Chudobní rytieriKaždému zostanú rožky a práve tie patria k surovinám, z ktorých sa dajú pripraviť jedlá z lacného kraja ako aj naši "chudobní
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Chudobní rytieri
Každému zostanú rožky a práve tie patria k surovinám, z ktorých sa dajú pripraviť jedlá z lacného kraja ako aj naši "chudobní rytieri". Rožky nakrájame na hrubšie kolieska, opatrne ich vidličkou omočíme v osladenom mlieku, potom na jednej strane natrieme džemom, zlepíme dve k sebe, omočíme v rozšľahanom vajíčku, obalíme v strúhanke a smažíme. Hotové posypeme cukrom.
Je už po sviatkoch, ale do zásoby si môžeme pripraviť štvorčeky - karamelky takto: do hrnčeka nalejeme smotanu z jedného téglika a prisypeme toľko cukru, koľko váži smotana. Za stáleho miešania pražíme dohneda a teplé nalejeme na plech, vypláchnutý studenou vodou. Stuhnuté nakrájame na štvorčeky. Do cukru môžeme pridať 1 lyžičku škrobovej múčky. (Lepšie sa spracuje masa).
Z 280 g múky, 100 g masla, 6 lyžíc mlieka, 1 žĺtka, trošky soli a 1 balíčka prášku do pečiva vypracujeme cesto a vytvarujeme šúľok. Z neho ukrajujeme malé kúsky a urobíme drobné praclíky alebo rožteky. Potrieme vajíčkom, posypeme sezamom alebo postrúhanými mandľami a pečieme asi 10 minút v horúcej rúre.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.