Korzár logo Korzár

Čo patrí na štedrovečernú tabuľu

K vianočnej tabuli neodmysliteľne patrí slávnostné prestieranie spoločného stolu. Obrus by mal mať vianočné motívy, mali by sme použiť slávnostný

porcelán, príbory a sklo. Na stole by nemali chýbať ani ozdoby, ktoré skrášľujú stôl. Tou hlavnou je vianočný veniec so sviečkami. Môžeme ho však nahradiť aj svietnikom. Aj keď dnes sa vo väčšine prípadov vyrábajú sviečky, z ktorých vosk nesteká, preventívne je vhodné na pár hodín ich namočiť do slanej vody. Tak isto efektne pôsobia na stole plávajúce sviečky z vosku, ktoré môžeme umiestniť buď samostatne do malých misiek, pred každého stolovníka, alebo spolu, do jednej ozdobnej misy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mnoho ozdôb vianočného stolu môžeme vyrobiť sami z farebných stúh, kvetov, ovocia a orechov. Veľmi pekne bude ovocie vyzerať tak, ak ho namočíme a obalíme v jemnom kryštálovom cukre. Rovnakým spôsobom môžeme upraviť aj rôzne listy.

SkryťVypnúť reklamu

Bežné vianočné menu má aspoň štyri chody. Studený predkrm, polievku, hlavný chod a nakoniec múčnik. Na stôl teda prestierame i dezertný príbor na predkrm. Na tanierik naaranžujeme obrúsok. Pečivo potom môžeme dať do košíčka či každému zvlášť na samostatný dezertný tanierik, ktorý ukladáme na ľavú stranu k vidličkám. Sklo pripravujeme podľa zvolených nápojov.

K sviatočnému menu býva zvykom podávať aperitív. Mimo to, že aperitív povzbudzuje chuť, tak nám tiež môže uvolniť zbytky napätia z horlivých príprav. Môžeme ho tiež využiť k slávnostnému prípitku. Najčastejšie sa ako aperitív podávajú rôzne druhy vermutu s kolieskom citrónu, vodka, borovička či niektorý suchý koktejl. Niekto však dáva prednosť poháriku suchého sektu, ľahkého sviežeho vína alebo malému poháru piva. Deťom ponúkneme ako aperitív prírodnej ovocnej šťavy.

SkryťVypnúť reklamu

Po aperitíve nasleduje v menu studené predjedlo. Mala by to byť ľahko pikantná lahôdka, ktorá nie je určená k nasýteniu, ale k ďalšiemu povzbudeniu chuti. Pri príprave by sme nemali zabudnúť na vizuálnu stránku, pretože obzvlášť pri predkrme by si na svoje mali prísť aj oči. Pre tvorbu studeného predjedla sú vhodné napr. rôzne lahôdkové šaláty a koktejly, šunkové závitky, plnené vajíčka, kaviár, kapor v rôsole apod. Pokiaľ neholdujeme studeným predjedlám, môžeme zaradiť niektorý z predkrmov teplých, avšak mal by nasledovať až po polievke. V niektorých oblastiach Slovenska sa ako predjedlo podávajú opekance s makom a medom.

Ďalším tradičným chodom je rybia polievka doplnená osmaženou žemľou. Pokiaľ rybám neholdujeme, môže rybiu polievku nahradiť hrachová či hubová. Polievka by nemala byť príliš hustá, aby sme stolovníkov nenasýtili predčasne. Tiež je vhodná kyslá kapustová polievka s údeným mäsom, domácou klobáskou a hubami.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavným štedrovečerným chodom u nás býva smažený kapor so zemiakovým šalátom. Pokiaľ chceme sviatočnú večeru odľahčiť, môžeme podávať kapra pečeného na masle alebo v alobale so zemiakovou prílohou a so šalátom z čerstvej zeleniny. Prípadne môžeme kapra smaženého doplniť francúzskym zeleninovým šalátom. Pre tých, ktorí neradi vidia rybu na stole aj na Vianoce (pozor, bahnitý zápach zmizne pokiaľ rybu potrieme octovou vodou a opláchneme), môžeme prichystať smaženú vínnu klobásu či tradičné rezne opäť so zemiakovým šalátom. Vegetariánom potom môžeme ponúknuť ich obľúbené sójové plátky.

Pokiaľ si potrpíme na chuťové harmónie, nesmieme zabudnúť, že k hlavnému chodu by sme mali popíjať víno s ním chuťovo ladiace. Z domácich vín je to k rybe napr. Ryzling rýnsky, k rezňu Veltlínske zelené.

Vrcholom sviatočného menu býva zákusok. Tradičný jablkový závin môžeme nahradiť pečenými vianočnými jablkami. Orechovú tortu či čokoládovú roládu potom ľahšími dezertami, akými sú napr. zmrzlinové poháre s čerstvým či kompótovaným ovocím, karamelom, šľahačkou, čokoládou a orechmi. Ľahkým a veľmi osviežujúcim však môže byť i ovocný dezert či ovocný šalát. Prekvapiť môžeme i teplou palacinkou s ovocím, šľahačkou a trochou nastrúhanej čokolády.

V závere štedrovečernej večere prichádzajú na stôl ešte misy s ovocím, orechami a vianočnými cukrovinkami. Ozdobou stola môže byť tiež vianočka či štóla. Sviatočné menu tradične končí šálkou dobrej kávy. Pre ozvláštnenie môžeme pridať trochu likéru a šľahačku.

Autor: iká

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 220
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 164
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 257
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 328
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 4 102
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 093
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 257
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 102
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  3. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  4. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  5. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  6. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  7. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  8. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 388
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 793
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 61 141
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 175
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 470
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 674
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 864
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 663
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  7. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  8. Tupou Ceruzou: Medvede
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  3. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  4. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  5. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  6. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  7. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  8. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 388
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 793
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 61 141
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 175
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 470
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 674
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 864
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 663
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  7. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  8. Tupou Ceruzou: Medvede

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu