Malinovo-kakaové terče
Šľahaná hmota: 210 g kryštálového cukru, 200 g hladkej múky, 20 g kakaa, 4 bielka, 4 žĺtka.
Čas: 10 min. šľahanie, 3 min. miešanie, 5 min. tvarovanie, 10 min. pečenie.
Postup:
Bielka vyšľaháme s 2/3 kryštálového cukru na tuhý sneh. Žĺtka vymiešame so zvyšným cukrom. Obidve hmoty spolu spojíme. Zľahka primiešame zmes preosiatej hladkej múky a kakaového prášku. Hmotu pomocou vrecka nastriekame do tvaru polgulí na plech pokrytý papierom. Upečieme pri teplote 180 - 200 stupňov Celzia približne 7 - 10 minút. Po upečení a vychladnutí na spodnú časť nastriekame vyšľahaný krém. Do stredu vložíme celé maliny a prikryjeme druhou polguľou. Necháme stuhnúť. Po stuhnutí máčame v čokoláde a posypeme na hrubo nasekanými opraženými arašidmi (neosolenými).
Po stuhnutí vkladáme do papierových košíčkov, prizdobíme zvyšným krémom a malinou, príp. mätovým listom.
Krém:
150 g kryštálového cukru, 1 vajce, 270 g masla, 0,20 g citrónovej šťavy, vodu.
Čas: 15 min. šľahanie, 15 min. chladenie, 10 min. šľahanie s maslom.
Postup:
2/3 cukru uvaríme na hustejší sirup. Vajíčka a 1/3 cukru vyšľaháme, prilejeme horúci cukrový sirup a šľaháme do vychladnutia. Potom všľaháme zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém, ktorý dochutíme citrónovou šťavou.
Dohotovenie:
150 g červených malín, 300 g čokolády, 100 g stuženého tuku, nesolené pražené - sekané arašidy.
Čas: 10 min. plnenie, 1 hod. stuhnutie, 15 min. máčanie do čokolády, 5 min. dozdobenie.
Naše rady:
Základom našich malinovo-kakaových terčov je ľahká šľahaná hmota. Tá sa vyznačuje tým, že bielka sa šľahajú oddelene od žĺtkov. Zamiešaním bielkového snehu do žĺtkov (vždy pridávame ľahšiu hmotu do ťažšej) získa hmota lepšiu stabilitu. Je pevnejšia než ostatné šľahané hmoty a preto je vhodná na tvarovanie pomocou vrecúšok. Aby sa nám šľahaná hmota vydarila, musíme vždy:
- presne dodržiavať receptúru,
- pracovať v dokonale čistých nádobách, pretože už najmenšia mastnota spôsobí, že naša hmota bude riedka a tým aj málo objemná,
- bielka nesmieme prešľahať, koláčiky by sa nám roztekali a mali by nepravidelný tvar,
- pri tvarovaní musíme postupovať rýchlo, pretože dlhým odležaním z hmoty uniká vzduch a táto postupne redne.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.