Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (46. )

Sympatická Blanka Dobranská pôsobí ako majsterka odborného výcviku odboru kuchár na Strednom odbornom učilišti obchodnom v Prešove. K vareniu sa

dostala, ako nám povedala, vlastne náhodou. Jej snom bolo totiž môcť sa venovať drobizgu, avšak, keď sa nedostala na pedagogickú školu, vybrala si gastronómiu.

Urobila si maturitu a nastúpila do vychýrenej reštaurácie Savoj. Nebola tam však dlho, už po troch rokoch sa vrátila do "svojej školy", teraz však už ako majsterka. Nasledovalo ďalšie štúdium na fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity, ktoré úspešne ukončila a mohla sa naplno začať venovať práci s deťmi, aj keď nie práve s tými najmenšími.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

"Naša škola vychováva odborníkov v učebných a študijných odboroch kuchár - čašník, cukrár a pekár, predavač, aranžér, máme aj Dievčenskú odbornú školu, odbory obchod a podnikanie so špecializáciou zameranou na turizmus a cestovný ruch. Možností je teda u nás neúrekom a vďaka skvelému kolektívu pedagógov, majstrov odborného výcviku a samozrejme managmentu pod vedením Mgr. Petra Kakaščíka, z našej školy vychádzajú odborníci, o ktorých je v praxi skutočný záujem. Už počas štúdia sa naši žiaci majú možnosť dostať aj do zahraničia. V rámci výmennej praxe sa môžu zdokonaľovať v renomovaných hoteloch a reštauráciách v poľskom Krakove. Mimoriadny záujem je aj o mesačnú prax v prímorských oblastiach Gdaňska a čo je skutočne výborné, najlepší z našich žiakov sa zúčastňujú na medzinárodnej súťaži kuchárov v Insbrucku v Rakúsku, kde sú prvé tri miesta oceňované štipendiom vo forme polročných stáží v špičkových hoteloch."

SkryťVypnúť reklamu

Práca v škole s mladými však vôbec nie je jednoduché a vyžaduje si plné nasadenie a skutočne celého človeka. Najmä v obdobiach pred súťažami, alebo tak ako teraz, v čase sviatkov. V Prešove už totiž mnohí poznajú reštauráciu Sen a tiež Sladký sen, ktoré sú strediskami odborného výcviku budúcich skvelých kuchárov a cukrárov. Návštevníci si už zvykli, že tu nájdu kvalitu, a tak recepcie, bankety, rôzne oslavy, pracovné posedenia, tu nie sú žiadnou výnimkou. Aj o ich cukrárskych výrobkoch ide dobrý chýr, a tak nečudo, že majú o prácu stále postarané.

Pani Blanka Dobranská trávi v kuchyni reštaurácie Sen so svojimi zverencami veľa času a spoločne sa snažia o to, aby u nich každému chutilo. Na jedálnom lístku majú minútky, ale aj diétne pokrmy, hotové jedlá, pochúťky zo zeleniny, rýb, či múčniky.

SkryťVypnúť reklamu

A čo varí najradšej pani majsterka? "Všetko, pretože dobrý kuchár musí zvládnuť teplú i studenú kuchyňu, nesmie ho nič prekvapiť!"

Na silvestrovskom stole u tejto odborníčky nechýba - ako inak - šampanské, ale i medovníčky, jablká v župane, studené misy s farebnými kanapkami a chutné soté napríklad z morčacieho mäska.

Receptov má pani Dobranská v zásobe množstvo, jeden z nich na to, ako si chutne urobiť kapra nám ponúkla aj v televíznej kuchyni a tie ostatné pridala ako inšpirácie pre čitateľov Víkendu.

Kapor na rošte na spôsob domáceho pána

4 plátky podkovy - mrazený kapor (800 g), štava z polovice citróna, niekoľko kvapiek worcestrovej omáčky, soľ, hladká múka, olej na grilovanie, 2 citróny, petržlenová vňať.

Bylinkové maslo: 100 g masla alebo margarínu, 1 lyžička citrónovej šťavy, soľ, na špičku noža čierne mleté korenie, 1 lyžica byliniek (petržlen, rozmarín, provensálske korenie).

Plnka do paradajok: maslo, hrášok, kukurica, vegeta, soľ, čierne mleté korenie, paradajky.

Postup:

Plátky kapra alebo podkovy pokvapkáme citrónom, worcestrovou omáčkou, osolíme a obalíme v troche múky. Zo všetkých strán potrieme olejom a gril dobre predhrejeme. Grilujeme z každej strany 5 minút. Rezy počas grilovania otočíme o 180 stupňov a tým vytvoríme na mäse obľúbený grilovací vzor - zapečená mriežka.

Bylinkové maslo si pripravíme pred grilovaním. Malo vymiešame do spenenia s ostatnými prísadami. Bylinkové maslo naplníme do striekacieho vrecúška a nastriekame na kolieska citróna. Necháme pred podávaním schladiť. Rezy kapra položíme na predhriaty podnos, ozdobíme citrónom a bylinkovým maslom, petržlenovou vňaťou a plnenými rajčiakmi, na masle udusenou miešanou zeleninou.

Príloha: varené zemiaky, ryža.

Bifteky s paradajkovou košieľkou

500 g paradajok, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie, cukor, 4 hovädzie bifteky, 2 lyžice kyslej smotany, 100 g strúhaného parmezánu, 2 lyžice nakladaného zeleného korenia.

Postup:

Paradajky olúpeme a nakrájame na malé kocky. Cesnak očistíme a nakrájame ho na tenké rezance. Paradajky, cesnak, soľ, korenie, cukor krátko podusíme tak, aby sa odparila voda.

Očistené mäso nakrájame na hrubšie plátky a rukou ho jemne roztlačíme. Na oleji ich prudko opečieme. Paradajky zmiešame so smotanou a ešte ich dochutíme.

Mäso vložíme do pekáča, dáme naňho paradajkovú zmes, posypeme parmezánom a zeleným korením. Krátko zapečieme.

Teľacie medailónky s fazuľovými strukmi

500 g zelených fazuľových strukov, 150 g širokých rezancov, soľ, čierne mleté korenie, 4 teľacie rezne, 250 ml bieleho vína, 150 g kyslej smotany, 4 rajčiaky, 1 lyžica strúhanky, 1 lyžica olivového oleja.

Postup:

V osolenej vode uvaríme rezance. Mäso očistíme, umyjeme, nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a posypeme sušenou šalviou. Na rozohriatom oleji opečieme z oboch strán - asi 6 minút. Výpek zalejeme vínom, do omáčky primiešame kyslú smotanu, dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Umyjeme rajčiaky a krížom ich nakrojíme. Strúhanku zmiešame s olejom, soľou a korením. Naplníme rajčiaky a v rúre zapekáme asi 10 minút. Na tanier ukladáme cestoviny s fazuľovými strukmi, plátky mäsa a paradajky, všetko preliate omáčkou.

Dobré ráno

Dobré ráno patrí medzi nápoje SOS a je vhodný po búrlivej silvestrovskej noci, pretože obsahuje zeleninové šťavy, ktoré rýchlo spaľujú alkohol v ľudskom organizme.

Potrebujeme: 5 cl paradjkového džúsu Rio, 5 cl mrkvového džúsu, 2 cl sirupu chili, 1 cl limetového sirupu, dolejeme minerálnou vodu Mattoni.

Príprava: šejker.

Podávací pohár: liberta glass.

Postup:

Šejker aj podávací pohár, v našom prípade liberta glass, si naplníme ľadom a vyfrapujeme. Prebytočnú vodu z oboch nádob zlejeme pomocou barmanského sitka streiner. Teraz môžeme začať s dávkovaním. Do šejkra postupne dávkujeme paradajkový džús Rio, mrkvový džús, sirup chili a limetový sirup. Všetko spolu krátko a energicky premiešame a vzniknutý nápoj prelejeme do pohára. Na záver ho dolejeme minerálnou vodou Mattoni a dekorujeme.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 282
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 382
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 204
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 245
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 870
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 372
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 553
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 096
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu