Korzár logo Korzár
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Čo patrí na štedrovečernú tabuľu

K vianočnej tabuli neodmysliteľne patrí slávnostné prestieranie spoločného stolu. Obrus by mal mať vianočné motívy, mali by sme použiť slávnostný

porcelán, príbory a sklo. Na stole by nemali chýbať ani ozdoby, ktoré skrášľujú stôl. Tou hlavnou je vianočný veniec so sviečkami. Môžeme ho však nahradiť aj svietnikom. Aj keď dnes sa vo väčšine prípadov vyrábajú sviečky, z ktorých vosk nesteká, preventívne je vhodné na pár hodín ich namočiť do slanej vody. Tak isto efektne pôsobia na stole plávajúce sviečky z vosku, ktoré môžeme umiestniť buď samostatne do malých misiek, pred každého stolovníka, alebo spolu, do jednej ozdobnej misy.

Mnoho ozdôb vianočného stolu môžeme vyrobiť sami z farebných stúh, kvetov, ovocia a orechov. Veľmi pekne bude ovocie vyzerať tak, ak ho namočíme a obalíme v jemnom kryštálovom cukre. Rovnakým spôsobom môžeme upraviť aj rôzne listy.

Bežné vianočné menu má aspoň štyri chody. Studený predkrm, polievku, hlavný chod a nakoniec múčnik. Na stôl teda prestierame i dezertný príbor na predkrm. Na tanierik naaranžujeme obrúsok. Pečivo potom môžeme dať do košíčka či každému zvlášť na samostatný dezertný tanierik, ktorý ukladáme na ľavú stranu k vidličkám. Sklo pripravujeme podľa zvolených nápojov.

K sviatočnému menu býva zvykom podávať aperitív. Mimo to, že aperitív povzbudzuje chuť, tak nám tiež môže uvolniť zbytky napätia z horlivých príprav. Môžeme ho tiež využiť k slávnostnému prípitku. Najčastejšie sa ako aperitív podávajú rôzne druhy vermutu s kolieskom citrónu, vodka, borovička či niektorý suchý koktejl. Niekto však dáva prednosť poháriku suchého sektu, ľahkého sviežeho vína alebo malému poháru piva. Deťom ponúkneme ako aperitív prírodnej ovocnej šťavy.

Po aperitíve nasleduje v menu studené predjedlo. Mala by to byť ľahko pikantná lahôdka, ktorá nie je určená k nasýteniu, ale k ďalšiemu povzbudeniu chuti. Pri príprave by sme nemali zabudnúť na vizuálnu stránku, pretože obzvlášť pri predkrme by si na svoje mali prísť aj oči. Pre tvorbu studeného predjedla sú vhodné napr. rôzne lahôdkové šaláty a koktejly, šunkové závitky, plnené vajíčka, kaviár, kapor v rôsole apod. Pokiaľ neholdujeme studeným predjedlám, môžeme zaradiť niektorý z predkrmov teplých, avšak mal by nasledovať až po polievke. V niektorých oblastiach Slovenska sa ako predjedlo podávajú opekance s makom a medom.

Ďalším tradičným chodom je rybia polievka doplnená osmaženou žemľou. Pokiaľ rybám neholdujeme, môže rybiu polievku nahradiť hrachová či hubová. Polievka by nemala byť príliš hustá, aby sme stolovníkov nenasýtili predčasne. Tiež je vhodná kyslá kapustová polievka s údeným mäsom, domácou klobáskou a hubami.

Hlavným štedrovečerným chodom u nás býva smažený kapor so zemiakovým šalátom. Pokiaľ chceme sviatočnú večeru odľahčiť, môžeme podávať kapra pečeného na masle alebo v alobale so zemiakovou prílohou a so šalátom z čerstvej zeleniny. Prípadne môžeme kapra smaženého doplniť francúzskym zeleninovým šalátom. Pre tých, ktorí neradi vidia rybu na stole aj na Vianoce (pozor, bahnitý zápach zmizne pokiaľ rybu potrieme octovou vodou a opláchneme), môžeme prichystať smaženú vínnu klobásu či tradičné rezne opäť so zemiakovým šalátom. Vegetariánom potom môžeme ponúknuť ich obľúbené sójové plátky.

Pokiaľ si potrpíme na chuťové harmónie, nesmieme zabudnúť, že k hlavnému chodu by sme mali popíjať víno s ním chuťovo ladiace. Z domácich vín je to k rybe napr. Ryzling rýnsky, k rezňu Veltlínske zelené.

Vrcholom sviatočného menu býva zákusok. Tradičný jablkový závin môžeme nahradiť pečenými vianočnými jablkami. Orechovú tortu či čokoládovú roládu potom ľahšími dezertami, akými sú napr. zmrzlinové poháre s čerstvým či kompótovaným ovocím, karamelom, šľahačkou, čokoládou a orechmi. Ľahkým a veľmi osviežujúcim však môže byť i ovocný dezert či ovocný šalát. Prekvapiť môžeme i teplou palacinkou s ovocím, šľahačkou a trochou nastrúhanej čokolády.

V závere štedrovečernej večere prichádzajú na stôl ešte misy s ovocím, orechami a vianočnými cukrovinkami. Ozdobou stola môže byť tiež vianočka či štóla. Sviatočné menu tradične končí šálkou dobrej kávy. Pre ozvláštnenie môžeme pridať trochu likéru a šľahačku.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 28 980
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 26 302
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 810
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 683
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 256
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 904
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 443
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 349
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 278
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 102
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V Prešove sú online termíny obsadené, ľudia čakajú v dlhých radoch

Vytvoriť lepšie podmienky na skríning pomôžu ďalšie odberové miesta.

Prešovčania čakajú na antigénové testovanie.

Gelnické samosprávy žiadajú pri skríningu pomoc armády a polície

Zatiaľ zriadili 18 odberných miest, v niektorých obciach nebudú.

Odberné miesto v gelnickej nemocnici.

Pri Michalovciach sa čelne zrazili dve vozidlá, vodiči sú zranení

Podľa polície 45-ročná žena jazdila rýchlo, v šmyku prešla do protismeru.

Jedno z vozidiel skončilo v poli.

V UNLP majú vakcíny, desiatky objednaných neprichádzajú

Nemocnica uisťuje, že ani jedna dávka nevyjde nazmar.

Ilustračné foto.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Britský variant už u nás zrejme dominuje. Nemusí to byť nevyhnutne zlá správa

Britskú mutáciu odhalili vo väčšine vzoriek Trenčanov z decembra.

Ilustračné foto
Očkovanie v UNLP.

Koronavírus na Slovensku: Naď má na celoplošné testovanie pripravené tisíce vojakov (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 228-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 737 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO).
Komentár Petra Schutza

Na vaše prianie, madam

Opäť sa bude aj Kremeľ otriasať. Nie obavami, ale rehotom Putina.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop