Korzár logo Korzár

Čím obohatiť vianočné menu

Pikantná kapustnicaPotrebujeme: 500-750 g kyslej kapusty s nálevom, 1 cibuľa, 2 bobkové listy, 400 g bravčového bôčika, 30 g sušených húb, 3 lyžice

Pikantná kapustnica

Potrebujeme: 500-750 g kyslej kapusty s nálevom, 1 cibuľa, 2 bobkové listy, 400 g bravčového bôčika, 30 g sušených húb, 3 lyžice rajčinového pretlaku, 150 g údenej klobásy, 40 g slaniny, 30 g hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do hrnca dáme variť kapustu s nálevom(podľa potreby prilejeme vodu), pridáme posekanú cibuľu, bobkový list a umyté, na malé kúsky pokrájame mäso a vopred namočené huby. Keď sú mäso a huby mäkké, pridáme rajčiakový pretlak, umytú klobásu a dobre prevarenú zápražku pripravenú z pokrájanej slaniny, múky a vody. Spolu ešte prevaríme a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a rozotretým cesnakom.

SkryťVypnúť reklamu

Pikantné stehná a pečené krídla

KURACIE STEHNÁ: Na 4 porcie potrebujeme 400 g kuracích stehien, soľ a nálev. Pripravíme ho zmiešaním týchto surovín: 3 lyžice olivového oleja, 1 lyžička čili omáčky, 1 lyžička pikantnej horčice, 1 lyžička worcesterskej omáčky, 1 lyžička mletej rasce, pol lyžičky mletej sladkej papriky, pol lyžičky mletej štipľavej červenej papriky.

Umyté a osušené stehná posolíme a vložíme do nálevu na 12 hodín. Potom ich poukladáme do vymasteného pekáča a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatova.

PEČENÉ KRÍDLA: 6 kuracích krídielok, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička červenej papriky, 1 lyžička korenia karí, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička horčicových semienok.

Umyté a osušené krídla posolíme. Potrieme ich zmesou z olivového oleja, čierneho korenia, papriky, karí, prelisovaného cesnaku a horčicových semienok. Necháme 60 minút odležať. Potom dáme piecť vo vymastenom pekáči.

SkryťVypnúť reklamu

Losos v sardelovej omáčke

Potrebujeme: 200 g mrazených krabov, 1 balenie uvarených zemiakových krokiet, 2 - 3 lyžice oleja, 600 g mrazeného lososa, soľ, čierne mleté korenie, 400 g mrazenej brokolice, 1 cibuľa, 40 g masla, 250 ml vývaru z kostí alebo z kocky masoxu, 250 ml smotany, 1 cm sardelovej pasty z tuby, 20 g mandľových lupienkov.

Rozmrazíme lososa a pokrájame na rezy, opečieme na strednom ohni 6 - 8 min. z oboch strán, až potom posolíme, okoreníme. Kraby po rozmrazení umyjeme a pridáme krátko pred dopečením k lososovi. Na 10 g masla zosklovatíme cibuľu, zalejeme vývarom a smotanou, pridáme sardelovú pastu. Za stáleho miešania 2 - 3 minúty povaríme na miernom ohni, podľa chuti osolíme, okoreníme. Uvarenú brokolicu scedíme, mandľové lupienky opražíme na panvici nasucho, potom osmahneme spolu s brokolicou na zvyšnom masle. Zemiakové krokety rozložíme na plech a pečieme v rúre asi 20 minút. Lososa dáme na misu, obložíme brokolicou, opečenými kroketami a prelejeme sardelovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Vanilkové rožteky

Na 50 rožtekov potrebujeme 150 g hladkej múky, 100 g tuku Hera, 50 g mletých orechov, 20 g práškového cukru, 1 žĺtok, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie.

Z múky, zmäknutého tuku, mletých vlašských orechov, cukru a žĺtka vypracujeme cesto a dáme ho na 30 minút do chladničky. Na pomúčenom vále po častiach vytvoríme valček o priemere asi 1 cm, ktorý rozkrájame na 5 cm kúsky. Z nich vytvarujeme rožteky. Dáme ich na plech s papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme doružova. Horúce obaľujeme v práškovom cukre, rozmiešanom s vanilkovým.

Lahodné pralinky

KOKOSOVÉ: Na 45 kusov potrebujeme 60 g masla, 125 g práškového cukru, 300 g kokosovej múčky, dve lyžičky bieleho rumu, papierové košíčky.

Maslo zmiešame s cukrom, pridáme kokosovú múčku a rum, miešame a dávame pozor, aby sa krém nezrazil. Dáme ho na 30 minút do chladničky. Po stuhnutí hmoty čajovou lyžičkou z nej berieme malé množstvo a studenými rukami rýchlo tvarujeme guľky, obalíme v kokose a dáme do papierových košíčkov.

MALINOVÉ: Na 40 kusov potrebujeme 100 ml smotany, 25 g masla, 300 g čokolády na varenie, 50 g malinového džemu, 5 lyžičiek malinového likéru, 40 cukrových perličiek, košíčky.

Smotanu, čokoládu, džem pri stálom miešaní pomaly zohrievame, pridáme likér. Na 60 minút dáme hmotu do chladničky. Po vychladnutí ju striekame z vrecúška do košíčkov a ozdobíme cukrárskou perličkou.

Čokoládové bochníčky

Na 30 kúskov potrebujeme 125 g masla, 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 125 g hladkej múky, 30 g škrobovej múčky, pol lyžičky škorice, 1 lyžičku kakaa, 15 sušených sliviek, 3 lyžičky práškového cukru.

Maslo, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme do peny, pridáme múku, škrob, škoricu, kakao a vypracujeme vláčne cesto. Cesto vyvaľkáme na placku a vykrajujeme z nej kolieska. Slivky rozpolíme, na každé koliesko dáme 1 kúsok slivky a zabalíme, vytvarujeme malé úhľadné bochníčky. Pokladáme na plech (na papier na pečenie), dáme do rúry a 12 minút pečieme. Ešte horúce bochníčky obaľujeme v práškovom cukre, prípadne ich ozdobíme štipkou mletej škorice a položíme do papierových košíčkov.

Babičkine pečivo

Asi na 30 kúskov potrebujeme 275 g hladkej múky, 1 zarovnanú lyžičku kypriaceho prášku, 200 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g masla, 1 bielok, 125 g mletých lieskových orechov, 3 lyžice práškového cukru, 125 g ríbezľového rôsolu alebo džemu.

Z múky, kypriaceho prášku, masla, cukru, vanilkového cukru, bielka a orechov vypracujeme cesto. Vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkáme 1 cm hrubý plát, vykrajujeme formičkami rôzne tvary, ale vždy po dva. Do polovičky z nich vypichujeme malé srdiečka alebo hviezdičky, dáme na plech a pečieme 13 minút. Po vychladnutí zlepujeme horúcim rôsolom plné a vykrajované pečivo a posypeme cukrom. Uložíme do dózy a uzavrieme.

Superšálky skvelej kávy

VANILKOVÁ KÁVA: Olúpeme 1 pomaranč, kúsok nakrájame na pásiky. Pridáme vanilku, 3 lyžičky hnedého cukru, prelejeme 500 ml kávy, varíme 5 minút. Ušľaháme 150 ml smotany, kávu scedíme do šálok, ozdobíme šľahačkou a kôrou z pomaranča.

GRIOTKOVÁ KÁVA: Do šálok dáme po 2 cl griotky, kocku cukru (najlepšie hnedého) a prelejme silnou horúcou kávou. Ušľaháme smotanu a na káve vytvoríme čiapku. Griotku môžeme obmeniť slivovicou alebo hruškovým likérom.

ČOKOLÁDOVÁ KÁVA: Ušľaháme 150 ml smotany, uvaríme 200 ml plnotučného mlieka a šľahačom ho speníme. Do polovice šálky nalejeme silnú kávu, zalejeme mliekom a navrch dáme čiapku šľahačky. Posypeme ju postrúhanou čokoládou v silnej vrstve a ozdobíme.

Zaujímavosti

Prezidentka Islandu Halla Tómasdóttir.

Najlepšie sa spoznáme, keď zažijeme inú kultúru.


Redakcia Korzára
Finále McDonald's Cup: Radosť z prvého miesta. Teší sa ZŠ Spojová Banská Bystrica.

Stretli sa tí najlepší z najlepších.


Redakcia Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 15 710
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 145
  3. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 539
  4. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 4 496
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 3 998
  6. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 715
  7. Plátené tašky a opakované použitie 3 415
  8. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 2 602
  1. Martin Fronk: Brhlovce: Krumplová diera vytesaná do skaly
  2. Jozef Ivan: Google nadržiava babrákom
  3. Otilia Horrocks: Pozor !! Významná úprava VZN o parkovaní v Košiciach v neprospech osôb motoristov ŤZP !!!
  4. Matúš Grznár: Prosperujúci domov kdekoľvek na Slovensku – píše sa rok 2053 (II. časť)
  5. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy?
  6. Viktor Pamula: Prínosy členstva v NATO- výklad a výťah z knihy
  7. Miroslav Kollár: Prečo nechce pravica stavať premiéra?
  8. Štefan Šturdzík: Špinavosti v PPA a ich bagatelizovanie.
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 378
  2. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 979
  3. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 924
  4. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 928
  5. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 10 591
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 7 790
  7. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 719
  8. Ján Valchár: No a tie Orešniky gďe? 4 669
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  3. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  4. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  5. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  7. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  8. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Brhlovce: Krumplová diera vytesaná do skaly
  2. Jozef Ivan: Google nadržiava babrákom
  3. Otilia Horrocks: Pozor !! Významná úprava VZN o parkovaní v Košiciach v neprospech osôb motoristov ŤZP !!!
  4. Matúš Grznár: Prosperujúci domov kdekoľvek na Slovensku – píše sa rok 2053 (II. časť)
  5. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy?
  6. Viktor Pamula: Prínosy členstva v NATO- výklad a výťah z knihy
  7. Miroslav Kollár: Prečo nechce pravica stavať premiéra?
  8. Štefan Šturdzík: Špinavosti v PPA a ich bagatelizovanie.
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 378
  2. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 979
  3. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 924
  4. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 928
  5. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 10 591
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 7 790
  7. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 719
  8. Ján Valchár: No a tie Orešniky gďe? 4 669
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  3. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  4. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  5. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  7. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  8. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu