dostala, ako nám povedala, vlastne náhodou. Jej snom bolo totiž môcť sa venovať drobizgu, avšak, keď sa nedostala na pedagogickú školu, vybrala si gastronómiu.
Urobila si maturitu a nastúpila do vychýrenej reštaurácie Savoj. Nebola tam však dlho, už po troch rokoch sa vrátila do "svojej školy", teraz však už ako majsterka. Nasledovalo ďalšie štúdium na fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity, ktoré úspešne ukončila a mohla sa naplno začať venovať práci s deťmi, aj keď nie práve s tými najmenšími.
"Naša škola vychováva odborníkov v učebných a študijných odboroch kuchár - čašník, cukrár a pekár, predavač, aranžér, máme aj Dievčenskú odbornú školu, odbory obchod a podnikanie so špecializáciou zameranou na turizmus a cestovný ruch. Možností je teda u nás neúrekom a vďaka skvelému kolektívu pedagógov, majstrov odborného výcviku a samozrejme managmentu pod vedením Mgr. Petra Kakaščíka, z našej školy vychádzajú odborníci, o ktorých je v praxi skutočný záujem. Už počas štúdia sa naši žiaci majú možnosť dostať aj do zahraničia. V rámci výmennej praxe sa môžu zdokonaľovať v renomovaných hoteloch a reštauráciách v poľskom Krakove. Mimoriadny záujem je aj o mesačnú prax v prímorských oblastiach Gdaňska a čo je skutočne výborné, najlepší z našich žiakov sa zúčastňujú na medzinárodnej súťaži kuchárov v Insbrucku v Rakúsku, kde sú prvé tri miesta oceňované štipendiom vo forme polročných stáží v špičkových hoteloch."
Práca v škole s mladými však vôbec nie je jednoduché a vyžaduje si plné nasadenie a skutočne celého človeka. Najmä v obdobiach pred súťažami, alebo tak ako teraz, v čase sviatkov. V Prešove už totiž mnohí poznajú reštauráciu Sen a tiež Sladký sen, ktoré sú strediskami odborného výcviku budúcich skvelých kuchárov a cukrárov. Návštevníci si už zvykli, že tu nájdu kvalitu, a tak recepcie, bankety, rôzne oslavy, pracovné posedenia, tu nie sú žiadnou výnimkou. Aj o ich cukrárskych výrobkoch ide dobrý chýr, a tak nečudo, že majú o prácu stále postarané.
Pani Blanka Dobranská trávi v kuchyni reštaurácie Sen so svojimi zverencami veľa času a spoločne sa snažia o to, aby u nich každému chutilo. Na jedálnom lístku majú minútky, ale aj diétne pokrmy, hotové jedlá, pochúťky zo zeleniny, rýb, či múčniky.
A čo varí najradšej pani majsterka? "Všetko, pretože dobrý kuchár musí zvládnuť teplú i studenú kuchyňu, nesmie ho nič prekvapiť!"
Na silvestrovskom stole u tejto odborníčky nechýba - ako inak - šampanské, ale i medovníčky, jablká v župane, studené misy s farebnými kanapkami a chutné soté napríklad z morčacieho mäska.
Receptov má pani Dobranská v zásobe množstvo, jeden z nich na to, ako si chutne urobiť kapra nám ponúkla aj v televíznej kuchyni a tie ostatné pridala ako inšpirácie pre čitateľov Víkendu.
Kapor na rošte na spôsob domáceho pána
4 plátky podkovy - mrazený kapor (800 g), štava z polovice citróna, niekoľko kvapiek worcestrovej omáčky, soľ, hladká múka, olej na grilovanie, 2 citróny, petržlenová vňať.
Bylinkové maslo: 100 g masla alebo margarínu, 1 lyžička citrónovej šťavy, soľ, na špičku noža čierne mleté korenie, 1 lyžica byliniek (petržlen, rozmarín, provensálske korenie).
Plnka do paradajok: maslo, hrášok, kukurica, vegeta, soľ, čierne mleté korenie, paradajky.
Postup:
Plátky kapra alebo podkovy pokvapkáme citrónom, worcestrovou omáčkou, osolíme a obalíme v troche múky. Zo všetkých strán potrieme olejom a gril dobre predhrejeme. Grilujeme z každej strany 5 minút. Rezy počas grilovania otočíme o 180 stupňov a tým vytvoríme na mäse obľúbený grilovací vzor - zapečená mriežka.
Bylinkové maslo si pripravíme pred grilovaním. Malo vymiešame do spenenia s ostatnými prísadami. Bylinkové maslo naplníme do striekacieho vrecúška a nastriekame na kolieska citróna. Necháme pred podávaním schladiť. Rezy kapra položíme na predhriaty podnos, ozdobíme citrónom a bylinkovým maslom, petržlenovou vňaťou a plnenými rajčiakmi, na masle udusenou miešanou zeleninou.
Príloha: varené zemiaky, ryža.
Bifteky s paradajkovou košieľkou
500 g paradajok, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie, cukor, 4 hovädzie bifteky, 2 lyžice kyslej smotany, 100 g strúhaného parmezánu, 2 lyžice nakladaného zeleného korenia.
Postup:
Paradajky olúpeme a nakrájame na malé kocky. Cesnak očistíme a nakrájame ho na tenké rezance. Paradajky, cesnak, soľ, korenie, cukor krátko podusíme tak, aby sa odparila voda.
Očistené mäso nakrájame na hrubšie plátky a rukou ho jemne roztlačíme. Na oleji ich prudko opečieme. Paradajky zmiešame so smotanou a ešte ich dochutíme.
Mäso vložíme do pekáča, dáme naňho paradajkovú zmes, posypeme parmezánom a zeleným korením. Krátko zapečieme.
Teľacie medailónky s fazuľovými strukmi
500 g zelených fazuľových strukov, 150 g širokých rezancov, soľ, čierne mleté korenie, 4 teľacie rezne, 250 ml bieleho vína, 150 g kyslej smotany, 4 rajčiaky, 1 lyžica strúhanky, 1 lyžica olivového oleja.
Postup:
V osolenej vode uvaríme rezance. Mäso očistíme, umyjeme, nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a posypeme sušenou šalviou. Na rozohriatom oleji opečieme z oboch strán - asi 6 minút. Výpek zalejeme vínom, do omáčky primiešame kyslú smotanu, dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Umyjeme rajčiaky a krížom ich nakrojíme. Strúhanku zmiešame s olejom, soľou a korením. Naplníme rajčiaky a v rúre zapekáme asi 10 minút. Na tanier ukladáme cestoviny s fazuľovými strukmi, plátky mäsa a paradajky, všetko preliate omáčkou.
Dobré ráno
Dobré ráno patrí medzi nápoje SOS a je vhodný po búrlivej silvestrovskej noci, pretože obsahuje zeleninové šťavy, ktoré rýchlo spaľujú alkohol v ľudskom organizme.
Potrebujeme: 5 cl paradjkového džúsu Rio, 5 cl mrkvového džúsu, 2 cl sirupu chili, 1 cl limetového sirupu, dolejeme minerálnou vodu Mattoni.
Príprava: šejker.
Podávací pohár: liberta glass.
Postup:
Šejker aj podávací pohár, v našom prípade liberta glass, si naplníme ľadom a vyfrapujeme. Prebytočnú vodu z oboch nádob zlejeme pomocou barmanského sitka streiner. Teraz môžeme začať s dávkovaním. Do šejkra postupne dávkujeme paradajkový džús Rio, mrkvový džús, sirup chili a limetový sirup. Všetko spolu krátko a energicky premiešame a vzniknutý nápoj prelejeme do pohára. Na záver ho dolejeme minerálnou vodou Mattoni a dekorujeme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.