Korzár logo Korzár
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Čo patrí na štedrovečernú tabuľu

K vianočnej tabuli neodmysliteľne patrí slávnostné prestieranie spoločného stolu. Obrus by mal mať vianočné motívy, mali by sme použiť slávnostný

porcelán, príbory a sklo. Na stole by nemali chýbať ani ozdoby, ktoré skrášľujú stôl. Tou hlavnou je vianočný veniec so sviečkami. Môžeme ho však nahradiť aj svietnikom. Aj keď dnes sa vo väčšine prípadov vyrábajú sviečky, z ktorých vosk nesteká, preventívne je vhodné na pár hodín ich namočiť do slanej vody. Tak isto efektne pôsobia na stole plávajúce sviečky z vosku, ktoré môžeme umiestniť buď samostatne do malých misiek, pred každého stolovníka, alebo spolu, do jednej ozdobnej misy.

Mnoho ozdôb vianočného stolu môžeme vyrobiť sami z farebných stúh, kvetov, ovocia a orechov. Veľmi pekne bude ovocie vyzerať tak, ak ho namočíme a obalíme v jemnom kryštálovom cukre. Rovnakým spôsobom môžeme upraviť aj rôzne listy.

Bežné vianočné menu má aspoň štyri chody. Studený predkrm, polievku, hlavný chod a nakoniec múčnik. Na stôl teda prestierame i dezertný príbor na predkrm. Na tanierik naaranžujeme obrúsok. Pečivo potom môžeme dať do košíčka či každému zvlášť na samostatný dezertný tanierik, ktorý ukladáme na ľavú stranu k vidličkám. Sklo pripravujeme podľa zvolených nápojov.

K sviatočnému menu býva zvykom podávať aperitív. Mimo to, že aperitív povzbudzuje chuť, tak nám tiež môže uvolniť zbytky napätia z horlivých príprav. Môžeme ho tiež využiť k slávnostnému prípitku. Najčastejšie sa ako aperitív podávajú rôzne druhy vermutu s kolieskom citrónu, vodka, borovička či niektorý suchý koktejl. Niekto však dáva prednosť poháriku suchého sektu, ľahkého sviežeho vína alebo malému poháru piva. Deťom ponúkneme ako aperitív prírodnej ovocnej šťavy.

Po aperitíve nasleduje v menu studené predjedlo. Mala by to byť ľahko pikantná lahôdka, ktorá nie je určená k nasýteniu, ale k ďalšiemu povzbudeniu chuti. Pri príprave by sme nemali zabudnúť na vizuálnu stránku, pretože obzvlášť pri predkrme by si na svoje mali prísť aj oči. Pre tvorbu studeného predjedla sú vhodné napr. rôzne lahôdkové šaláty a koktejly, šunkové závitky, plnené vajíčka, kaviár, kapor v rôsole apod. Pokiaľ neholdujeme studeným predjedlám, môžeme zaradiť niektorý z predkrmov teplých, avšak mal by nasledovať až po polievke. V niektorých oblastiach Slovenska sa ako predjedlo podávajú opekance s makom a medom.

Ďalším tradičným chodom je rybia polievka doplnená osmaženou žemľou. Pokiaľ rybám neholdujeme, môže rybiu polievku nahradiť hrachová či hubová. Polievka by nemala byť príliš hustá, aby sme stolovníkov nenasýtili predčasne. Tiež je vhodná kyslá kapustová polievka s údeným mäsom, domácou klobáskou a hubami.

Hlavným štedrovečerným chodom u nás býva smažený kapor so zemiakovým šalátom. Pokiaľ chceme sviatočnú večeru odľahčiť, môžeme podávať kapra pečeného na masle alebo v alobale so zemiakovou prílohou a so šalátom z čerstvej zeleniny. Prípadne môžeme kapra smaženého doplniť francúzskym zeleninovým šalátom. Pre tých, ktorí neradi vidia rybu na stole aj na Vianoce (pozor, bahnitý zápach zmizne pokiaľ rybu potrieme octovou vodou a opláchneme), môžeme prichystať smaženú vínnu klobásu či tradičné rezne opäť so zemiakovým šalátom. Vegetariánom potom môžeme ponúknuť ich obľúbené sójové plátky.

Pokiaľ si potrpíme na chuťové harmónie, nesmieme zabudnúť, že k hlavnému chodu by sme mali popíjať víno s ním chuťovo ladiace. Z domácich vín je to k rybe napr. Ryzling rýnsky, k rezňu Veltlínske zelené.

Vrcholom sviatočného menu býva zákusok. Tradičný jablkový závin môžeme nahradiť pečenými vianočnými jablkami. Orechovú tortu či čokoládovú roládu potom ľahšími dezertami, akými sú napr. zmrzlinové poháre s čerstvým či kompótovaným ovocím, karamelom, šľahačkou, čokoládou a orechmi. Ľahkým a veľmi osviežujúcim však môže byť i ovocný dezert či ovocný šalát. Prekvapiť môžeme i teplou palacinkou s ovocím, šľahačkou a trochou nastrúhanej čokolády.

V závere štedrovečernej večere prichádzajú na stôl ešte misy s ovocím, orechami a vianočnými cukrovinkami. Ozdobou stola môže byť tiež vianočka či štóla. Sviatočné menu tradične končí šálkou dobrej kávy. Pre ozvláštnenie môžeme pridať trochu likéru a šľahačku.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 5 460
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 689
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 881
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 440
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 338
  6. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 314
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 253
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 167
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 968
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 913
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historik a autor výstavy Americký men Martin Javor.

Východniarov si pomýlili s Indiánmi.


17 h
Na mieste nehody zasahujú hasiči.

Došlo k zrážke dvoch osobných áut.


TASR 51m
Z tejto húštiny by mala viesť úniková cesta.

Svätému Otcovi hľadajú únikovú cestu. V hre je chodník vyšliapaný miestnymi.


a 1 ďalší 17 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rodiaci sa štát mal veľa verzí na mapách, táto je z roku 1919.

Na vytvorenie štátu neexistuje žiadny manuál, hovorí historik Roman Holec.


23. júl
Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga na OH v Tokiu 2020.

Varga nezískal medailu ani na štvrtej olympiáde.


Sportnet a 1 ďalší 5 h
Prevádzkovatelia zatvárajú svoje bary na Mykonose. Vláda totiž zakázala nočnú prevádzku reštaurácií a barov v niektorých najvyhľadávanejších dovolenkových destináciách.

Mykonos si užil týždeň voľnosti, môže sa to zmeniť.


19 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop