Ako už snáď každý vie, pravé šampanské je len to z Francúzska z oblasti Champagne. Všetky ostatné bublinkové nápoje sú len sekty alebo šumivé vína. To neznamená, že by neboli chutné.
Niečo z histórie
Zvlášť roztomilá je legenda o vzniku šampanského. Síce sa v médiach objavuje každý rok na Silvestra, ale nezaškodí si ju opäť pripomenúť:
"Za všetkým stojí mních, a to benediktín Dom Perignon. Oslepol a preto si niektoré fľaše vo vínnej pivnici nevšimol. Keď ich po čase našiel, bol veľmi prekvapený. Nielen preto, že zátka mu pri otvorení vystrelila, ale aj samotnou chuťou vína, ktoré bolo lahodne perlivé. V podstate nešlo o nič neobvyklé, takéto vína vznikali aj predtým. Mali to na svedomí pomerne studené pivnice v oblasti Champagne vo Francúzsku, takže chlad zastavil proces kvasenia, ale vo víne zostalo ešte dosť cukru. Po zvýšení teploty kvasinky ožili, rozkvasili mok a ten začal perliť. A tak vzniklo šampanské alebo sekt."
Toľko legenda! Ale historické pramene vravia niečo iné. Pravda, ako to už býva, však nie je taká poetická ako legenda. Posúďte sami:
"Podľa historických prameňov však ozajstné šampanské nevzniklo vo Francúzsku, ale v Anglicku. Z Champagne sa víno do Anglicka dovážalo v sudoch, ktoré boli expedované v zime a vinári boli presvedčení, že kvasenie je už skončené. Cestou alebo až v Anglicku sa oteplilo, víno sa prebudilo a začalo opäť kvasiť. Majitelia anglických hostincov toto víno stáčali do svojich fliaš, ktoré boli v tom čase podstatne hrubšie ako francúzske a používali špeciálne korkové zátky s drôtenou sieťkou, čím anglická fľaša vydržala vyšší tlak oxidu uhličitého. To malo za následok, že pri otvorení víno búchalo a perlilo. Práve táto 'nedokonalosť' očarila anglickú šľachtu a perlivé víno z oblasti Champagne si rýchlo našlo svojich priaznivcov najmä v snobskej spoločnosti."
Našinec dozaista siahne v obchodoch po cenovo dostupnejších sektoch. I tie však majú svoju výrobnú zvláštnosť. Vyrábajú sa šampanskou technológiou, čo značí, že víno ostáva po celý čas vo flašiach a nevznikajú tak žiadne straty oxidu uhličitého počas separácie a filtrácie. Víno sa nemôže umelo dosycovať. Dôležité pri tejto metóde je najmä to, aby sa víno skutočne kvasilo v tej fľaši, v ktorej sa predáva.
A čo šumivé vína? Sú medzi konzumentmi taktiež veľmi obľúbené, lenže rozdiel spočíva vo výrobe. Aby sa u nich dosiahla perlivosť, umelo sa dosycujú oxidom uhličitým.
Otvorme si šampanské!
Snáď najoriginálnejšou metódou otvárania fliaš sektu je odťatie hrdla mečom. Táto metóda sa traduje z histórie a len najväčší majstri dokázali čisto a bez zbytočných črepov odraziť vrch fľaše. Dodnes sa však táto brilantná metóda otvárania zachovala najmä v excentrickej spoločnosti v špičkových hoteloch.
Doma to radšej neskúšajte, ale sekt skúste otvoriť s noblesou a decentne. Správne vychladenú fľašu, asi na 5 stupňov Celzia, držíme hrdlom hore v 45-stupňovom uhle tak, aby zátka na nikoho nemierila. Najprv odstránime kryciu fóliu. Ľavou rukou držíme fľašu za hrdlo a palcom zaisťujeme zátku. Pravou rukou rozmotáme očko agrafy (sieťky) a odstránime drôtený košíček s plechovou čiapkou. Potom zátkou jemne otáčame, ale stále ju pridržiavame. Správne otvoríme sekt tak, že nám nevybuchne, ticho špunt vyberieme, privoniame a odlejeme kontrolnú vzorku. Ak je sekt v poriadku, nalejeme ho do vysokých štíhlych pohárov, takzvaných flaut po skle a maximálne do dvoch tretín.
Ešte nedávno sa sekt nalieval aj do miskovitých pohárov. Tie za svoj tvar vraj vďačia prsiam Márie Antoinetty, podľa ktorých dali prvé misky vyhotoviť. Tento druh pohárov je však pre sekt absolútne nevyhovujúci. Šumivé víno v nich rýchlo stráca perlivosť a taktiež z nich vyprcháva vôňa, pretože hladina v pohári má veľkú styčnú plochu so vzduchom.
Takže ostáva už len si pripiť a spolu s Winstonom Churchillom skonštatovať: "Šampanské musí byť suché, s ľadom a zadarmo!"
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.