Korzár logo Korzár

Čím obohatiť vianočné menu

Pikantná kapustnicaPotrebujeme: 500-750 g kyslej kapusty s nálevom, 1 cibuľa, 2 bobkové listy, 400 g bravčového bôčika, 30 g sušených húb, 3 lyžice

Pikantná kapustnica

Potrebujeme: 500-750 g kyslej kapusty s nálevom, 1 cibuľa, 2 bobkové listy, 400 g bravčového bôčika, 30 g sušených húb, 3 lyžice rajčinového pretlaku, 150 g údenej klobásy, 40 g slaniny, 30 g hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do hrnca dáme variť kapustu s nálevom(podľa potreby prilejeme vodu), pridáme posekanú cibuľu, bobkový list a umyté, na malé kúsky pokrájame mäso a vopred namočené huby. Keď sú mäso a huby mäkké, pridáme rajčiakový pretlak, umytú klobásu a dobre prevarenú zápražku pripravenú z pokrájanej slaniny, múky a vody. Spolu ešte prevaríme a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a rozotretým cesnakom.

SkryťVypnúť reklamu

Pikantné stehná a pečené krídla

KURACIE STEHNÁ: Na 4 porcie potrebujeme 400 g kuracích stehien, soľ a nálev. Pripravíme ho zmiešaním týchto surovín: 3 lyžice olivového oleja, 1 lyžička čili omáčky, 1 lyžička pikantnej horčice, 1 lyžička worcesterskej omáčky, 1 lyžička mletej rasce, pol lyžičky mletej sladkej papriky, pol lyžičky mletej štipľavej červenej papriky.

Umyté a osušené stehná posolíme a vložíme do nálevu na 12 hodín. Potom ich poukladáme do vymasteného pekáča a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatova.

PEČENÉ KRÍDLA: 6 kuracích krídielok, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička červenej papriky, 1 lyžička korenia karí, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička horčicových semienok.

Umyté a osušené krídla posolíme. Potrieme ich zmesou z olivového oleja, čierneho korenia, papriky, karí, prelisovaného cesnaku a horčicových semienok. Necháme 60 minút odležať. Potom dáme piecť vo vymastenom pekáči.

SkryťVypnúť reklamu

Losos v sardelovej omáčke

Potrebujeme: 200 g mrazených krabov, 1 balenie uvarených zemiakových krokiet, 2 - 3 lyžice oleja, 600 g mrazeného lososa, soľ, čierne mleté korenie, 400 g mrazenej brokolice, 1 cibuľa, 40 g masla, 250 ml vývaru z kostí alebo z kocky masoxu, 250 ml smotany, 1 cm sardelovej pasty z tuby, 20 g mandľových lupienkov.

Rozmrazíme lososa a pokrájame na rezy, opečieme na strednom ohni 6 - 8 min. z oboch strán, až potom posolíme, okoreníme. Kraby po rozmrazení umyjeme a pridáme krátko pred dopečením k lososovi. Na 10 g masla zosklovatíme cibuľu, zalejeme vývarom a smotanou, pridáme sardelovú pastu. Za stáleho miešania 2 - 3 minúty povaríme na miernom ohni, podľa chuti osolíme, okoreníme. Uvarenú brokolicu scedíme, mandľové lupienky opražíme na panvici nasucho, potom osmahneme spolu s brokolicou na zvyšnom masle. Zemiakové krokety rozložíme na plech a pečieme v rúre asi 20 minút. Lososa dáme na misu, obložíme brokolicou, opečenými kroketami a prelejeme sardelovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Vanilkové rožteky

Na 50 rožtekov potrebujeme 150 g hladkej múky, 100 g tuku Hera, 50 g mletých orechov, 20 g práškového cukru, 1 žĺtok, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie.

Z múky, zmäknutého tuku, mletých vlašských orechov, cukru a žĺtka vypracujeme cesto a dáme ho na 30 minút do chladničky. Na pomúčenom vále po častiach vytvoríme valček o priemere asi 1 cm, ktorý rozkrájame na 5 cm kúsky. Z nich vytvarujeme rožteky. Dáme ich na plech s papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme doružova. Horúce obaľujeme v práškovom cukre, rozmiešanom s vanilkovým.

Lahodné pralinky

KOKOSOVÉ: Na 45 kusov potrebujeme 60 g masla, 125 g práškového cukru, 300 g kokosovej múčky, dve lyžičky bieleho rumu, papierové košíčky.

Maslo zmiešame s cukrom, pridáme kokosovú múčku a rum, miešame a dávame pozor, aby sa krém nezrazil. Dáme ho na 30 minút do chladničky. Po stuhnutí hmoty čajovou lyžičkou z nej berieme malé množstvo a studenými rukami rýchlo tvarujeme guľky, obalíme v kokose a dáme do papierových košíčkov.

MALINOVÉ: Na 40 kusov potrebujeme 100 ml smotany, 25 g masla, 300 g čokolády na varenie, 50 g malinového džemu, 5 lyžičiek malinového likéru, 40 cukrových perličiek, košíčky.

Smotanu, čokoládu, džem pri stálom miešaní pomaly zohrievame, pridáme likér. Na 60 minút dáme hmotu do chladničky. Po vychladnutí ju striekame z vrecúška do košíčkov a ozdobíme cukrárskou perličkou.

Čokoládové bochníčky

Na 30 kúskov potrebujeme 125 g masla, 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 125 g hladkej múky, 30 g škrobovej múčky, pol lyžičky škorice, 1 lyžičku kakaa, 15 sušených sliviek, 3 lyžičky práškového cukru.

Maslo, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme do peny, pridáme múku, škrob, škoricu, kakao a vypracujeme vláčne cesto. Cesto vyvaľkáme na placku a vykrajujeme z nej kolieska. Slivky rozpolíme, na každé koliesko dáme 1 kúsok slivky a zabalíme, vytvarujeme malé úhľadné bochníčky. Pokladáme na plech (na papier na pečenie), dáme do rúry a 12 minút pečieme. Ešte horúce bochníčky obaľujeme v práškovom cukre, prípadne ich ozdobíme štipkou mletej škorice a položíme do papierových košíčkov.

Babičkine pečivo

Asi na 30 kúskov potrebujeme 275 g hladkej múky, 1 zarovnanú lyžičku kypriaceho prášku, 200 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g masla, 1 bielok, 125 g mletých lieskových orechov, 3 lyžice práškového cukru, 125 g ríbezľového rôsolu alebo džemu.

Z múky, kypriaceho prášku, masla, cukru, vanilkového cukru, bielka a orechov vypracujeme cesto. Vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkáme 1 cm hrubý plát, vykrajujeme formičkami rôzne tvary, ale vždy po dva. Do polovičky z nich vypichujeme malé srdiečka alebo hviezdičky, dáme na plech a pečieme 13 minút. Po vychladnutí zlepujeme horúcim rôsolom plné a vykrajované pečivo a posypeme cukrom. Uložíme do dózy a uzavrieme.

Superšálky skvelej kávy

VANILKOVÁ KÁVA: Olúpeme 1 pomaranč, kúsok nakrájame na pásiky. Pridáme vanilku, 3 lyžičky hnedého cukru, prelejeme 500 ml kávy, varíme 5 minút. Ušľaháme 150 ml smotany, kávu scedíme do šálok, ozdobíme šľahačkou a kôrou z pomaranča.

GRIOTKOVÁ KÁVA: Do šálok dáme po 2 cl griotky, kocku cukru (najlepšie hnedého) a prelejme silnou horúcou kávou. Ušľaháme smotanu a na káve vytvoríme čiapku. Griotku môžeme obmeniť slivovicou alebo hruškovým likérom.

ČOKOLÁDOVÁ KÁVA: Ušľaháme 150 ml smotany, uvaríme 200 ml plnotučného mlieka a šľahačom ho speníme. Do polovice šálky nalejeme silnú kávu, zalejeme mliekom a navrch dáme čiapku šľahačky. Posypeme ju postrúhanou čokoládou v silnej vrstve a ozdobíme.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 352
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 139
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 228
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 559
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 145
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 267
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 127
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 778
  1. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  2. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  3. Roland Vizner: Zľava 20%! Je tento pokles akciových trhov príležitosťou na nákup?
  4. Štefan Šturdzík: 350
  5. Zuza Fialová: Raz táto vláda odíde. Pripravme sa na to, že bude treba tvoriť, nanovo hľadať riešenia, opravovať krajinu aj vzťahy.
  6. Tomáš Mikloško: Svet spojený, no rozdelený
  7. Eva Chmelíková: Cítiť depresiu či úzkosť je ľudské.
  8. Ivan Mlynár: Ombudsman Robert Dobrovodský sa vydal do boja proti policajnému násiliu, lenže zacielil mimo terč.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 365
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 712
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 227
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 170
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 451
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 670
  7. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 614
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 593
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  2. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  3. Roland Vizner: Zľava 20%! Je tento pokles akciových trhov príležitosťou na nákup?
  4. Štefan Šturdzík: 350
  5. Zuza Fialová: Raz táto vláda odíde. Pripravme sa na to, že bude treba tvoriť, nanovo hľadať riešenia, opravovať krajinu aj vzťahy.
  6. Tomáš Mikloško: Svet spojený, no rozdelený
  7. Eva Chmelíková: Cítiť depresiu či úzkosť je ľudské.
  8. Ivan Mlynár: Ombudsman Robert Dobrovodský sa vydal do boja proti policajnému násiliu, lenže zacielil mimo terč.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 365
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 712
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 227
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 170
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 451
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 670
  7. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 614
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 593
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu