porcelán, príbory a sklo. Na stole by nemali chýbať ani ozdoby, ktoré skrášľujú stôl. Tou hlavnou je vianočný veniec so sviečkami. Môžeme ho však nahradiť aj svietnikom. Aj keď dnes sa vo väčšine prípadov vyrábajú sviečky, z ktorých vosk nesteká, preventívne je vhodné na pár hodín ich namočiť do slanej vody. Tak isto efektne pôsobia na stole plávajúce sviečky z vosku, ktoré môžeme umiestniť buď samostatne do malých misiek, pred každého stolovníka, alebo spolu, do jednej ozdobnej misy.
Mnoho ozdôb vianočného stolu môžeme vyrobiť sami z farebných stúh, kvetov, ovocia a orechov. Veľmi pekne bude ovocie vyzerať tak, ak ho namočíme a obalíme v jemnom kryštálovom cukre. Rovnakým spôsobom môžeme upraviť aj rôzne listy.
Bežné vianočné menu má aspoň štyri chody. Studený predkrm, polievku, hlavný chod a nakoniec múčnik. Na stôl teda prestierame i dezertný príbor na predkrm. Na tanierik naaranžujeme obrúsok. Pečivo potom môžeme dať do košíčka či každému zvlášť na samostatný dezertný tanierik, ktorý ukladáme na ľavú stranu k vidličkám. Sklo pripravujeme podľa zvolených nápojov.
K sviatočnému menu býva zvykom podávať aperitív. Mimo to, že aperitív povzbudzuje chuť, tak nám tiež môže uvolniť zbytky napätia z horlivých príprav. Môžeme ho tiež využiť k slávnostnému prípitku. Najčastejšie sa ako aperitív podávajú rôzne druhy vermutu s kolieskom citrónu, vodka, borovička či niektorý suchý koktejl. Niekto však dáva prednosť poháriku suchého sektu, ľahkého sviežeho vína alebo malému poháru piva. Deťom ponúkneme ako aperitív prírodnej ovocnej šťavy.
Po aperitíve nasleduje v menu studené predjedlo. Mala by to byť ľahko pikantná lahôdka, ktorá nie je určená k nasýteniu, ale k ďalšiemu povzbudeniu chuti. Pri príprave by sme nemali zabudnúť na vizuálnu stránku, pretože obzvlášť pri predkrme by si na svoje mali prísť aj oči. Pre tvorbu studeného predjedla sú vhodné napr. rôzne lahôdkové šaláty a koktejly, šunkové závitky, plnené vajíčka, kaviár, kapor v rôsole apod. Pokiaľ neholdujeme studeným predjedlám, môžeme zaradiť niektorý z predkrmov teplých, avšak mal by nasledovať až po polievke. V niektorých oblastiach Slovenska sa ako predjedlo podávajú opekance s makom a medom.
Ďalším tradičným chodom je rybia polievka doplnená osmaženou žemľou. Pokiaľ rybám neholdujeme, môže rybiu polievku nahradiť hrachová či hubová. Polievka by nemala byť príliš hustá, aby sme stolovníkov nenasýtili predčasne. Tiež je vhodná kyslá kapustová polievka s údeným mäsom, domácou klobáskou a hubami.
Hlavným štedrovečerným chodom u nás býva smažený kapor so zemiakovým šalátom. Pokiaľ chceme sviatočnú večeru odľahčiť, môžeme podávať kapra pečeného na masle alebo v alobale so zemiakovou prílohou a so šalátom z čerstvej zeleniny. Prípadne môžeme kapra smaženého doplniť francúzskym zeleninovým šalátom. Pre tých, ktorí neradi vidia rybu na stole aj na Vianoce (pozor, bahnitý zápach zmizne pokiaľ rybu potrieme octovou vodou a opláchneme), môžeme prichystať smaženú vínnu klobásu či tradičné rezne opäť so zemiakovým šalátom. Vegetariánom potom môžeme ponúknuť ich obľúbené sójové plátky.
Pokiaľ si potrpíme na chuťové harmónie, nesmieme zabudnúť, že k hlavnému chodu by sme mali popíjať víno s ním chuťovo ladiace. Z domácich vín je to k rybe napr. Ryzling rýnsky, k rezňu Veltlínske zelené.
Vrcholom sviatočného menu býva zákusok. Tradičný jablkový závin môžeme nahradiť pečenými vianočnými jablkami. Orechovú tortu či čokoládovú roládu potom ľahšími dezertami, akými sú napr. zmrzlinové poháre s čerstvým či kompótovaným ovocím, karamelom, šľahačkou, čokoládou a orechmi. Ľahkým a veľmi osviežujúcim však môže byť i ovocný dezert či ovocný šalát. Prekvapiť môžeme i teplou palacinkou s ovocím, šľahačkou a trochou nastrúhanej čokolády.
V závere štedrovečernej večere prichádzajú na stôl ešte misy s ovocím, orechami a vianočnými cukrovinkami. Ozdobou stola môže byť tiež vianočka či štóla. Sviatočné menu tradične končí šálkou dobrej kávy. Pre ozvláštnenie môžeme pridať trochu likéru a šľahačku.
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.