky opražíme na panvici nasucho, potom osmahneme spolu s brokolicou na zvyšnom masle. Zemiakové krokety rozložíme na plech a pečieme v rúre asi 20 minút. Lososa dáme na misu, obložíme brokolicou, opečenými kroketami a prelejeme sardelovou omáčkou.
Na 50 rožtekov potrebujeme 150 g hladkej múky, 100 g tuku Hera, 50 g mletých orechov, 20 g práškového cukru, 1 žĺtok, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie.
Z múky, zmäknutého tuku, mletých vlašských orechov, cukru a žĺtka vypracujeme cesto a dáme ho na 30 minút do chladničky. Na pomúčenom vále po častiach vytvoríme valček o priemere asi 1 cm, ktorý rozkrájame na 5 cm kúsky. Z nich vytvarujeme rožteky. Dáme ich na plech s papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme doružova. Horúce obaľujeme v práškovom cukre, rozmiešanom s vanilkovým.
Lahodné pralinky
KOKOSOVÉ: Na 45 kusov potrebujeme 60 g masla, 125 g práškového cukru, 300 g kokosovej múčky, dve lyžičky bieleho rumu, papierové košíčky.
Maslo zmiešame s cukrom, pridáme kokosovú múčku a rum, miešame a dávame pozor, aby sa krém nezrazil. Dáme ho na 30 minút do chladničky. Po stuhnutí hmoty čajovou lyžičkou z nej berieme malé množstvo a studenými rukami rýchlo tvarujeme guľky, obalíme v kokose a dáme do papierových košíčkov.
MALINOVÉ: Na 40 kusov potrebujeme 100 ml smotany, 25 g masla, 300 g čokolády na varenie, 50 g malinového džemu, 5 lyžičiek malinového likéru, 40 cukrových perličiek, košíčky.
Smotanu, čokoládu, džem pri stálom miešaní pomaly zohrievame, pridáme likér. Na 60 minút dáme hmotu do chladničky. Po vychladnutí ju striekame z vrecúška do košíčkov a ozdobíme cukrárskou perličkou.
Čokoládové bochníčky
Na 30 kúskov potrebujeme 125 g masla, 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 125 g hladkej múky, 30 g škrobovej múčky, pol lyžičky škorice, 1 lyžičku kakaa, 15 sušených sliviek, 3 lyžičky práškového cukru.
Maslo, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme do peny, pridáme múku, škrob, škoricu, kakao a vypracujeme vláčne cesto. Cesto vyvaľkáme na placku a vykrajujeme z nej kolieska. Slivky rozpolíme, na každé koliesko dáme 1 kúsok slivky a zabalíme, vytvarujeme malé úhľadné bochníčky. Pokladáme na plech (na papier na pečenie), dáme do rúry a 12 minút pečieme. Ešte horúce bochníčky obaľujeme v práškovom cukre, prípadne ich ozdobíme štipkou mletej škorice a položíme do papierových košíčkov.
Babičkine pečivo
Asi na 30 kúskov potrebujeme 275 g hladkej múky, 1 zarovnanú lyžičku kypriaceho prášku, 200 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g masla, 1 bielok, 125 g mletých lieskových orechov, 3 lyžice práškového cukru, 125 g ríbezľového rôsolu alebo džemu.
Z múky, kypriaceho prášku, masla, cukru, vanilkového cukru, bielka a orechov vypracujeme cesto. Vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkáme 1 cm hrubý plát, vykrajujeme formičkami rôzne tvary, ale vždy po dva. Do polovičky z nich vypichujeme malé srdiečka alebo hviezdičky, dáme na plech a pečieme 13 minút. Po vychladnutí zlepujeme horúcim rôsolom plné a vykrajované pečivo a posypeme cukrom. Uložíme do dózy a uzavrieme.
Superšálky skvelej kávy
VANILKOVÁ KÁVA: Olúpeme 1 pomaranč, kúsok nakrájame na pásiky. Pridáme vanilku, 3 lyžičky hnedého cukru, prelejeme 500 ml kávy, varíme 5 minút. Ušľaháme 150 ml smotany, kávu scedíme do šálok, ozdobíme šľahačkou a kôrou z pomaranča.
GRIOTKOVÁ KÁVA: Do šálok dáme po 2 cl griotky, kocku cukru (najlepšie hnedého) a prelejme silnou horúcou kávou. Ušľaháme smotanu a na káve vytvoríme čiapku. Griotku môžeme obmeniť slivovicou alebo hruškovým likérom.
ČOKOLÁDOVÁ KÁVA: Ušľaháme 150 ml smotany, uvaríme 200 ml plnotučného mlieka a šľahačom ho speníme. Do polovice šálky nalejeme silnú kávu, zalejeme mliekom a navrch dáme čiapku šľahačky. Posypeme ju postrúhanou čokoládou v silnej vrstve a ozdobíme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.